Τα είδατε; Τα ακούσατε; Τα μάθατε; Καλά πάμε, το λένε κι οι στατιστικές! Το 5G αναπτύσσεται με εκθετικό ρυθμό. Δίπλα στους παρόχους που αναβαθμίζουν τα δίκτυά τους όσο πιο γρήγορα μπορούν, για να προσφέρουν καλύτερη και ευρύτερη κάλυψη (βλέπε Wind, στην Καλαμάτα, για να πιάσουμε ένα ελληνικό παράδειγμα) ακόμα και στην πιλοτική φάση, οι κατασκευαστές από την πλευρά τους «γράφουν υπερωρίες» προκειμένου να φέρουν στην αγορά συσκευές, οι οποίες είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις νέες (τεράστιες) δυνατότητες. Κι αν πιστέψουμε το GSA (τα αρχικά του Global mobile Suppliers Association), οι ανακοινώσεις για καινούριες υπερδιπλασιάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο –μονάχα τον Ιούνιο προστέθηκαν 26 συσκευές… μ’ άλλα λόγια, τρέχουμε τώρα!
Και, για να τα κάνουμε πιο λιανά (σύμφωνα πάντα με τους πίνακες του GSA) οι 5G-ready συσκευές, που διατίθενται σήμερα (ή θα είναι εμπορικά διαθέσιμες τις επόμενες εβδομάδες), ξεπερνούν πλέον τις 90 από 36 κατασκευαστές και μάλιστα εμφανίζουν ευρεία διασπορά καλύπτοντας όλο το φάσμα, από τα κινητά τηλέφωνα (αυτό δα, έλειπε…) ως τα router, τα laptop, τα drones, ακόμα και τα robot!
Παρά την επιφυλακτικότητα που εξακολουθούν να δείχνουν κάποιοι ερευνητές (όχι ως προς την επικράτηση του 5G, αλλά ως προς τον ρυθμό ανάπτυξής του) εξετάζοντας πολλές επί μέρους παραμέτρους, το οικοσύστημα αρχίζει να πατά γερά στα πόδια του. Με μπροστάρηδες (φυσικά...) τους Κινέζους κατασκευαστές, που ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ μπόρεσε να ανακόψει την πορεία τους – να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Άλλωστε, από τις 90 συσκευές που μνημονεύσαμε προηγουμένως, οι 8 (σχεδόν το 10%) ανήκουν στην «αγαπημένη του» Huawei, η οποία είναι ο συνεργάτης της Wind στην Καλαμάτα, που δικαίως καμαρώνει για επιδόσεις αντίστοιχες οπτικής ίνας στο κινητό – πάνω από 1,2 Gbps.
Κανείς δεν αμφιβάλει, βεβαίως, ότι το μέλλον σ’ ό,τι αφορά στην ασύρματη δικτύωση θα είναι λαμπρό, όπως επιβεβαιώνει άλλη μελέτη -της Strategy Analytics- η οποία δείχνει ότι σε ορίζοντα τετραετίας, δηλ. το 2023, και σε παγκόσμια κλίμακα περίπου 45 εκατ. tablet και PC θα είναι 5G-ready. Κι επειδή όποιος ξεκινάει πρώτος, έχει μεγάλες πιθανότητες να διατηρήσει τη θέση του, η πρόβλεψη των αναλυτών βγάζει πρώτη δύναμη από πλευράς χρηστών 5G την περιοχή Ασίας / Ειρηνικού με ποσοστό 40%. Η Βόρεια Αμερική ακολουθεί αρκετά πίσω, με 29%, και η Δυτική Ευρώπη κλείνει την τριάδα με 21%. Από πλευράς πωλήσεων συσκευών 5G, η αύξηση στη διάρκεια της τετραετίας θα φτάσει το 216%.
Μάλιστα, οι αναλυτές επισημαίνουν μια ενδιαφέρουσα τάση εκ μέρους γνωστών (όπως οι Intel, Qualcomm, Arm, Microsoft κλπ.) και μη (βλέπε ΟΕΜ) κατασκευαστών να παρουσιάσουν στην αγορά notebooks επηρεασμένα -τόσο σχεδιαστικά, όσο και λειτουργικά- από τον χώρο των smartphone, ώστε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν ανάλογες (ή και παρόμοιες) εμπειρίες στην καθημερινότητά τους, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούν. Η προσέγγιση των δυο διακριτών σήμερα χώρων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των δικτύων 5G, πιστεύουν ότι «θα ανοίξει καινούριους κόσμους με νέες προκλήσεις και δυνατότητες, οι οποίες θα επηρεάσουν ολόκληρο το οικοσύστημα και, φυσικά, θα δώσουν νέο εμπορικό ενδιαφέρον στην αγορά». Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό το παιχνίδι των «ενδιάμεσων» συσκευών πάντα γινόταν. Γιατί, τι άλλο είναι τα κινητά των 6,5 ιντσών, ή τα detachables, που «γεφυρώνουν» την απόσταση μεταξύ tablet και notebook;
Η ίδια έρευνα, της Strategy Analytics, καταπιάνεται και μ’ ένα διαφορετικό μεν, σχετικό δε, θέμα. Τα προγράμματα των παρόχων (μιλάμε για τη διεθνή αγορά, βεβαίως – εδώ τέτοια θέματα θέλουν αρκετή «δουλειά» ακόμα, ειδικά με τις υψηλές τιμές και τους φόρους που επιβαρύνουν τα προγράμματα ακόμα περισσότερο) και το πόσο οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να πληρώσουν κατιτίς παραπάνω, ώστε να έχουν ασύρματη σύνδεση 5G παντού. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν προς τα πού θα πάμε και σ’ αυτό το θέμα, αν και οι πρώτες κινήσεις (βλέπε, Vodafone UK) προδιαθέτουν μάλλον για ευνοϊκή μετάβαση, όσον αφορά στο value for money, από το 4G στο 5G…
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]