Επωνύμως…

Η σινοαμερικανική ΑΙ 'μάχη' μόλις ξεκίνησε

Η σινοαμερικανική ΑΙ 'μάχη' μόλις ξεκίνησε

Για έναν περίεργο λόγο που νομίζω ότι απλά αποτελεί ένα στερεότυπο του παρελθόντος, ένα σημαντικό μέρος του ευρέως κοινού, αλλά και ειδικότερα όσων ασχολούνται με το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, θεωρούσε ότι η Κίνα ήταν πολύ πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενδεχομένως ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Λάθος, πολύ μεγάλο λάθος!

Η Κίνα ασχολείται με το ΑΙ εδώ και πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολύ πριν τον κορωνοϊό υπήρχαν δημοσιεύματα σχετικά με την έμφαση που δίνουν στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης οι αρχές της Κίνας και ότι το ΑΙ είχε ξεκινήσει να είναι ένα από τα μαθήματα στα σχολεία της χώρας!

Η εμφάνιση του DeepSeek R1 προκάλεσε έναν πραγματικό χαμό. Κυρίως, επειδή η κινεζική εταιρεία δήλωσε ότι ανέπτυξε ένα μοντέλο ΑΙ που κάνει περίπου τα ίδια με αυτά του αντίστοιχου της «περίφημης» OpenAI και κόστισε περί το ένα δέκατο (ίσως και λιγότερο) σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Ξαφνικά, το ΑΙ γίνεται προσιτό για όλους και αυτό είναι μία παράμετρος που δεν πρέπει να μας ξεφεύγει.

Ουσιαστικά, ο κλάδος των ψηφιακών τεχνολογιών έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα παιχνίδι για δύο: Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα. Σίγουρα υπάρχουν τομείς όπου βλέπουμε εταιρείες από την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά σε γενικές γραμμές η «μάχη» είναι σινοαμερικανική. Όσον αφορά στην Ευρώπη, ελάχιστα είναι τα τεχνολογικά brands της Γηραιάς Ηπείρου που απασχολούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αν εξαιρέσεις την SAP, το Spotify, την Ericsson και τη Nokia, υπάρχει κάποιο άλλο ευρωπαϊκό brand τεχνολογίας που να σας έρχεται γρήγορα στο μυαλό;

Με την Ευρώπη να μένει πολύ πίσω, την Ιαπωνία να μην μπορεί να ακολουθήσει και την Νότια Κορέα να έχει τα δικά της θέματα, ΗΠΑ και Κίνα έχουν κυριαρχήσει απόλυτα. Και η κόντρα που έχει ξεσπάσει αυτή την περίοδο μεταξύ OpenAI και DeepSeek, αναφορικά με το πως η δεύτερη χρησιμοποίησε τα μοντέλα της πρώτης, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ιδίως από τη στιγμή που η OpenAI χρησιμοποίησε τα δεδομένα όλων μας -χωρίς να πληρώσει κάτι- για να αναπτύξει τις δικές της πλατφόρμες!

Πάντως, η DeepSeek έδειξε ότι οι Κινέζοι δεν χρειάζονται το προηγμένο hardware εταιρειών όπως η NVidia προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμες πλατφόρμες ΑΙ. Και αυτό είναι επίσης κάτι που δημιουργεί εντύπωση. Γιατί αν το hardware δεν είναι το θέμα, μήπως μπορούν και άλλες χώρες να κάνουν βήματα; Μήπως είναι μία ευκαιρία για την Ευρώπη, ή στην ΕΕ θα συνεχίσουμε να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, όπως λέει και ένα κλασικό δημοσιογραφικό κλισέ;

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search