Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο της προστασίας του προσωπικού απορρήτου, που εκδηλώθηκε με την έγκριση και υιοθέτηση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, περισσότερο γνωστού ως GDPR, θα πρέπει να της πιστωθεί ως μια ιδιαίτερα θετική κίνηση που, παρά τις κάποιες ατέλειες οι οποίες ακόμα παρατηρούνται στην εφαρμογή, όχι μόνο αναγνωρίστηκε ως τέτοια απ’ όλες τις χώρες-μέλη, αλλά παράλληλα απετέλεσε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες, εκτός ΕΕ.
Σταδιακά, η εφαρμογή του επεκτείνεται στις άλλες ηπείρους, ξεκινώντας από εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με την ΕΕ (αυτές είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένες να τον τηρήσουν, σ’ ό,τι αφορά στα δεδομένων των πελατών τους) και η χρήση του συνεχίζει να διευρύνεται, χωρίς να λείπουν και οι εκκλήσεις (στις Ηνωμ. Πολιτείες, για παράδειγμα) οργανώσεων και επωνύμων για την καθιέρωση και αλλού αν όχι του ίδιου, τουλάχιστον ενός συμβατού με αυτόν κανονισμού. Αυτή η επιτυχία -πέρα από την ικανοποίηση για την αναγνώριση- όπως όλα δείχνουν, έδωσε το αναγκαίο θάρρος στην Επιτροπή να καταπιαστεί με ένα άλλο εξίσου σοβαρό και σημαντικό θέμα, τις εφαρμογές στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).
Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών δείχνουν έντονη κινητικότητα, με ενδείξεις για παρουσίαση στα μέσα Φεβρουαρίου μιας νέας στρατηγικής της ΕΕ εν είδει «white paper» για συγκεκριμένους τομείς της ΑΙ, οι οποίοι στερούνται κάποιου νομικού πλαισίου το οποίο θα διέπει όχι μόνο τις σημερινές, αλλά και τις αυριανές -ραγδαίες, όπως αναμένεται- εξελίξεις. Βέβαια, υπάρχει αντίλογος από πλευράς Ουάσιγκτον και όχι μόνο, με τις αντιρρήσεις εντοπίζονται στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο πλαίσιο στην ανάπτυξη της καινοτομίας με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης, όμως μια τέτοια ανάπτυξη άραγε τη θέλουμε;
Κι επειδή τίποτα σοβαρό δεν πρόκειται να γίνει, αν δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη δεσμευτεί στις προγραμματικές της δηλώσεις (την 1η Δεκεμβρίου του ’19) ότι μέσα στις πρώτες 100 ημέρες θα παρουσιάσει το ζητούμενο πλαίσιο, με «υπεύθυνη ύλης» την (ιδιαίτερα δυναμική) επίτροπο επί των Ψηφιακών, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Βασικό θέμα, που προκαλεί αναταράξεις παγκοσμίως και ιδιαίτερα προς Κίνα μεριά λόγω πρόωρης εφαρμογής, είναι η δια νόμου απαγόρευση για κάποια χρόνια (πέντε, λένε) της καταγραφής και αναγνώρισης προσώπων σε δημόσιους χώρους, μέχρις ότου σταθμιστούν οι κίνδυνοι από αυτή τη δράση και οι χώρες-μέλη ορίσουν τις αρχές που θα επιβλέπουν την τήρηση του όποιου πλαισίου.
Κι εκεί που αρχίζεις να σκέφτεσαι από πού θα έρθει η μεγαλύτερη αντίδραση, να που ένας (θεωρούμενος, τουλάχιστον) «σκληρός» εκπρόσωπός της, ο ηγέτης της Google και της «μαμάς» Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι, όχι μόνο ζήτησε πριν από λίγες ημέρες με άρθρο του στους ‘Financial Times’ να υπάρχει ρύθμιση σε θέματα ΑΙ, αλλά καθ’ οδόν προς το Νταβός (για να μιλήσει στο συνέδριο που γίνεται αυτές τις ημέρες στο διάσημο πλέον, ομώνυμο ελβετικό χωριό) σταμάτησε για λίγο στις Βρυξέλλες, να τα πει με την κ. Βεστάγκερ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως έγραψε κι εκείνος, θα αλλάξει με τις δυνατότητές της τη ζωή μας σ’ ό,τι αφορά τομείς, όπως η ιατρική, οι μεταφορές, η μετεωρολογία κλπ. Από την άλλη, οι ισορροπίες είναι όντως πολύ λεπτές ανάμεσα στην επιβολή ενός «σωστού» ρυθμιστικού πλαισίου και στον περιορισμό της καινοτομικής ανάπτυξης – η Google το γνώρισε αυτό από «πρώτο χέρι», καθώς η «επιτροπή ηθικής» που έστησε πέρυσι για να τη συμβουλεύεται σε τέτοιου είδους θέματα, αυτοδιαλύθηκε έπειτα από μόλις δυο εβδομάδες λόγω αντιρρήσεων για τους «σοφούς» που την αποτελούσαν και έκτοτε δεν ξαναφτιάχτηκε καινούρια… Ο Πιτσάι ζητάει στο άρθρο του o νέος κανονισμός να βασιστεί σε ασφάλεια, δικαιοσύνη και ευθύνη, μνημονεύοντας (άλλος ένας…) την επιτυχία του GDPR και επιμένοντας εύλογα ότι μονάχα η διεθνής συνεννόηση και αποδοχή μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
Για να δούμε, λοιπόν, τι μας ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες σ’ αυτό το καίριο θέμα… Σε περίπου ένα μήνα, αν οι υποσχέσεις τηρηθούν, θα ξέρουμε!
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]