Επωνύμως…

Ήρθε η ώρα για την ψηφιακή αναβάθμιση

Ήρθε η ώρα για την ψηφιακή αναβάθμιση

H πανδημία της COVID-19 θεωρήθηκε ότι λειτούργησε ως ψηφιακός επιταχυντής για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πραγματικότητα είναι πως πολλές επιχειρήσεις έκαναν σημαντικά βήματα για την ψηφιακή αναβάθμισή τους, αλλά παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό δεν έκανε και πολλά πράγματα.

Αν δει κανείς τα στοιχεία από την πρόσφατη σχετική έρευνα του ELTRUN για λογαριασμό της Cosmote, θα καταλάβει ότι ναι μεν υπήρξαν θετικά σημάδια, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Γιατί προσωπικά, μου κάνει εντύπωση ότι μόλις το 24% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει ηλεκτρονικό κατάστημα με την αύξηση να είναι μόλις 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020. Θα περίμενε κανείς ότι τα ποσοστά θα ήταν υψηλότερα. Και όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και σε πολλές ακόμη.

Η άποψη ότι οδηγούμαστε σε μία κατάσταση όπου θα έχουμε επιχειρήσεις πολλών ταχυτήτων υπάρχει και ενδεχομένως να έχει και βάση. Και η δημιουργία ενός ψηφιακού χάσματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι κάτι που δε θα είναι επωφελές για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο -κατά την άποψή μου- να σπεύσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην ψηφιακή αναβάθμισή τους.

Πολλές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν έχουν τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Στην πραγματικότητα, όμως, το μόνο που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι που έχουν αυτές τις επιχειρήσεις, είναι να καθίσουν λίγο και να διαβάσουν. Στο Διαδίκτυο μπορείς να βρεις τα πάντα και επίσης υπάρχει τεράστιος όγκος σχετικού περιεχομένου που «ανεβάζουν» διάφορες εταιρείες και οργανισμοί. Περιεχόμενο που, μάλιστα, είναι και δωρεάν.

Κάποιες άλλες, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τα κεφάλαια για να κάνουν την κίνηση αυτή. Αν αυτό ισχύει, τότε απλά θα πρέπει να μπουν στο https://digitalsme.gov.gr και να κάνουν την αίτηση για να αποκτήσουν voucher που τους χρηματοδοτεί την απόκτηση ψηφιακών εργαλείων. Είναι ένα νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους θεωρούν ότι δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Η επιδότηση είναι της τάξεως του 90% και εκτιμώ ότι θα πρέπει να την αξιοποιήσουν άπαντες που θέλουν πραγματικά να αναβαθμιστούν ψηφιακά.

Βέβαια, ενδεχομένως, το πραγματικό πρόβλημα να είναι η νοοτροπία. Σε πολλές μικρές επιχειρήσεις, η άποψη των επιχειρηματιών είναι ότι «αυτά δεν είναι για εμάς» και «εμείς δεν τα χρειαζόμαστε» ή, πολύ απλά, «εγώ ξέρω καλύτερα». Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ζούμε σε μία εποχή όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν εισέλθει σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητάς μας και αλλάζουν και όλους τους κλάδους της οικονομίας. Και αυτό θα πρέπει όλες οι μικρές επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search