Την περασμένη εβδομάδα, δύο εκ των πιο γνωστών εταιρειών της παγκόσμιας αγοράς του Διαδικτύου έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που θέλουν να δώσουν λίγο παραπάνω προσοχή.
Η μία ήταν το eBay που πραγματοποίησε ένα αρκετά πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Αθήνα με τα στελέχη του να δηλώνουν πόσο τους ενδιαφέρει η ελληνική αγορά. Αν αναζητείτε το λόγο που το eBay ενδιαφέρεται είναι σχετικά απλός: οι Έλληνες πωλητές έχουν φθάσει τις 12 χιλιάδες, αριθμός αρκετά μεγάλος για τα δεδομένα της χώρας μας αλλά και του eBay, συν την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Focus Bari, το 60% των Ελλήνων ηλικίας 13-74 ετών πραγματοποίησε μία τουλάχιστον online αγορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Ποσοστό που στις ηλικίες 18-34 ετών ανεβαίνει στο 78%. Όπερ σημαίνει ότι κάτι κινείται δυναμικά στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Και αυτές βλέπει και το eBay.
Σημαντικές ευκαιρίες βλέπει και η Amazon Web Services, η δεύτερη εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον. Τα στελέχη της θυγατρικής της Amazon ήρθαν Ελλάδα, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το δημόσιο τομέα και ανακοίνωσαν και την επέκταση της υποδομής τους. Δεν δημιουργούν γραφείο, αλλά σίγουρα ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά, καθώς βλέπουν να υπάρχει ζήτηση από τους πελάτες τους να ενισχύσουν την εδώ υποδομή τους. Και επίσης καταλαβαίνουν -και γι’ αυτό μιλούν με το υπουργείο- ότι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ελληνικού δημοσίου θα χρειαστεί σημαντικές cloud υποδομές. Πιθανότατα, το G-cloud θα πάει σε private cloud υποδομή αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες για εταιρείες όπως είναι η AWS.
Πέραν του δημοσίου, η AWS βλέπει την άνοδο που υπάρχει στη ζήτηση για cloud υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Η Ελλάδα μπορεί να καθυστέρησε λίγο σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη, αλλά πλέον το cloud εξελίσσεται σε πρώτη επιλογή των επιχειρήσεων και ιδίως των πιο μικρών, που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ψηφιοποιηθούν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα για δικές τους υποδομές. Συν το γεγονός ότι δεν είναι και η πλέον κατάλληλη λύση το να έχεις δικές σου υποδομές.
Γενικότερα, πάντως, βλέπουμε τις πολυεθνικές εταιρείες του ψηφιακού κλάδου να κάνουν κινήσεις στην Ελλάδα. Να επενδύουν σε ανθρώπινο δυναμικό, να επεκτείνουν τις υποδομές τους και να κινούνται πιο δυναμικά. Γιατί πολύ απλά βλέπουν ευκαιρίες σε μία οικονομία που αργά αλλά σταθερά δείχνει να παίρνει τα πάνω της.
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]