Μία νέα χρονιά ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες και η συνήθης πρακτική είναι κάθε χρόνο τέτοια εποχή να ασχολούμαστε λίγο παραπάνω με τις τάσεις που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους 12 μήνες.
Και η προσωπική μου άποψη είναι πως το 2018 θα είναι μία χρονιά όπου θα δούμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα στον ευρύτερο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών που θα απασχολήσουν τους Έλληνες καταναλωτές όπως και τις εγχώριες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες βλέπουν πλέον επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.
Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις του 2018 θα είναι η επέκταση της διαθεσιμότητας ευρυζωνικών συνδέσεων με ταχύτητες που θα είναι της τάξεως τουλάχιστον των 100 Mbps.
Τα πρώτα δείγματα τα είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες του 2017, αλλά τη φετινή χρονιά είναι που η διαθεσιμότητα θα ενισχυθεί σημαντικά και τα 100 Mbps θα γίνουν αυτό που αποκαλούμε mainstream.
Αν μάλιστα οι τιμές παραμείνουν στα επίπεδα που ξεκίνησαν, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, τότε πραγματικά αξίζει τον κόπο να αναβαθμίσει κανείς. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι αυξημένες ταχύτητες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας τους.
Μία δεύτερη τάση που θα δούμε αρκετά έντονα μέσα στο 2018 είναι η περαιτέρω αύξηση της χρήσης των smartphonesως βασικό μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο και γενικότερα στις ψηφιακές υπηρεσίες. Τάση που ήδη υπάρχει και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.
Η αύξηση των ψηφιακών πληρωμών και του ηλεκτρονικού εμπορίου εκτιμάται επίσης πως είναι εκ των ουκ άνευ, όπως και η ενίσχυση της ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες από τις τράπεζες.
Σημειωτέον πως όσον αφορά τον τομέα του digital banking θα αρχίσουμε να βλέπουμε και νέους «παίκτες» που κινούνται στο χώρο του fintech και μπορεί να προέρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Μία άλλη τάση της φετινής χρονιάς θα είναι η μεγαλύτερη ενασχόληση με το blockchain. Και όχι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για τα κρυπτονομίσματα αλλά επειδή πλέον αρχίζει να γίνεται κατανοητό πως οι εφαρμογές του blockchain δεν περιορίζονται στο bitcoin και στο Ethereum.
Ακόμη, εντός του 2018 αναμένεται να δούμε και στην Ελλάδα να γίνονται όλο και μεγαλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για εξειδικευμένες λύσεις που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις.
Ετοιμαστείτε να ακούσουμε περισσότερα για προϊόντα και λύσεις που σχετίζονται με το έξυπνο κτίριο, για λύσεις που έχουν σχέση με το αποκαλούμενο digitalsignage, για ΙοΤ προϊόντα που μπορούν να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες και να βελτιώνουν την παραγωγικότητα.
Μία κατηγορία που θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τα επόμενα χρόνια.