Ζούμε δύσκολους καιρούς – όλοι το έχουμε καταλάβει… Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν εχθρό αόρατο και ύπουλο, που φωλιάζει μέσα στις καθημερινές συνήθειές μας, στον τρόπο που ζούσαμε ως τώρα. Κι ίσως γι’ αυτό να είναι τόσο επικίνδυνος – οι «Κερκόπορτες» πολλές κι άντε να τις κλείσεις. Με προσοχή και εγρήγορση μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε – η τεχνολογία αποδεικνύεται ο καλύτερος αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια, συμβάλλοντας στην αλλαγή «παραδείγματος» όσον αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες μας.
Δείτε, ας πούμε, αυτή την ιστορία στη γειτονική μας Ιταλία, με τις βαλβίδες για αναπνευστήρες οξυγόνου – υλικό απολύτως απαραίτητο για να σωθούν οι ζωές των (πάρα πολλών, εκεί) βαρέως νοσούντων. Η εταιρία παραγωγής τους δήλωσε αδυναμία έγκαιρου εφοδιασμού της αγοράς με περισσότερες βαλβίδες κι ενώ περίπου 250 ασθενείς περίμεναν ουρά για θεραπεία. Δυο startupers πρότειναν να σκανάρουν τη βαλβίδα (αφού αρχικά ζήτησαν τα σχέδια από την εταιρία τα οποία, για ευνόητους λόγους, δεν τους δόθηκαν) ώστε να την εκτυπώσουν γρήγορα και απλά, σε μεγάλους, επαγγελματικούς 3D printers.
Το έκαναν μέσα σε λίγες ώρες, παρά την απαγόρευση, για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, εκτυπώνοντας 100 τεμάχια με κόστος κάτω του 1 € το καθένα, τα οποία μπήκαν αμέσως σε χρήση. Η εταιρία (που αρχικά γράφτηκε ότι τους απειλεί με μηνύσεις για κλοπή πατέντας, αλλά μάλλον αυτό δεν συμβαίνει, τελικά) δύσκολα θα μπορούσε να αντιδράσει, όταν την ίδια ώρα η υπουργός Καινοτομίας της Ιταλίας βγαίνει με tweet και τους συγχαίρει δημοσίως, που μπόρεσαν να δώσουν λύση σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα… Βεβαίως, υπάρχει μεγάλο κόστος για Έρευνα & Ανάπτυξη και η εταιρία έχει κάθε δίκιο να προστατεύει την πατέντα της, αλλά πόσο μεγαλύτερο είναι πια από το κόστος τόσων ζωών που χάνονται; Πόσο, άραγε, αποτιμάται μια πατέντα, όταν αντιμετωπίζουμε ζητήματα ζωής ή θανάτου, και λύσεις υπάρχουν;
Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πολλά θα αλλάξουν… Νέες καινοτομικές λύσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους φαινομενικά από το πουθενά αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Μεγάλα Δεδομένα, το Internet των Αντικειμένων και τα ρομποτικά συστήματα – είδαμε τις τελευταίες ημέρες σε κάποια βίντεο από κινεζικά και ιαπωνικά νοσοκομεία, ρομποτικές νοσοκόμες να συμβάλουν στην περίθαλψη των νοσούντων. Οι ανατροπές είναι τεράστιες, οι προκλήσεις πολλές και οι ευκαιρίες άλλες τόσες! Το θέμα είναι να αδράξει ο καθένας όσες μπορεί και να τις αξιοποιήσει κατάλληλα…
Το eCommerce πρέπει (και μπορεί) να «καβαλήσει το κύμα» της τεράστιας ζήτησης – άλλοι δρόμοι ανοίγουν, οι αλυσίδες τροφοδοσίας μετασχηματίζονται, αναβαθμίζονται, βελτιστοποιούνται! Μέσα σε λίγες ημέρες, η Amazon προσέλαβε 100.000 νέους εργαζόμενους στις ΗΠΑ, ενώ αύξησε κατά 2 $ την ωριαία αμοιβή των νυν εργαζομένων της, για να μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα και με επιτυχία στις νέες συνθήκες. Για εδώ δεν έχω νούμερα, αλλά είναι βέβαιο ότι η ζήτηση έχει εκτιναχθεί, ειδικά στα e-supermarket και στα e-φαρμακεία. Το φανερώνουν οι χρόνοι παράδοσης, για αρκετές ημέρες μετά…
Προφανώς, η αγορά είναι τώρα στη φούρια της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έκτακτες συνθήκες και ανάγκες - οι σημερινοί ξέφρενοι ρυθμοί θα κοπάσουν μόλις «κάτσει η σκόνη» από τις συνέπειες του κορωναϊού, σε λίγες εβδομάδες ή -έστω- σε λίγους μήνες. Όμως, η νέα «κανονικότητα» στην οποία θα επιστρέψουμε -όπως όλα δείχνουν- δεν θα μοιάζει μ’ αυτήν που είχαμε και ξέραμε ως σήμερα, θα έχει μπολιαστεί με τις νέες δυνατότητες που απέδειξαν την αξία τους στην πράξη.
Πολλά από αυτά που κάνουμε τώρα εξ ανάγκης θα μείνουν, γιατί μας αρέσουν, μας βολεύουν, μας εξυπηρετούν καλύτερα… Βλέπε, τηλε-εργασία, όπου σε χρόνο (σχεδόν) dt, ων ουκ έστιν αριθμός επιχειρήσεις «διαμοιράστηκαν» στα σπίτια των εργαζομένων και συνεχίζουν να λειτουργούν – οι mobile workers που με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας αυξάνονταν και πληθαίναν (σκέψου να έρθει και το 5G, τι έχει να γίνει…) απέκτησαν συντρόφους εν πληκτρολογίοις, τους home workers! Τα μοντέλα που ξέραμε αλλάζουν προς το πιο ανθρώπινο, γιατί αλλάζει η πραγματικότητα γύρω μας, the hard way… Σε πολλά προβλήματα θα δούμε ότι υπάρχουν τελικά λύσεις, κάποια άλλα θα πάψουν να μας απασχολούν, κάποια άλλα απλώς θα τα αγνοήσουμε και θα προχωρήσουμε σε νέους δρόμους, παρακάμπτοντάς τα.
Άλλος κόσμος ξημερώνει, άλλοι θα είμαστε κι εμείς στη Μετά-Ιόν εποχή… Αν πάθουμε, άραγε, θα μάθουμε; Κοντός ψαλμός, αλληλούια…
ΥΓ. Και «σεμνά» το Internet, ε; Πρέπει να «φτάσει» για όλους, έως ότου μπορέσουν να προσαρμοστούν οι σημερινές υποδομές στα νέα δεδομένα…
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]