Επωνύμως…

Τάσεις, στάσεις και προεκτάσεις

Τάσεις, στάσεις και προεκτάσεις

Όχι, δεν πρόκειται να ξαναγράψω και τούτη τη φορά για την Τεχνητή Νοημοσύνη! Όσο μπορώ, τουλάχιστον, γιατί, όντας μια κατάσταση ολοένα και περισσότερο ‘οριζόντια’, αυτή αφορά και εμπλέκει (αν όχι άμεσα, τουλάχιστον έμμεσα) τους πάντες και τα πάντα.

Λέω, λοιπόν, να συνεχίσω -βεβαίως μπήκαμε στον δεύτερο μήνα του έτους, το γνωρίζω, όμως οι εξελίξεις μας ανάγκασαν να καθυστερήσουμε- με τις επόμενες σημαντικές τάσεις, που οι ειδήμονες θεωρούν και προβλέπουν ότι θα κυριαρχήσουν φέτος στην αγορά των ΤΠΕ.

Πρώτη και καλύτερη, βέβαια, μετά την φροντίδα για τα θέματα κυβερνοασφάλειας, στα οποία έχουμε ήδη αναφερθεί, η έτερη φροντίδα για τα ίδια τα δεδομένα μας. Ο παλιός «Τι-που-κειτος» των νομικών (δηλαδή, τι κείται-πού) έχει επίσης εφαρμογή και μάλιστα σημαντική στην ψηφιακή εποχή μας, καθώς υπάρχουν βάσιμοι λόγοι οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις να διαφυλάξουν το data sovereignty (ουσιαστικά, την κυριαρχία) επί των δεδομένων τους.

Αυτοί οι λόγοι συνήθως επιβάλλονται από τη φύση τους (πχ. θέματα ασφαλείας περιεχομένου ή προστασίας προσωπικών δεδομένων), ενώ συχνή είναι και η υποχρέωση απαγόρευσης εξόδου τους από την χώρα ή έστω από το έδαφος της Ευρώπης. Μάλιστα, στις ήδη γνωστές απειλές, ήρθε να προστεθεί μια ακόμα, η εκρηκτικά αυξανόμενη ζήτηση για ‘φρέσκα’ δεδομένα από τους δημιουργούς των LLMs, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις συνεχείς εκπαιδευτικές ανάγκες των μοντέλων τους – μέγα θέμα, αλλά σταματάω εδώ… Επομένως, ο πλήρης έλεγχος του τι φιλοξενείται πού, από πλευράς δεδομένων, και πρόσβασης σε αυτά, θεωρείται πλέον εκ των ων ουκ άνευ, για μια ασφαλή χρήση.

Να είστε σίγουροι, πάντως, ότι η επικράτηση της τάσης για hybrid και multi-cloud καταστάσεις, όπου αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες λύσεις αλληλοσυμπληρώνοντας η μια την άλλη με ην εφαρμογή των αναγκαίων δικλίδων ασφαλείας, θα κερδίσει ακόμα περισσότερους πόντους φέτος, ενώ θα αυξηθεί και η «δόση» Τεχνητής Νοημοσύνης τοπικά, στο άκρο (βλέπε, Edge).

Ο λόγος είναι ότι έτσι θα μειωθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος αντίδρασης, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διακίνηση δεδομένων. Στόχος είναι να φτάσουμε, ει δυνατόν, σε επίπεδο αντίδρασης σε πραγματικό χρόνο, κάτι απαραίτητο σε συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως πχ. στη λειτουργία αυτόνομων οχημάτων.

Να μείνουμε στο cloud, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν ότι σταδιακά εκεί θα μεταφερθούν ‘τα πάντα όλα’, τόσο από πλευράς λειτουργικών αναγκών οργανισμών και επιχειρήσεων, όσο και από πλευράς ανάπτυξης λογισμικού. Θεωρούν ότι, στα αμέσως επόμενα χρόνια, οι developers θα κάνουν το σύνολο της παραγωγής τους online, αφήνοντας πίσω τα laptop ή τα PC τους, αφού θα μπορούν πλέον όχι μόνο να γράψουν κώδικα, αξιοποιώντας υφιστάμενα και νέα, cloud-native εργαλεία, αλλά και να σχεδιάσουν πλατφόρμες, να δοκιμάσουν πιθανές λύσεις και να αναπτύξουν αυτό που έχουν κατά νου – όλα στο cloud.

Επίσης, η Τεχνητή Νοημοσύνη (δεν μπορώ να μην την αναφέρω, πάλι…) αναμένεται να μπει και πάλι στην εξίσωση, αυτή τη φορά για να βοηθήσει -έπειτα απ’ όλα όσα αναφέραμε για τον καίριο ρόλο του, πλέον- στη διαχείριση του cloud και των σχετικών με αυτό υπηρεσιών, καθώς ο βαθμός πολυπλοκότητας είναι πλέον πολύ υψηλός. Θα δούμε, λένε οι αναλυτές, το επίπεδο της αυτοματοποίησης των διεργασιών να αλλάζει πίστα, κάνοντας τις αναγκαίες διαδικασίες περισσότερο φιλικές προς τον χρήστη, από την πορεία εκτέλεσης των εφαρμογών ως την αναφορά ύποπτων περιστατικών, αλλά και κυβερνοεπιθέσεων – ασχέτως αν οι περισσότερες ανακόπτονται (όπως πρέπει) εν τη γενέσει τους…

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι προκλήσεις όχι μόνο αυξάνουν, αλλά γίνονται σοβαρότερες – κάτι λογικό, αφού το ‘κοινής λήψης’ και προσιτό πλέον σε πολλούς ΑΙ έχει τόσο την «καλή», όσο και την «κακή» πλευρά του. Μάλιστα, η χρήση από τους κακόβουλους έχει την απευκταία ιδιότητα συχνά να ξαφνιάζει δυσάρεστα και να εξαναγκάζει τους «στόχους» να παίρνουν εσπευσμένα μέτρα και αντίμετρα, απέναντι στις κάθε λογής αιφνιδιαστικές επιθέσεις.

Έτσι, λένε πάλι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στη διάρκεια της χρονιάς να έχουμε εκπλήξεις, όχι τόσο από καινοτομική διάθεση, όσο από ανάγκη. Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι πλέον άγριος (βάζει και ο αλλοπρόσαλλος Ντόναλντ Τραμπ το χεράκι του σ’ αυτό…) κι αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους όσοι στην Ελλάδα τρέφουν όνειρα και ετοιμάζουν σχέδια για διεθνή δραστηριοποίηση.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search