Επωνύμως…

Δεν προλαβαίνω, θα στείλω το avatar μου στο Zoom…

Δεν προλαβαίνω, θα στείλω το avatar μου στο Zoom…

Φαντάσου, λέει, να σε καλούν σε μια τηλεδιάσκεψη, σε ένα από αυτά τα Zoom meetings, που τα χορτάσαμε στη διάρκεια της πανδημίας (και ‘χόρτασε’ κι η ίδια η εταιρία από έσοδα, καθώς μέσα σε λίγους μήνες έγινε μεγάλος παίκτης σε μια ως τότε περιφερειακή αγορά, η οποία γιγαντώθηκε εξ ανάγκης) και να μην μπορείς να πάρεις μέρος, γιατί θα βρίσκεσαι σε κάποια άλλη συνάντηση που δεν σηκώνει αναβολή ή ακύρωση.

Κι αυτό να μη σε πτοεί καθόλου, γιατί -φαντάσου, λέμε- έχεις έτοιμη τη λύση και τον ‘αντ’ αυτού’, ο οποίος θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη στη θέση σου, ακούγοντας, μιλώντας και κρατώντας σημειώσεις για λογαριασμό σου. Ένας συνάδελφος; Ένας φίλος; Ένας συνεργάτης; Τίποτα απ’ όλα αυτά – τον ρόλο του ‘αντ’ αυτού’ θα τον παίξει ένα avatar, το δικό σου avatar, με την όψη σου και τη φωνή σου, συμμετέχοντας στο zoom meeting.

Έλα τώρα… Γίνονται αυτά; Σχεδόν ‘ακούω’ τη δυσπιστία στη φωνή σας. Όχι ακόμα, αλλά από τον καινούριο χρόνο θα γίνονται, αν πιστέψουμε την πρόσφατη ανακοίνωση (δεύτερη, επιβεβαιωτική – η πρώτη αναγγελία είχε γίνει το καλοκαίρι από τον CEO της εταιρίας, Έρικ Γουάν) της ίδιας της Zoom, που φαίνεται πως είναι ήδη έτοιμη να κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, αξιοποιώντας τις πάμπολλες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κάποια στιγμή, στις αρχές του επόμενου χρόνου, λοιπόν, η εταιρία θα δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες-χρήστες των υπηρεσιών της να δημιουργήσουν με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης το δικό τους ΑΙ avatar, που θα μπορεί να παίξει και αυτόν τον ρόλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το μόνο που χρειάζεται, είναι να εγγράψει ο χρήστης ένα αρχικό σύντομο βίντεο του εαυτού του, αξιοποιώντας τη δυνατότητα Clips της Zoom.. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η εφαρμογή: το avatar δημιουργείται ‘κατ’ εικόνα, ομοίωση και ομιλία’ του χρήστη. Όσο για το τι ακριβώς θα λέει στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στην οποία θα λάβει μέρος, αναπληρώνοντας τον ‘αφέντη’ του (ή, απλώς, το ανθρώπινο δίδυμό του – το ίδιο παίζει τον ρόλο του ψηφιακού σκέλους), ο χρήστης μπορεί να του γράψει ένα κείμενο, ή κάποια points τα οποία εκείνο θα κοινοποιήσει, εκφωνώντας τα από οθόνης.

Μια στιγμή, όμως… Τι θα γίνει αν κάποιος-α παραχαράξει το avatar ενός χρήστη; Οι δημιουργοί των deep fakes μπορούν κι αυτοί να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κι άντε μετά να αποδείξεις ότι εσύ (ή, έστω το avatar σου), ποτέ δεν είπες ή δεν ήθελες να πεις αυτά που τελικά ειπώθηκαν… Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό είναι όντως ένα θέμα που απασχολεί τη Zoom: στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως «αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη προσοχή αυτή η πιθανότητα και αξιοποιούνται μέθοδοι προηγμένης ταυτοποίησης, με αυστηρούς όρους χρήσης και ενσωμάτωση υδατόσημου (watermark).

Φυσικά, κανείς δεν θα περίμενε αυτή η σημαντική (για κάποιους – ο οικοδεσπότης σας θεωρεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών μάλλον θα συνεχίσει να συμμετέχει αυτοπροσώπως στις τηλεδιασκέψεις) ευκολία να διατίθεται δωρεάν… Υπάρχει, προφανώς, κόστος αλλά δεν είναι και υπερβολικό: μιλάμε για μια μηνιαία συνδρομή των 12 $ (plus την κανονική συνδρομή για την ελεύθερη χρήση της εφαρμογής – η δωρεάν χρήση έχει όρια), που δίνει όμως πρόσβαση σε ένα ‘πακέτο’ εργαλείων με τίτλο AI Companion. Χωρίς συνδρομή, βέβαια, δεν ισχύουν αυτές οι δυνατότητες.

Που, μάλλον θα γίνουν περισσότερες, μελλοντικά. Μιλώντας στο Verge, τον περασμένο Ιούνιο, και αφού δήλωσε ότι μερικές φορές θα στέλνει στις τηλεδιασκέψεις το ψηφιακό δίδυμό του -βλέπε, avatar- ώστε ο ίδιος να μπορεί «να πηγαίνει για μπάνιο» (!) ο CEO της Zoom αποκάλυψε στη συνέχεια ότι ετοιμάζεται να αναθέσει κι άλλες εργασίες στον ‘αντ’ αυτού’, όπως πχ. να ελέγχει για λογαριασμό του τα email του και να του δίνει το σχετικό ‘ραπόρτο’, γλυτώνοντάς τον από κόπο και χρόνο.

Όλες αυτές οι εργασίες θα ενταχθούν στο Zoom Workplace, στο οποίο θα περάσουν και πολλοί άλλοι αυτοματισμοί, ενώ θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, ώστε να υπάρξουν συνέργειες με εφαρμογές τρίτων, σε συνδυασμό με προσωποποιημένες λύσεις για διάφορες μορφές τηλεδιασκέψεων.

Το είπαμε και το γράψαμε πολλές φορές: στον χώρο της τεχνολογίας, σπανίως βαριέσαι!

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search