Επωνύμως…

Silicon Valley: Aπ’ την 'Κική' και τον 'Κοκό' ποιoν να διαλέξω;

Silicon Valley: Aπ’ την 'Κική' και τον 'Κοκό' ποιoν να διαλέξω;

Δύο και κάτι μήνες (μονάχα!) μας χωρίζουν από τις κρίσιμες σε πολλά επίπεδα αμερικανικές προεδρικές εκλογές και φαντάζομαι ότι καταλάβατε ήδη ποια είναι η «Κική» και ο «Κοκός» του τίτλου, για τους οποίους η Silicon Valley -το μεγαλύτερο επίκεντρο τεχνολογίας και καινοτομίας στον πλανήτη- δείχνει ακόμα αναποφάσιστη σ’ ό,τι αφορά ποιόν (και με ποιους όρους) θα στηρίξει την ώρα της κάλπης.

Από την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ ποιόν να διαλέξω, θα ήταν ο σωστό τίτλος, αλλά δεν χωρούσαν τόσα γράμματα, οπότε επιστρατεύθηκε το παλιό δημοφιλές τραγουδάκι. Και γιατί, παρακαλώ, ενδιαφέρει μια κατ’ εξοχήν τεχνολογική στήλη ποιος θα κερδίσει στις επόμενες αμερικανικές εκλογές, σχεδόν ακούω την θεωρητικά εύλογη απορία σας…

Ενδιαφέρει και πολύ, μάλιστα, είναι η απάντηση, καθώς οι αποφάσεις της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης (όποιος κι αν είναι ο νικητής – δεν παίρνουμε θέση) θα επηρεάσουν όλο τον κόσμο. ‘Αυτός είναι ο κανόνας, κάθε καινούριο administration βάζει τη δική του σφραγίδα που επηρεάζει τα πάντα λόγω της ηγετικής θέσης αυτής της χώρας, από τα γεωπολιτικά και τα οικονομικά, ως τα περιβαλλοντικά και, βεβαίως, τα τεχνολογικά.

Πολύ περισσότερο τώρα, που οι ΗΠΑ πρέπει κι αυτές να διαχειριστούν άμεσα το «φλέγον» θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της άναρχης εισβολής της στην καθημερινότητά μας. Κάτι που έχει μεν ξεκινήσει με την έγκριση Executive Order και ΑΙ Act (σε Αμερική και Ευρώπη, αντίστοιχα), αλλά τα πρακτικά αποτελέσματα για την αναγκαία ρύθμιση αυτού του «εργαλείου» (που μπορεί, βεβαίως, να αξιοποιηθεί για καλό ή για κακό) θα αρχίσουν να γίνονται ορατά έπειτα από αρκετούς μήνες.

Ποιόν, λοιπόν, από τους δυο υποψηφίους και με ποια κριτήρια θα επιλέξουν να στηρίξουν οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες; Και πώς θα το κάνουν αυτό; Για να απαντήσουμε πρώτα στο τελευταίο, μιλάμε κυρίως για οικονομική ενίσχυση (συμμετοχή με πολλά εκατομμύρια δολάρια, στο ταμείο του προεκλογικού αγώνα κάθε πλευράς) και, σε μικρότερο βαθμό, για πολιτική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεύτερης περίπτωσης, ο Έλον Μασκ, που μέσω του «Χ» και με συνεχείς δηλώσεις του υποστηρίζει σθεναρά τον Ντόναλντ Τραμπ, φιλοδοξώντας ακάμα και να πάρει μέρος στη μελλοντική (αν κερδίσει τις εκλογές) κυβέρνησή του, είτε ως σύμβουλος, είτε ως υπουργός.

Όσο για τα κριτήρια, προφανώς, θα στηρίξουν αυτόν που θα κάνει τα χατίρια τους. Θεωρώντας τους Ρεπουμπλικάνους πιο φιλικούς στα επιχειρηματικά σχέδιά τους σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς του Μπάιντεν, που δεν έλεγαν ‘ναι σε όλα’, οι “άρχοντες της Silicon Valley” είχαν στραφεί αρχικά στον Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει ακόμα και τώρα να τάζει «λαγούς με πετραχήλια», με αιχμή του δόρατος το πουσάρισμα του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων, θεωρώντας το ‘λυδία λίθο’ για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Όμως, η ανατροπή σκηνικού με την εκλογή της Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιας για την προεδρεία, δείχνει να αλλάζει τα πράγματα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι κρυπτο-επενδυτές «έταξαν» χορηγία άνω των 100.000 δολαρίων στην Χάρις (που έχει αθροιστικά ξεπεράσει το 0,5 δις δολάρια σε πόρους) ως τις 13 Σεπτεμβρίου, αν «χαλαρώσει» κάπως τη στάση της σ’ ό,τι αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο που τους αφορά… Μικρό το ποσό, αλλά η ‘ζυγαριά αρχίζει να κινείται αντίστροφα, καθώς λέγεται ότι υπάρχει και δεύτερη ομάδα κρυπτο-executives, που επίσης συγκεντρώνει χρήματα.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος βρήκε στήριξη και από ομάδες venture capitalists – τα δικά τους αιτήματα, που διατύπωσαν μέσω «ανοικτής επιστολή στην Κάμαλα», είναι να επαναφερθεί το δικαίωμα στην έκτρωση, γιατί η σχετικά πρόσφατη απαγόρευση προκαλεί προβλήματα και αναστάτωση στις εργαζόμενες των τεχνολογιών εταιριών, να αυξηθούν οι προσλήψεις ταλαντούχων σε θέματα τεχνολογίας νέων από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων κα ξένων υπηκόων με Η-1Β βίζες, και να περάσουν ταχύρρυθμα φροντιστήρια τα ανώτερα στελέχη της διοίκησης, ώστε να καταλαβαίνουν τι γίνεται στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των κρυπτονομισμάτων…

Από τη δική του πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επιλέξει ως αντιπρόεδρο τον (μεταξύ πολλών άλλων και venture capitalist) Τζέι Ντι Βανς, υπόσχεται να προωθήσει τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές βασισμένες στην ελευθερία του λόγου (βλέπε, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο) και να ακυρώσει το ΑΙ Executive Order του Τζο Μπάιντεν, γιατί οι περιορισμοί που βάζει ενοχλούν κάποια γνωστά στελέχη της αγοράς…. Γαία πυρί μιχθίτω!

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search