Η εποχή μας είναι μία εποχή ραγδαίων αλλαγών. Αλλά αυτό μάλλον το έχετε ξανακούσει. Και είναι γνωστό ότι αλλαγές πάντα είχαμε. Η διαφορά αυτή τη φορά, είναι η ταχύτητα με την οποία κάνουν την εμφάνιση τους αυτές οι αλλαγές. Και γι’ αυτό έχω επιλέξει να παρακολουθώ λίγο περισσότερο πως αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες η έφηβη κόρη μου και οι φίλες/οι της προσπαθώντας να καταλάβω τι θα δούμε σε μερικά χρόνια. Ας δούμε λοιπόν λίγο τι κάνουν οι νέοι.
Κατ’ αρχήν, το smartphone αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους. Αυτό το ξέρουμε. Αυτό που ενδεχομένως να μην έχουμε παρατηρήσει είναι πως οι βασικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν δεν είναι το email και το Facebook αλλά το Instagram και ένα εκ των Viber και Whats App. Έτσι επικοινωνούν με όλους τους φίλους και γνωστούς τους.
Φωτογραφίες τραβάνε με το smartphone τους για να τις «ποστάρουν» στο Instagram και όχι για να έχουν αναμνήσεις από κάτι που έκαναν. Προτιμούν τα stories, γνωρίζοντας ότι μετά από μερικές ημέρες δεν θα μπορούν να τα ξαναδούν. Αλλά βασικά τους ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή να τους δουν και όχι αργότερα.
Δεν ασχολούνται τόσο με τον υπολογιστή, αν και έχουν, εκτός και αν ασχολούνται με παιχνίδια. Και παίζουν πολλά παιχνίδια και ασχολούνται γενικώς πολύ με τα video games. Μάθετε λίγο τι εστί Twitch και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Οι αγορές τους ξεκινάνε online. Πριν μπουν σε ένα κατάστημα, έχουν δει online όλα τα προϊόντα που έχει και πάνε προετοιμασμένοι για την αγορά τους. Στο κατάστημα πάνε για την εμπειρία, αλλά δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν και online την αγορά τους, αν τους βολεύει ή τους συμφέρει.
Παραγγελίες φαγητού γίνονται μόνο μέσω app. Η έννοια του τηλεφώνου δεν υπάρχει. Άλλωστε, γενικώς δεν υπάρχει για αυτή τη γενιά η έννοια του σταθερού τηλεφώνου, το οποίο τους φαίνεται απηρχαιωμένη τεχνολογία!
Θέλουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο, ενώ δεν βλέπουν τηλεόραση. Εννοώ linear τηλεόραση, καθώς διαφορετικά «λιώνουν» στο YouTube και το Netflix. Ακούνε μουσική από το Spotify και το Apple Music και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι κάτι που τους αρέσει μόνο όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Και τότε μόνο αν το αυτοκίνητο δεν έχει τη δυνατότητα για ασύρματη σύνδεση με το smartphone τους οπότε το συνδέουν και ακούνε την αγαπημένη τους μουσική.
Σε γενικές γραμμές, είναι ένας εντελώς νέος «κόσμος», μία γενιά που χρησιμοποιεί διαφορετικά τις ψηφιακές τεχνολογίες από ότι οι προηγούμενες. Πρακτικά, μιλάμε για δύο διαφορετικούς «κόσμους»: ο ένας είναι αυτός των «ψηφιακών μεταναστών» που πρόλαβαν την αναλογική εποχή, που άκουγαν μουσική από κασσέτες και Walkman και οι «ψηφιακοί ιθαγενείς» που είναι οι σημερινοί έφηβοι και 20άρηδες. Και το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτοί οι δύο «κόσμοι» θα καταφέρουν να συνυπάρξουν -και για πόσο- τα επόμενα χρόνια…
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]