Επωνύμως…

Δικαίωμα στην εργασία από το σπίτι

Δικαίωμα στην εργασία από το σπίτι

Πώς αλλάζουν οι καιροί… Οι πρόγονοί μας πάλευαν για το δικαίωμα στην εργασία. Στην εποχή της νέας κανονικότητας, όπως δείχνουν τα πράγματα, η επόμενη γενιά θα παλεύει για το δικαίωμα στην εργασία από το σπίτι! Είτε πιστεύουν στους κινδύνους λόγω της πανδημίας, είτε όχι, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό νέων εργαζομένων (με την ευρεία έννοια του νέου – μπορεί κάποιος στην πραγματικότητα μεσήλικας, να είναι νέος στο μυαλό…) αρχίζει να δείχνει καθαρά την προτίμησή της στη βολή της κατ’ οίκον εργασίας. Έτσι κι αλλιώς, είναι που είναι συνδεδεμένοι – γιατί να μη γλυτώσουν τον κόπο της καθημερινής μετάβασης και επιστροφής από το γραφείο, που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του χρόνου της, τσέπης και του περιβάλλοντος;

Όλο και πιο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους στα ΜΜΕ σχετικά άρθρα, ρεπορτάζ, ανοικτές επιστολές εργαζομένων προς τα αφεντικά τους κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την παγίωση του -αναγκαίου λόγω της πανδημίας- καθεστώτος της εξ αποστάσεως εργασίας. Και δε μιλάμε, βέβαια, για μικρές εταιρίες των 10, 20, 100 έστω εργαζομένων (με τα διεθνή standard) που σίγουρα δεν μπορούν να αποτελέσουν «δείγμα γραφής» για τις τάσεις στην αγορά, αλλά για κολοσσούς των χιλιάδων απασχολούμενων, όπως πχ. είναι η Apple και το Facebook. Στην πρώτη, απευθύνθηκε επίσημο αίτημα των εργαζομένων στον CEO, Tim Cook, για διατήρηση της εργασίας από το σπίτι, στο δεύτερο, ο ίδιος ο Mark (ένας είναι ο Mark) μήνυσε στο προσωπικό του πως ο ίδιος θα εργάζεται εκτός γραφείου τουλάχιστον το μισό χρόνο, το επόμενο 12μηνο…

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς της αγοράς (όπως π.χ. οι αρθρογράφοι του Axios), ο λόγος γι’ αυτή την επιμονή των εργαζομένων της Apple ουσιαστικά κρύβεται στην καθαρή πλέον επιθυμία τους για καλύτερη ποιότητα ζωής, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» προφανώς δεν είναι μονάχα ευρωπαϊκή εφεύρεση, ιδιαίτερα αν πρόκειται για άτομα που πλησιάζουν τα πρώτα -ήντα και είναι, βεβαίως, πάρα πολύ πλούσια (με δεδομένο ότι στα ετήσια bonus τους περιλαμβάνονται και μετοχές των εταιριών στις οποίες εργάζονται, που βεβαίως τραβούν την ανηφόρα, από πλευράς τιμής).

Τα perks, όπως λέγονται στην αργκό της Silicon Valley, οι πρόσθετες δυνατότητες που παρέχονται στους νέους εργαζομένους (δωρεάν λουκούλλεια γεύματα, γιόγκα και γυμναστήρια, τραπέζια πινγκ πονγκ και μπιλιάρδου, διαλογισμός και κάθε λογής εκπαιδευτικά προγράμματα – μαθήματα) αρχίζουν να μην τους ενδιαφέρουν τόσο κι η δουλειά εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, αλλά δεν είναι το κέντρο του κόσμου τους, όπως παλιότερα, πολλοί έχουν κάνει οικογένεια κι έχουν άλλες προτεραιότητες…

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρχίσει να μετακινούνται σε νέα κατοικίες, όχι τόσο κοντά πια στη δουλειά τους, αφενός γιατί τα «κοντινά» σπίτια στα καλά σημεία του Silicon Valley και των εμβληματικών μεγαλουπόλεων (βλέπε, Λονδίνο, Παρίσι, Άμστερνταμ, Μιλάνο κλπ.) έχουν πια εξαντληθεί, αφετέρου οι τιμές των λίγων που υπάρχουν, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη… Έτσι, στο πλαίσιο μιας αναπάντεχης «καραμπόλας», η ανακατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των εργαζομένων στη μετά πανδημία εποχή, προκαλεί σημαντικές συνέπειες στον χώρο του real estate.

Αντίλογος υπάρχει; Βεβαίως, γιατί δεν είναι λίγες εκείνες οι επιχειρήσεις που τάσσονται υπέρ της επιστροφής στο παλιό καθεστώς, της καθημερινής προσέλευσης στην εργασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Goldman Sachs, η ηγεσία της οποίας θεωρεί πως μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί η συνοχή των ομάδων εργασίας και των τμημάτων και, πολύ περισσότερο, μόνο έτσι μπορεί η εμπειρία των παλιών στελεχών να περάσει στα νεότερα, μέσω mentoring. Όσο να ‘ναι, κάποιο δίκιο το έχουν ως προς αυτό – μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον έναν εδώ και τον άλλον εκεί, σίγουρα η αποτελεσματικότητα δεν μπορεί να είναι ίδια.

Γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί επί των εργατικών, αυτό που βλέπουν ως κατάληξη, την «επόμενη ημέρα», είναι μια μορφή υβριδικής εργασίας με λίγες ημέρες εντός και λίγες εκτός γραφείου, η οποία θα ποικίλλει, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες κάθε δουλειάς. Αλλού τα εντός θα είναι περισσότερα κι αλλού τα εκτός. Γιατί χρειάζονται και τα δυο, τώρα που το χωνέψαμε ότι γίνεται να εργάζεσαι αποδοτικά εξ αποστάσεως  - απλώς την αναλογία μένει να βρούμε, τη σωστή συνταγή, που και εμάς θα αφήνει ευχαριστημένους και η δουλειά θα γίνεται καλύτερα…

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search