Επωνύμως…

Το κύμα της "Μεγάλης Παραίτησης" μεγαλώνει...

Το κύμα της "Μεγάλης Παραίτησης" μεγαλώνει...

Brain drain από τις ΗΠΑ; Αμέ! Σε καιρούς ευαίσθητους και «ρευστούς», σαν τους σημερινούς, που ακόμα κι η παραμικρή αφορμή προκαλεί παλιρροϊκά κύματα (για τα γνωστά μας τσουνάμι, λέω) στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού, τα πάντα μπορούν να συμβούν – ακόμα και brain drain από τη Γη της Επαγγελίας, όσον αφορά στις ευκαιρίες και τις προοπτικές που το ίδιο το σύστημα ανοίγει, σχετικά εύκολα.

Όμως, οι ανατροπές που προκάλεσε τα τελευταία χρόνια η πανδημία, δεν έχουν ακόμα αφομοιωθεί από την κοινωνία, η οποία δεν έχει ηρεμήσει – η σκόνη δεν έχει «κάτσει». Η τρικυμία συνεχίζει να κυριαρχεί σε συναισθήματα και αποφάσεις, αλλάζοντας τα μυαλά (και τις πορείες) των ανθρώπων, που όλο και πιο συχνά αποφασίζουν να αλλάξουν ζωή…

Η «Μεγάλη Παραίτηση» αποτελεί πλέον πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με περισσότερο προβληματική την κατάσταση στις ΗΠΑ (απ’ όπου και ξεκίνησε αυτό το κίνημα), χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα. Κι είναι λογικό, όταν η χώρα μετράει ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς, όταν φίλοι, συνεργάτες και συγγενείς χάνουν με «συνοπτικές διαδικασίες» τη ζωή τους από την Covid, πολλοί, μα πάρα πολλοί να αναθεωρούν παγιωμένες απόψεις, να αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να ακολουθούν τον (συνήθη στις ΗΠΑ) δρόμο της σκληρής δουλειάς, χωρίς να χαίρονται τις χαρές της ζωής.

Έτσι, διεκδικούν βελτιώσεις στην καθημερινότητά τους, απαιτούν έναν υβριδικό τρόπο δουλειάς (όπου αυτό είναι εφικτό, βέβαια, ανάλογα με το επάγγελμα του καθενός) και σημαντική ελευθερία, τόσο όσον αφορά στο ωράριο, όσο και στην επιλογή του τόπου δουλειάς – κι αν δεν τα βρίσκουν, παραιτούνται και «πάνε για άλλες Πολιτείες»…

Κι αν το δημοφιλές (παρότι λίγο παλιακό, πιά) ελληνικό τραγούδι προφανώς αναφέρεται σε άλλες χώρες και νέους τόπους, σε νέα ξεκινήματα, στην Αμερική υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η παρότρυνση να βγει αληθινή, προσθέτοντας νέα προβλήματα στις μεγάλες επιχειρήσεις (ανάμεσά τους και πολλές τεχνολογικές), όσον αφορά στο φθίνον, έτσι κι αλλιώς, ανθρώπινο δυναμικό τους.

Σαν να μην έφταναν οι ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένους κλάδους, οι ειδήμονες σ’ αυτά τα θέματα αναμένουν πλήθος αιτήματα και σημαντικό αριθμό μετακινήσεων γυναικών εργαζομένων από Πολιτείες ελεγχόμενες από Ρεπουμπλικάνους σε άλλες, ελεγχόμενες από τους Δημοκρατικούς, ως απόρροια της απόφασης του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που έδωσε στις πρώτες τη δυνατότητα να απαγορεύσουν (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) τις αμβλώσεις, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων.

Οι περισσότερες μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες -για τις οποίες τέτοιου είδους μετακινήσεις θα προκαλούσαν πολλά προβλήματα- προσφέρθηκαν αμέσως να καλύψουν τα έξοδα ολιγοήμερων ταξιδιών στις «ελεύθερες» Πολιτείες, όταν παραστεί ανάγκη, όμως μάλλον θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις, όσον αφορά στα επεκτατικά σχέδιά τους στις «ανελεύθερες», αλλά και τη διαχείριση των δεδομένων των εργαζομένων τους, αν τους ζητηθούν από τις αρχές, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος… Μάλιστα, η Google δεσμεύτηκε πριν από λίγες ημέρες να διαγράφει τα στοιχεία γεωεντοπισμού γυναικών που επισκέπτονται κλινικές γι’ αυτόν τον λόγο. Όμως, από την άλλη, οι εργαζόμενες αποκτούν ξαφνικά μια κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτη εξάρτηση από τους εργοδότες τους, με τους οποίους πρέπει να μοιραστούν τόσο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα…

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, έχουμε τον τελευταίο καιρό και τη «σφήνα» εκ μέρους του Καναδά, που μπαίνει κι αυτός στον αγώνα για τη διεκδίκηση του (αμερικανικού και όχι μόνο) ταλέντου. Με την ελπίδα ότι πολλοί (και κυρίως πολλές) θα σκεφτούν να περάσουν το σύνορο με τις ΗΠΑ, ενώ περισσότεροι θα έρθουν από άλλες χώρες, έχει αρχίσει να προσφέρει δελεαστικά κίνητρα και να χαλαρώνει τη νομοθεσία του σε θέματα μετανάστευσης (υπό ειδικές περιπτώσεις).

Κι απ’ ό,τι φαίνεται με επιτυχία, αφού πέρυσι ο Καναδάς δέχτηκε τους περισσότερους νέους μετανάστες στην ιστορία του, ενώ το αντίστοιχο νούμερο στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 50%... Μάλιστα, απ’ ό,τι γράφτηκε στα ΜΜΕ, η κυβέρνηση Τριντό ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο ότι την ερχόμενη πενταετία θα προικίσει με σχεδόν 800 εκατ. $ μια κρατική υπηρεσία, η οποία θα επενδύει σε καινοτομικές λύσεις από τους χώρους της επιστήμης και της τεχνολογίας, με στόχο η χώρα να διεκδικήσει πρωταγωνιστική θέση στη διεθνή αγορά..

Τρέχουμε, τώρα, λέμε!

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search