Επωνύμως…

Η "τηλεφωνοποίηση" του πορτοφολιού μας

Η "τηλεφωνοποίηση" του πορτοφολιού μας

Ο οικοδεσπότης αυτής της στήλης, για όσους δεν τον γνωρίζουν προσωπικά, έχει περάσει προ πολλού την πρώτη και τη δεύτερη νεότητά του - βρίσκεται πλέον για τα καλά στην τρίτη, ασχέτως αν από πλευράς όρεξης και διάθεσης για δουλειά έχει «αγκυροβολήσει» στην πρώτη και -για την ώρα, τουλάχιστον- δεν λέει να το κουνήσει από αυτήν. Σαν άνθρωπος «μιας-κάποιας ηλικίας», λοιπόν, μοιραία έχει τα κολλήματά του.

Για παράδειγμα, δεν διανοείται να βγει από το σπίτι, αν δεν έχει μαζί του το πορτοφόλι του κι αν σπανίως το κάνει (έχει συμβεί κι αυτό, τα λάθη είναι ανθρώπινα) νιώθει έντονα πως κάτι του λείπει κι ας μην χρειάζεται να αγοράσει κάτι - άπαξ και δεν το έχει μαζί του, νιώθει «γυμνός», του λείπουν η αίσθηση του χρόνου, η ασφάλεια του χρήματος (όχι πως είναι πολλά, συνήθως), η σιγουριά της ταυτότητας και των προσωπικών εγγράφων (αν και ποτέ δεν λέει ‘ξέρεις ποιος είμαι εγώ’, μπορεί κάποτε να χρειαστούν αποδείξεις…).

Όμως, όλο και πιο συχνά πιάνει τον εαυτό του -έστω εκείνες τις λίγες φορές- να μην ανησυχεί τόσο πολύ πια, καθώς ούτως ή άλλως έχει πάντα μαζί του το κινητό του, που αντικαθιστά όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα. Για βάλτε τα κάτω, να δείτε: αστυνομική ταυτότητα και άδεια οδήγησης πλέον περιλαμβάνονται στο ψηφιακό gov.gr wallet, τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμών και νόσησης, το ίδιο. Business cards, χρειαζόμαστε όλο και λιγότερο –συνήθως, σε επαγγελματικό επίπεδο, ανταλλάσσουμε SMS ή αναπάντητες. Τις φωτογραφίες της φαμίλιας από τις διακοπές, εκεί θα τις βρεις, επίσης – στο Album, το Gallery ή όπως αλλιώς το ονομάζει κάθε κατασκευαστής. Που, βέβαια, φροντίζει όχι μόνο να αποθηκεύουμε και να δείχνουμε σε πρώτη ζήτηση όλες τις φωτογραφίες που αγαπάμε, αλλά και να τις τραβάμε κιόλας με ποιότητα που κοντράρει στα ίσα και πλέον ξεπερνάει ακόμα και πολύ καλές SLR ή Mirrorless κάμερες.

Όσο για το «οικονομικό» σκέλος, όρεξη και χρόνο να έχεις, να αξιοποιείς εφαρμογές και λύσεις, από τις πάμπολλες που κυκλοφορούν στην αγορά. Βλέπετε, η «τηλεφωνοποίηση» του πορτοφολιού μας είναι πλέον γεγονός, με το mobile banking να αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο -πολύ περισσότερο- στις ΗΠΑ κι αρκετές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Οι στατιστικές και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι ο «χαμένος» είναι τα μετρητά, που η χρήση τους περιορίζεται συνεχώς, ενώ αντίθετα οι «άυλες» πληρωμές έχουν απογειωθεί. Βεβαίως, δεν πρόκειται να χαθούν, όμως η ευκολία (όπως απέδειξε και η πανδημία, με την εξ ανάγκης καταφυγή στις ανέπαφες πληρωμές) της χρήσης ψηφιακών μέσων πραγματικά «δεν παίζεται».

Μην ξεχνάμε, επίσης, τη δυνατότητα χρήσης του κινητού ως «κλειδιού» και «διαβατηρίου» για ολοένα περισσότερες δραστηριότητες, εκτός πληρωμών, από την επίδειξη στο αεροδρόμιο του κατάλληλου QRCode (και της ψηφιακής ταυτότητας) για την επιβίβαση ως την υποκατάσταση του κλειδιού για την είσοδο στο δωμάτιο που έχεις νοικιάσει (δυνατότητα που αξιοποιείται και από ελληνικές αλυσίδες, στον χώρο της φιλοξενίας) ή την είσοδο σε χώρους περιορισμένης πρόσβασης.

Φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα -συχνά με τη χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών του χρήστη, όπως δακτυλικό αποτύπωμα, πρόσωπο, ίριδα κλπ.- ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα κακόβουλης επέμβασης ή παραχάραξης. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πάντα η «δαμόκλειος σπάθη» του GDPR, έτοιμη να πέσει στο πρώτο στραβοπάτημα, σε περίπτωση μη-τήρησης διαδικασιών, κανόνων και προδιαγραφών.

Βεβαίως, τα κάθε λογής «wallets» που αποθηκεύουμε στο κινητό μας, σε σύνδεση με τις κάρτες μας, είναι μάλλον καινούριο «φρούτο» -ειδικά στην Ελλάδα- και σαν τέτοιο δεν έχουν περάσει ακόμα τις «παιδικές ασθένειές» τους, όμως η εξάπλωσή τους γίνεται με γοργό ρυθμό. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο όμιλος ΟΤΕ παρουσίασε το δικό του, απολύτως ψηφιακό, εύχρηστο και έξυπνο wallet, συνοδεύοντάς το με προσφορές, διευκολύνσεις, επιστροφές χρημάτων με κάθε πληρωμή και άλλα κίνητρα, προκειμένου να επιταχύνει την καθιέρωσή του στην αγορά.

Κι αν τύχει να ξε-χάσω κάποια φορά το κινητό; θα με ρωτήσετε και με το δίκιο σας. Εκεί να δεις τι σημαίνει στερητικό σύνδρομο – όχι «γυμνός»… «θεόγυμνος» ένιωσε ο οικοδεσπότης σας τις ελάχιστες φορές που συνέβη κάτι τέτοιο κι ας υπήρχε για όλα τα έγγραφα χάρτινο back-up! Όμως, από την άλλη, δεν μπορείς να τα θέλεις όλα δικά σου…

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search