Επωνύμως…

Ήρθε η ώρα της "μεικτής πραγματικότητας";

Ήρθε η ώρα της "μεικτής πραγματικότητας";

Η Apple είναι από τις εταιρείες τεχνολογίας που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα σε μία αγορά, ή να δημιουργήσουν μία νέα. Και στην περίπτωση της «μεικτής πραγματικότητας» (mixed reality), δηλαδή του συνδυασμού του virtual reality (VR) με το augmented reality (AR) μπορεί και να τα καταφέρει.

Το AR/VR είναι από τους κλάδους που έχει γίνει πολύ συζήτηση τα τελευταία χρόνια, ειδικά με το λανσάρισμα της έννοιας του metaverse όπου η Meta (Facebook, Instagram) του Μαρκ Ζάκερμπεργκ θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο. Όμως, μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες να ασχοληθούν με αυτό τον εικονικό κόσμο που οραματίζεται ο κ. Ζάκερμπεργκ.

Η Apple δείχνει να ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση, την οποία πρώτη υιοθέτησε η Microsoft, όπου ουσιαστικά μιλάμε για ένα υπολογιστικό interface. Η Apple έκανε λόγο για "spatial computing" στην παρουσίαση του Apple Vision Pro και ενδεχομένως αυτός ο όρος να είναι πιο σωστός.

Ουσιαστικά, η Apple επιδιώκει να φέρει την οθόνη μπροστά στα μάτια μας - να δημιουργήσει μία τεράστια οθόνη μπροστά μας. Και από τα demos που έδειξε το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και όντως πρόκειται για μία νέα εποχή στο χώρο του computing!

Βέβαια, πολλές φορές έχουμε δει ότι η απόσταση από τα demos μέχρι την πραγματικότητα είναι τεράστια και το γεγονός ότι το Apple Vision Pro δεν θα είναι διαθέσιμο πριν το 2024 και αρχικά μόνο στις ΗΠΑ, δεν αποτελεί και την καλύτερη είδηση για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν άμεσα. Όπως και η τιμή του (3.499 δολάρια προ φόρων) δεν είναι και η καλύτερη είδηση. Αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε...

Το ζήτημα, είναι ότι ενδεχομένως να βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής για την πληροφορική. Ή πιο σωστά για το πως εργαζόμαστε, ψυχαγωγούμαστε και ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί το Apple Vision Pro και άλλες αντίστοιχες συσκευές να είναι τελικά η επόμενη γενιά των προσωπικών υπολογιστών μας; Ενδεχομένως όχι σε αυτήν ακριβώς τη μορφή, αλλά δείχνει την μία τάση.

Σημειωτέον, πως το Apple Vision Pro δεν είναι η πρώτη τέτοιου τύπου συσκευή που κάνει την εμφάνισή της σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά η Apple είναι από τις εταιρείες που αλλάζουν τα δεδομένα, οπότε ενδεχομένως να λειτουργήσει ως καταλύτης, όπως συνέβη και με το iPhone. Και σε αυτή την περίπτωση θα αλλάξει πολλά πράγματα. Ακόμη και τον τρόπο που κάνουμε αγορές, είτε online είτε σε ένα φυσικό κατάστημα.

Αυτή η «εμπλοκή» του πραγματικού με τον ψηφιακό κόσμο είναι εντυπωσιακή αλλαγή και ενδεχομένως να δημιουργήσει εντελώς νέα concepts και καταναλωτικά μοντέλα. Και γι’ αυτό έχει νόημα να την παρακολουθήσουμε.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search