Έχει περάσει λίγο παραπάνω από ένας χρόνος από τη στιγμή που η OpenAΙ έκανε τα αποκαλυπτήρια του ChatGPT και η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας μας.
Τουλάχιστον όσον αφορά τον καθημερινό «βομβαρδισμό» από ειδήσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη - ή το ΑΙ, αν προτιμάτε την Αγγλική και εύκολη συντομογραφία.
Τους τελευταίους μήνες το ΑΙ είναι παντού ως έννοια και όλοι ασχολούνται με το generative AI. Είναι εντυπωσιακό το πόσες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει ως προτεραιότητα το generative AI και την αξιοποίησή του και αμφιβάλλω αν τα υψηλόβαθμα στελέχη τους θα γνώριζαν ποια είναι η OpenAI, αν τα ρωτούσες πριν από 1,5 χρόνο...
Αλλά το 2023 ο Sam Altman, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI είναι το πρόσωπο της χρονιάς, σύμφωνα με το Time. Και μάλλον είναι σωστή αυτή η άποψη.
Πίσω στο generative AI και το γεγονός ότι πολλοί προσπαθούν να καταλάβουν τι πραγματικά θα φέρει αυτή η τεχνολογική εξέλιξη. Κάποιοι λένε ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας, άλλοι ότι θα έρθει η καταστροφή του κόσμου και γενικώς ακούς και διαβάζεις πολλά και διάφορα.
Η πραγματικότητα είναι πως είμαστε ακόμη στην αρχή. Όπως επίσης, είναι πραγματικότητα ότι θα αλλάξουν πράγματα στα εργασιακά θέματα. Όπως πάντα συμβαίνει με μία τεχνολογική εξέλιξη. Αλλά οι αλλαγές δεν είναι προς το κακό, αλλά μάλλον προς το καλό. Γιατί η περίφημη αυτοματοποίηση που θα φέρει το AI δεν αφορά τις δημιουργικές εργασίες, αλλά τις βαρετές.
Αν δείτε τι κάνει το Copilot, το νέο ΑΙ εργαλείο της Microsoft, το οποίο προσφέρει μία σειρά από δυνατότητες, τότε θα καταλάβετε λίγο ποιες είναι οι επερχόμενες αλλαγές. Ή τουλάχιστον το πρώτο κύμα των αλλαγών. Ο «συν-πλοηγός», όπως το μεταφράζουν τα στελέχη της Microsoft, είναι ουσιαστικά μία εφαρμογή που ενσωματώνεται σε διάφορες από τις λύσεις της αμερικανικής εταιρείας και αξιοποιεί το ΑΙ προκειμένου να διευκολύνει το χρήστη.
Για παράδειγμα, μπορεί να βασιστεί σε ένα έγγραφο που περιγράφει ένα πλάνο για ενέργειες μάρκετινγκ και να δημιουργήσει μία παρουσίαση στο Powerpoint. Η παρουσίαση, προφανώς δεν είναι τέλεια, αλλά μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική βάση για να εργαστεί ο χρήστης, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο παραγωγικός ή δημιουργικός.
Ένα άλλο παράδειγμα για τις ικανότητες του Copilot, είναι ότι μπορεί να αναλάβει να ελέγξει τα εκατοντάδες «αδιάβαστα» emails που μπορεί να έχει κάποιος μετά από μία εβδομάδα άδειας και να υποδείξει ποια χρειάζονται άμεση απάντηση! Όπως μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη «συγγραφή» κώδικα για την ανάπτυξη εφαρμογών, βοηθώντας τους developers να γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο.
Που καταλήγουμε; Ότι αντί να θεωρούμε ότι το ΑΙ θα φέρει την... καταστροφή, θα πρέπει να σκεφτούμε μήπως τελικά μας επιτρέψει να είμαστε πιο παραγωγικοί και να μη χρειάζεται να ασχολούμαστε με «βαρετές» και επαναλαμβανόμενες εργασίες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αλλά ας είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη.