Επωνύμως…

Ήρθε η ώρα για την επέκταση του γκρουπ "GAFA";

Ήρθε η ώρα για την επέκταση του γκρουπ "GAFA";

Όσοι ασχολούνται με το χώρο του Διαδικτύου, θα έχουν ακούσει τον όρο "GAFA". Προκύπτει από τα αρχικά γράμματα των τεσσάρων πιο δημοφιλών πλατφορμών (Google, Amazon, Facebook και Apple), οι οποίες θεωρείται ότι πρακτικά ελέγχουν την παγκόσμια αγορά του Internet και γενικότερα παίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού σκηνικού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και το γεγονός ότι και οι τέσσερις έχουν την έδρα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος.

Η προσωπική μου άποψη, όμως, είναι πως οι ελεγχόμενες εταιρείες θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερες από τις 4 του GAFA. Είμαστε στην εποχή των online πλατφορμών, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν είναι μόνο αυτές οι 4 πλατφόρμες που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας.

Καταρχάς, αφήνουμε εκτός τη Microsoft, η οποία δεν έχει μεν την ισχύ του παρελθόντος, αλλά τα Windows συνεχίζουν να είναι το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα για τους προσωπικούς υπολογιστές. Αν και πιο σημαντικός λόγος για να μην αφήνει κανείς εκτός τη Microsoft είναι το Azure, η cloud υποδομή της αμερικανικής εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον ισχυρούς «παίκτες» -αν όχι ο πιο ισχυρός- στην αγορά του cloud. Και από τη στιγμή που τα πάντα «πάνε» στο cloud καταλαβαίνει κανείς την ισχύ που υπάρχει.

Επίσης, θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλοι «παίκτες» και πλατφόρμες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Ίσως να μην είναι τόσο δυνατοί στη δυτική Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική αλλά στην Ασία έχουν μεγάλη ισχύ. Θεωρώ ότι είναι λάθος, για παράδειγμα, να μην περιλαμβάνουμε σε αυτή τη λίστα των παγκόσμιων «παικτών» δύο κινέζικες εταιρείες, την Alibaba και την Tencent. Την Alibaba όλοι τη γνωρίζουν και κατανοούν την ισχύ της δεδομένου ότι διαχειρίζεται συναλλαγές μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Όσον αφορά στην Tencent, το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη εταιρεία video games, είναι αυτή που ελέγχει το WeChat (σ.σ. ένα app που στην Κίνα χρησιμοποιείται κυριολεκτικά για τα πάντα) και επίσης έχει στην κατοχή της πολλές εταιρείες που κινούνται στο χώρο της ψυχαγωγίας παγκοσμίως.

Γενικότερα, βλέπουμε πλατφόρμες με παγκόσμια ισχύ, οι οποίες είναι έτοιμες να κάνουν την έκρηξη. Για παράδειγμα, το TikTok, επίσης από την Κίνα, ή το Viber, το οποίο ελέγχεται από τον ιαπωνικό κολοσσό της Rakuten είναι δύο πλατφόρμες με 1 δισ. χρήστες που θα πρέπει να λαμβάνονται όλο και πιο σοβαρά υπόψην τους όταν μιλάμε για παγκόσμιες πλατφόρμες. Και το μόνο σίγουρο είναι σταδιακά οι Αμερικανοί δε θα παίζουν «μπάλα» μόνοι τους, κατά το κοινώς λεγόμενο. Και ένα ερώτημα που υπάρχει, είναι κατά πόσον θα δούμε και έναν Ευρωπαίο «παίκτη» μέσα σε αυτή τη λίστα.

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search