Επωνύμως…

VR και AR πάνε για ρεκόρ στο άλμα εις ύψος!

VR και AR πάνε για ρεκόρ στο άλμα εις ύψος!

Τις είχαμε συμπεριλάβει από καιρό στις «καυτές» αγορές, για τα επόμενα χρόνια, αλλά -αν πιστέψουμε νεότερα στοιχεία και προβλέψεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες- μάλλον είμαστε αναγκασμένοι να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω. Προς τα πολύ πάνω!

Ο λόγος, για τις λύσεις Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας (VR/AR) των οποίων οι παγκόσμιες πωλήσεις, σύμφωνα με έρευνα της IDC, θα εκτοξευτούν στα 160 δισ. δολάρια ως το 2023, την ώρα που οι προβλέψεις της αγοράς για φέτος φτάνουν στα (μόλις) 16,8 δισ… Μ’ άλλα λόγια, μέσα σε τέσσερα χρόνια, το μέγεθός της σχεδόν θα τετραπλασιαστεί, δίνοντας ετήσιο μέσο όρο ανάπτυξης 78,3% (για την πενταετία). Η σχετική έρευνα της αμερικανικής εταιρίας μπορεί να χαρακτηριστεί αντιπροσωπευτική, καθώς κάλυψε 8 γεωγραφικές περιοχές, 12 διαφορετικές βιομηχανίες, 26 case studies και 11 τεχνολογίες.

Γιατί αυτός ο κακός χαμός; Οι ερευνητές θεωρούν πως η τεράστια αύξηση των επενδύσεων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, οφείλεται κυρίως στην ωρίμανση των σχετικών τεχνολογιών, αλλά ακόμα περισσότερο στην «ωρίμανση» των ίδιων των υποψήφιων χρηστών, που βλέπουν πως οι λύσεις VR/AR μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε χρονίζοντα προβλήματά τους. Κι αν θέλετε να δείτε ποιοι κλάδοι είναι οι «μπροστάρηδες» αυτής της ανάπτυξης, οι προβλέψεις της IDC για την περίοδο 2019-2023 φέρνουν πρώτο τον χρηματοοικονομικό (με 133,9%) και δεύτερο τις υποδομές (122,8%), με τις κατασκευές και τον δημόσιο τομέα να ακολουθούν.

Όσο για τις χρήσεις αυτών των όχι και τόσο νέων πια τεχνολογιών (που, όμως, δεν έχουν και τόσο βάθος χρόνους στις πρακτικές εφαρμογές) πρώτη στην εικονική πραγματικότητα δείχνει να είναι η εκπαίδευση / επιμόρφωση, με τα συνεργατικά project, το design, τις πωλήσεις και πλήθος άλλους τομείς να ακολουθούν. Στην επαυξημένη πραγματικότητα τα πράγματα μοιάζουν πιο προχωρημένα, καθώς το AR αξιοποιείται πλέον σε hardware επόμενης γενιάς, λογισμικό και υπηρεσίες «προκειμένου να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στις σημερινές επιχειρησιακές διαδικασίες και να αποκτήσουν νέες δυνατότητες στην καθημερινότητά τους οι εργαζόμενοι ‘πρώτης γραμμής’, οι οποίοι ζητούν ‘hands free’ τεχνολογίες».

Στις καθαρά εμπορικές χρήσεις, η μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις προβλέπεται να κατευθυνθεί στις κάθε λογής μορφές εκπαίδευσης, στη συντήρηση βιομηχανικού εξοπλισμού και τη λιανική, για πρωτοποριακή παρουσίαση προϊόντων – όμως, τρεις και τέσσερις φορές περισσότερες (θα ξεπεράσουν τα 20 δις δολάρια, το 2023) θα είναι (πάντα κατά την IDC) οι επενδύσεις σε VR Gaming, VR video/feature viewing και AR gaming. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα πράγματα δεν είναι παίξε-γέλασε, πια! έχουν σοβαρέψει πολύ και κάτι μου λέει πως μέσα στην επόμενη πενταετία τα games -της τεχνολογίας βοηθούσης- δεν θα έχουν πια καμία σχέση μ’ αυτά που ξέραμε ως τώρα…

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις επιστημονικές / εκπαιδευτικές δραστηριότητες επαυξημένης πραγματικότητας στο εργαστήριο αλλά και στο πεδίο, τις χρήσεις στον έλεγχο των δημόσιων υποδομών, αλλά και εκείνες στην ιατρική - anatomy diagnostic, ο αγγλικός τίτλος και μπορείτε εύκολα να φανταστείτε τι επανάσταση θα φέρουν στον χώρο της υγείας – ακόμα θυμάμαι την εντύπωση που μου είχε κάνει μια επίδειξη συσκευής Hololens από τη Microsoft, όπου οι γιατροί είχαν κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια τους εκπληκτικές εικόνες από το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Κι αυτή ήταν συσκευή πρώτης γενιάς – η δεύτερης μπορεί να κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή την εμπειρία και αποτελεσματικότερη τη διάδραση, με την ενσωμάτωση απτικών τεχνικών που μεγιστοποιούν την αίσθηση του (εκπαιδευόμενου, για να πάρουμε μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές) χρήστη-χειρουργού.

Και ποιος βάζει τα περισσότερα σ’ αυτόν τον αγώνα δρόμου; σχεδόν μαντεύω την ερώτησή σας. Ε, ναι, εκείνος που φανταστήκατε! Η Κίνα προηγείται στις επενδύσεις, λοιπόν, με δεύτερες τις Ηνωμένες Πολιτείες – οι δυο τους καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της συνολικής δαπάνης, με τη Δυτική Ευρώπη (που, ως τώρα, περιοριζόταν σε ρόλο «φτωχού συγγενή») να χρειάζεται sprint (με ρυθμό πάνω από 100% - 101,1% για την ακρίβεια) τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσει να πλησιάσει τους προπορευόμενους και να σώσει (κάπως) την παρτίδα. Θα τα καταφέρει; Για να δούμε – cross my fingers…    

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 
Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search