Σε λίγες ημέρες, στα τέλη Νοεμβρίου, κλείνει ένας χρόνος από την εμφάνιση του ChatGPT, του πρώτου και σημαντικότερου από πλευράς επιπτώσεων Large Language Model ως σήμερα. Μονάχα ένας χρόνος κι αυτός όχι ακόμα ολόκληρος– κι όμως, έγιναν τόσα πολλά από τότε, που λες και πέρασαν δέκα!
Μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω από εφαρμογές του GenerativeAI («Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη», η πιο λογική ελεύθερη απόδοση του όρου στα ελληνικά, από τις πολλές που ακούστηκαν ως τώρα), καθώς βιώσαμε έναν ορυμαγδό από ανακοινώσεις και παρουσιάσεις.
Την «πρωτιά» της OpenAI (που έσπευσε να «καπαρώσει» σε χρόνο dt η Microsoft, αγοράζοντας το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της και επενδύοντας στο R&D αυτής της μικρής εταιρίας, η οποία βρέθηκε ξαφνικά στα πρωτοσέλιδα, ανά τον κόσμο, με την αξία της «να πηγαίνει στον Θεό») ζήλεψαν πολλά μεγάλα και μικρότερα ονόματα της ψηφιακής τεχνολογίας, που έσπευσαν να παρουσιάσουν τα δικά τους LLMs, με αντίστοιχες προσφορές, στη λογική του «έχουμε πλέον λύσεις, φέρτε προβλήματα»!.
Κι όπως είναι γνωστό, όπου υπάρχουν ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, δεν αργεί να προκληθεί εμπορικό ενδιαφέρον και να δημιουργηθεί η αντίστοιχη αγορά. Στην περίπτωσή του GenAI, αυτή ήδη σημειώνει αξιοσημείωτη ανάπτυξη κι αρκετές από τις Big Tech με πρώτες τις Amazon, Microsoft, και Google διαγκωνίζονται ποια θα αποσπάσει το μεγαλύτερο μερίδιο. Μάλιστα, η Bloomberg Intelligence προβλέπει ότι η αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για όλη την επόμενη δεκαετία, με ετήσιο ρυθμό άνω του 40% (!), φτάνοντας από τα $40 δισ. πέρυσι, στα $1,3 τρισ. το 2032.
Η IDC, πάλι, είναι πιο large στις δικές της εκτιμήσεις. Ξεκινώντας τη μέτρηση από φέτος, ανεβάζει στα 16 Β$ τις επενδύσεις οργανισμών και επιχειρήσεων σήμερα παγκοσμίως, σε λύσεις GenAI, περιλαμβάνοντας εκτός από το σχετικό S/W, το αναγκαίο για την υλοποίηση H/W, αλλά και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη λειτουργία των συστημάτων.
Η πρόβλεψή της για το πού θα είμαστε σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, το 2027, φτάνει τα $143 δισ. με ετήσιο ρυθμό αύξησης πάνω από 73%, ήτοι υπερδιπλάσιο της αντίστοιχης πρόβλεψης γενικά στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι αναλυτές της IDC μας λένε και τον λόγο: «Το GenerativeAI δεν είναι μια παροδική τάση ή έστω μια ‘φούσκα’, που κάποια στιγμή θα σκάσει, αλλά μια τεχνολογία που προκαλεί ριζικές αλλαγές, με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και τον επιχειρηματικό αντίκτυπό της».
Αυτό, υποστηρίζει ο Ριτου Τζιότι, Group Vice President, Worldwide AI & Automation market research στις συμβουλευτικές υπηρεσίες της IDC. Για να συμπληρώσει, ότι «αν υλοποιηθεί με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο, μπορεί να μετασχηματίσει ολόκληρους κλάδους, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, παίζουμε και αλληλοεπιδρούμε με τον κόσμο».
Πώς θα γίνει αυτό; Σταδιακά, λένε οι ερευνητές της IDC, όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις. Καθώς περνάνε από το πειραματικό στάδιο στα πιλοτικά και μετά στις «κανονικές» και μάλλον επιθετικές (για να προλάβουν τους ανταγωνιστές τους που, κι αυτοί, θέλουν να κάνουν το ίδιο) υλοποιήσεις, οι επιχειρήσεις θα επενδύουν ολοένα περισσότερα χρήματα σε στοχευμένες τοποθετήσεις και μάλιστα με διευρυμένο ορίζοντα: από το λογισμικό και τις αναγκαίες υποδομές, θα περάσουν στη δικτύωση, τα περιφερειακά, τις δεξιότητες και την περαιτέρω ανάπτυξη, αφού θα έχει αποκατασταθεί πλέον η εμπιστοσύνη στο (σήμερα) «καινούριο κοσκινάκι» και τις δυνατότητές του.
Ολοκληρώνοντας τις προβλέψεις της, η IDC τονίζει πως, στο τέλος της τετραετίας, οι δαπάνες για GenAI θα ξεπερνούν το 28% στο σύνολο εκείνων του περί την Τεχνητή Νοημοσύνη οικοσυστήματος – θα είναι, δηλαδή, υπερτριπλάσιες από το φετινό ποσοστό του 9%. Ο λόγος γι’ αυτή την αύξηση, κατά την εταιρία ερευνών, δεν είναι άλλος από την καθιέρωση της «Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης» ως βασικού παράγοντα στις ψηφιακές πλατφόρμες που (θα) χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις και, μάλιστα, εικάζεται ότι οι δαπάνες για GenAI θα ξεπεράσουν, προς τα τέλη της τετραετίας, ακόμα κι εκείνες για υποδομές.
Η IDC δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει περισσότερες και πιο συγκεκριμένες προβλέψεις τους ερχόμενους μήνες, όσον αφορά στον αντίκτυπο που θα έχει το GenAI στο άκρο, στις υπηρεσίες δικτύωσης και στις εφαρμογές στη λογική του, βλέποντας και κάνοντας. Και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού πλέουμε -για άλλη μια φορά- σε συναρπαστικά, πλην αχαρτογράφητα νερά…