Επωνύμως…

Ήρθε η ώρα των ψηφιακών βοηθών;

Ήρθε η ώρα των ψηφιακών βοηθών;

Παραδοσιακά, η πρώτη Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου είναι και η ημέρα που ανοίγει τις πόρτες της στο εκθεσιακό κέντρου του Βερολίνου (Messe Berlin) η IFA, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για την αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών. Και αυτή η παράδοση δεν έσπασε και φέτος. Αν και η φετινή IFA είχε την ιδιαιτερότητα ότι τις εντυπώσεις δεν τις έκλεψαν οι μεγάλοι κατασκευαστές αλλά μία συγκεκριμένη υπηρεσία δύο αμερικανικών εταιρειών, η οποία, μάλιστα, είναι διαθέσιμη εδώ και αρκετό καιρό.

Ο λόγος για τους ψηφιακούς βοηθούς της Google και της Amazon (Google Assistant και Amazon Alexa αντίστοιχα), οι οποίοι θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της φετινής IFA. Μία έκθεση με αρκετά νέα προϊόντα και πολλές εξελίξεις σε διάφορες κατηγορίες συσκευών. Όμως, η εξέλιξη που έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν ότι είδαμε κάθε είδους συσκευές από ασύρματα ακουστικά και καθρέπτες μέχρι ψυγεία και κουζίνες να ενσωματώνουν είτε τον Google Assistant είτε την Amazon Alexa και να δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να χειρίζονται φωνητικά αυτές τις συσκευές. Για παράδειγμα, είδαμε ότι μπορείς να ανοίξεις έναν φούρνο της Siemens μιλώντας σε ένα Amazon Echo όπως επίσης και ακουστικά με Google Assistant που λες το τραγούδι που θες και το παίζει!

Η γκάμα των προϊόντων που ενσωματώνουν ψηφιακούς βοηθούς έχει διευρυνθεί σημαντικά, σε σημείο που να στεναχωριέσαι που θα αργήσουμε να τα δούμε στην Ελλάδα, καθώς ούτε το Google Assistant ούτε η Amazon Alexa καταλαβαίνουν ακόμη την ελληνική γλώσσα. Το αποτέλεσμα, είναι Google και Amazon να ζητούν από τους συνεργάτες τους να μη φέρνουν επισήμως τα προϊόντα με Google Assistant και Amazon Alexa στην ελληνική αγορά και ότι συσκευές υπάρχουν υποστηρίζουν μόνο τη χρήση αγγλικών. Αυτό θα αλλάξει φυσικά όταν έρθει η υποστήριξη των ελληνικών για έναν από τους δύο -ή και τους δύο- «μεγάλους» ψηφιακούς βοηθούς.

Η τάση αυτή που θέλει τους ψηφιακούς φωνητικούς βοηθούς να ενσωματώνονται σε όλο και περισσότερες συσκευές δίνει πάντως λύση σε ένα μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το smart home: της διαλειτουργικότητας και της επικοινωνίας μεταξύ των συσκευών διαφορετικών κατασκευαστών. Ένας λόγος που το smart home δεν έχει παρουσιάσει την ανάπτυξη που πολλοί περίμεναν, έχει να κάνει και με το ότι δεν είναι ιδιαίτερα εύκολος ο συντονισμός και ο συγχρονισμός των συσκευών διαφορετικών κατασκευαστών.

Οπότε, η λύση της αξιοποίησης των ψηφιακών βοηθών είναι μία σημαντική διέξοδος. Το πρόβλημα είναι πως σε αυτή την περίπτωση το «πάνω χέρι» δείχνουν να το παίρνουν -σε μία ακόμη ψηφιακή κατηγορία- δύο κολοσσοί όπως είναι η Google και η Amazon. Και αυτό δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα πως είναι κάτι που το θέλουν άπαντες οι «εμπλεκόμενοι».

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 
Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search