Κανείς δεν αμφιβάλλει, βεβαίως, ότι μπαίνουμε πλέον πλησίστιοι στην εποχή του 5G που η εμπορική αξιοποίησή του οσονούπω ξεκινάει (τι ξεκινάει; ήδη ξεκίνησε σε κάποιες χώρες, αν και όχι ακόμα σε ευρεία κλίμακα), με τα πιλοτικά να έχουν αποδείξει «του λόγου το ασφαλές»: τα επόμενα χρόνια οι ανατροπές θα είναι πολλές και τεράστιες, οι ευκαιρίες αμέτρητες και οι προκλήσεις άλλες τόσες, όπως συμβαίνει πάντα με κάθε τι καινούριο, που πρέπει να περάσει τις «παιδικές ασθένειές» του, πριν ενηλικιωθεί… Όμως, στην περίπτωση του 5G αυτή η ενηλικίωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθει λίγο βεβιασμένα, καθώς ήδη «σπρώχνει» ο επόμενος, το 6G, αλλά γι’ αυτό περισσότερα στη συνέχεια…
Μέγα και «καυτό» θέμα, λοιπόν, με ανυπολόγιστο ακόμα οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, εξ ου και η πολιτική «διαχείριση» του θέματος που βλέπουμε σήμερα – κάτι που δεν είχε γίνει (σε τέτοιο βαθμό, τουλάχιστον) στις προηγούμενες γενιές της κινητής τηλεφωνίας. Προφανώς γιατί, καλά και άγια ήταν όσα μας προσέφεραν, αλλά δεν είχαν τον ανατρεπτικό χαρακτήρα αυτών που θα μας φέρει το 5G, το οποίο μπαίνει στη ζωή μας για να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού…
Κι αν οι προηγούμενες γενιές άνοιγαν «παράθυρα» σε νέες δυνατότητες, τούτο θα ανοίξει πόρτες διάπλατα, γκρεμίζοντας τείχη και στεγανά. Οι εκπληκτικές ταχύτητες που θα έχουμε στη διάθεσή μας, θα δώσουν λύσεις και εφαρμογές σε κάθε τομέα – Θα το κάψουμε, κυρ-Στέφανε! sky is the limit, στην πράξη…
Γι’ αυτό, άλλωστε, αν όχι στα καθ’ ημάς, αλλά σε μεγάλο βαθμό διεθνώς, έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας στον χώρο των παρόχων. Ο κύκλος ανοίγει και ξαφνικά μπαίνουν να «χορέψουν» -όπως λένε οι ειδήμονες και προβλέπουν οι αναλυτές- φορείς που δεν θα τους έλεγες παραδοσιακούς. Μάλιστα, βλέπουν στη γυάλινη σφαίρα τους πως ως το 2025, θα έχουν μπει στο χορό τόσοι πολλοί, ώστε οι παραδοσιακοί πάροχοι να νιώθουν «καυτή την ανάσα τους στο σβέρκο τους», που λέγαν κάποιοι πρόγονοι.
Από πού θα προέρχονται αυτοί οι «εναλλακτικοί»; Από πολλές πλευρές, μας λένε: θα είναι «νέα πρόσωπα» (πχ. η Rakuten και η Reliance Jio), MVNO που θα κάνουν τα δικά τους «κουμάντα», ιδιώτες για εξυπηρέτηση των δικών του (και όχι μόνο;) αναγκών, τηλεπικοινωνιακοί χονδρέμποροι, ομάδες επιχειρήσεων που στήνουν το δικό τους δίκτυο, αλλά και δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσπαθήσουν να καλύψουν (με το αζημίωτο ή μη) τις τοπικές τηλεπικοινωνιακές ανάγκες στην περιοχή ευθύνης τους.
Όλοι αυτοί, που θα μπουν σε διαφορετικές φάσεις του «χορού», αναμένεται να φέρουν τα πάνω – κάτω στην αγορά, καθώς θα προκαλέσουν την ανάλογη αναστάτωση τόσο σε εμπορικό επίπεδο, όσο και σε τεχνολογικό, καθώς οι μεν vendors θα πρέπει να διαμορφώσουν νέες πολιτικές πωλήσεων, οι δε μηχανικοί τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να βρουν τρόπους ικανής και κυρίως αποτελεσματικής «συμβίωσης» του 5G με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, τόσο σε εξωτερικούς, όσο κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, σε συνδυασμό με το πανταχού παρόν Wi-Fi, για την καλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των (απαιτητικών πλέον – και καλά κάνουν) χρηστών.
Έχουμε να δούμε πολλά, αυτό είναι βέβαιο, κι ακόμα περισσότερα λόγω της πίεσης εκ μέρους όσων προωθούν πλέον -για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους- την επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας, το 6G. Εκτός από τους πανταχού παρόντες Κινέζους, τους Αμερικανούς (που αγωνίζονται να «πάρουν κεφάλι») και τους πάντα μπροστά στις νέες τεχνολογίες Νοτιοκορεάτες, αυτοί που προσπαθούν επίσης να «πλασαριστούν» πάσει θυσία στις κορυφαίες θέσεις, είναι οι Ιάπωνες που, τα τελευταία χρόνια είχαν χάσει μεταξύ 4G και 5G κάποιο έδαφος – τώρα προσπαθούν να το ξανακερδίσουν!
Ήδη, τούτες τις μέρες, η ιαπωνική κυβέρνηση δια του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας (πώς τα συνδυάζουν αυτά τα δυο, άραγε;) αναμένεται να παρουσιάσει τη στρατηγική της στο 6G, το οποίο θέλει να είναι πλήρως λειτουργικό από το 2030… Προφανώς, και οι Κινέζοι δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια: τον περασμένο Νοέμβριο ίδρυσαν όχι μια, αλλά δυο κυβερνητικές υπηρεσίες, για την ανάπτυξη του 6G, οι οποίες θα συντονίσουν ενέργειες και δράσεις, θα διαμορφώσουν πολιτικές και θα λύσουν πρακτικά προβλήματα, πριν καν αυτά παρουσιαστούν…
«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», για να θυμηθούμε τη θρυλική κινηματογραφική ατάκα – γεροί να είμαστε, να τη ζήσουμε και τη νέα εποχή!
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]