Επωνύμως…

Καινούρια "πρόσωπα" στην παρέα…

Καινούρια "πρόσωπα" στην παρέα…

Η έναρξη κάθε νέας σεζόν συνοδεύεται -θέλοντας και μη- από μια περιέργεια, μια προσμονή να δούμε και να ανακαλύψουμε κάτι καινούριο, κάτι πρωτόφαντο, που θα κάνει τα πράγματα πολύ πιο ενδιαφέροντα και πιθανώς θα συνδεθεί με νέες εμπειρίες. Κι αυτό ισχύει συχνότατα σε πολλαπλά επίπεδα, είτε πρόκειται για την άφιξη ενός νέου συμμαθητή στο σχολείο, είτε ενός νέου συναδέλφου στη δουλειά, είτε μιας νέας τάσης που εμφανίζεται στη ζωή μας, για να βελτιώσει ή και να αλλάξει τους όρους της καθημερινότητάς μας.

Στον χώρο της τεχνολογίας, το τρίτο σκέλος από τα προαναφερθέντα είναι πιά σχεδόν θεσμός – σε σημείο ώστε η γνωστή και μη εξαιρεταία εταιρία ερευνών και συμβούλων Gartner να παρουσιάζει κάθε Αύγουστο τις δικές της προβλέψεις σε μορφή γραφήματος (γνωστό και ως Hype Cycle) για τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες, όσες δηλαδή θα μας απασχολήσουν εφεξής.

Οι οποίες, προφανώς, δεν είναι μια και δυο, αλλά πολύ περισσότερες. Οι βασικές ιδιότητες με βάση τις οποίες κρίνουμε μπορεί να είναι μονάχα τρεις, αλλά -όπως θα δείτε- έχουν εφαρμογή σε πολλούς χώρους. Η Gartner θεωρεί, λοιπόν, ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζονται -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- από την εμπιστοσύνη την οποία μας εμπνέει μια τεχνολογία, ειδικά ως προς την ασφάλεια και την αξιοπιστία της, από την ταχύτητα ανάπτυξής της κι από τη δυνατότητά της να προσαρμόζεται σε αλλαγές πορείας και διαφορετικές συνθήκες. Προφανώς, αυτά τα τρία κριτήρια καθορίζουν και τη θέση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στο γράφημα, που ήδη αναφέραμε. Αν δηλαδή, έχουν ανοδική πορεία (ως αναδυόμενες), βρίσκονται στην κορυφή ή κοντά σε αυτήν ή, τέλος, έχουν πάρει την «κατιούσα», ακολουθώντας τους νόμους της φύσης: ανάπτυξη, ωρίμανση, πτώση. Όλα αυτά, η Gartner τα αναλύει εν εκτάσει τόσο στην έρευνά της, όσο και σε σχετικό (δωρεάν) webinar.

Όσο για το ποιες ακριβώς είναι οι αναδυόμενες τεχνολογίες, το φετινό γράφημα δεν έκρυβε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη: φυσικά, τα NFTs (Non-Fungible-Tokens -- Μη-Ανταλλάξιμες Μονάδες Αξίας, σε ελεύθερη μετάφραση) από τον χώρο του fintech βρίσκονται στα ύψη, μαζί με την κυριαρχία στο cloud (το sovereignty παραμένει ακόμα ζητούμενο για πάρα πολλές χώρες), το data fabric (ειδική αρχιτεκτονική και σύνολο υπηρεσιών για την απλοποίηση της διαχείρισης δεδομένων), το Generative AI (δηλαδή, η δυνατότητα των αλγορίθμων να παράγουν νέο περιεχόμενο από υπάρχον υλικό) και, τέλος, τα σύνθετα δίκτυα τα οποία συμβάλλουν -στο μερίδιο που τους αναλογεί- στην ανταγωνιστικότητα όσων επιχειρήσεων επενδύουν σ’ αυτά.

Η Gartner δίνει και κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα από την εφαρμογή των τριών βασικών  κριτηρίων στις αναδυόμενες τεχνολογίες, που είναι και το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση. Έτσι, όσον αφορά στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με το θέμα της κυριαρχίας στο cloud, τονίζεται η υστέρηση της Ευρώπης σε data center, με συνέπεια οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αποθηκεύουν τους μεγάλους όγκους δεδομένων τους σε ΗΠΑ και Ασία, όπου υπάρχουν μεγάλη διαθεσιμότητα και ευνοϊκότεροι όροι. Οι επιπτώσεις αυτής της υστέρησης, πάντως, έχουν γίνει αντιληπτές και η ΕΕ ήδη λαμβάνει μέτρα για την αντιστροφή του φαινομένου, επιβάλλοντας -όπου αυτό είναι δυνατό- απαγορεύσεις «εξαγωγής» δεδομένων και αυξημένες συνθήκες ασφαλείας. Κάτι ανάλογο ισχύει, επίσης, στον συνδυασμό εμπιστοσύνης και παροχής αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπου οι πιθανότητες εμφάνισης κακόβουλων ενεργειών είναι αυξημένες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους χρήστες....

Πολλές είναι και οι τεχνολογίες στις οποίες ιδιαίτερο ρόλο παίζει το κριτήριο της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ο χώρος της φαρμακοβιομηχανίας αξιοποιεί την αναδυόμενη τεχνολογία του Generative AI για να μειώσει χρόνους και κόστη στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων – μάλιστα, η Gartner προβλέπει πως μέσα στην επόμενη τετραετία, περίπου το 30% των νέων φαρμάκων θα ανακαλύπτεται με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου.

Τέλος, σ’ ό,τι αφορά στις δυνατότητες προσαρμογής (τομέας όπου ο Δαρβίνος, που διακήρυττε πως επιζούν μόνο όσοι προσαρμόζονται στις αλλαγές, δικαιώνεται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ), η Gartner επισημαίνει τη σημαντικότατη συνεισφορά της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλες τις μορφές και εφαρμογές της, αλλά και εκείνη των εφαρμογών composable business, όπου δηλαδή, ένας οργανισμός μπορεί να «συντεθεί» από modules, τα οποία ενδέχεται να αλλάζουν θέση και ρόλο, αναλόγως των περιστάσεων, προσφέροντας ευελιξία και αποδόσεις.

Όπως καταλαβαίνετε, το μέλλον προμηνύεται λαμπρό και εξόχως ενδιαφέρον! 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search