Επωνύμως…

Θα πούμε το τσιπ, τσιπάκι

Θα πούμε το τσιπ, τσιπάκι

Να ξεκινήσουμε με μερικές παραδοχές, στις οποίες ελπίζω να μην έχετε αντίρρηση: Καταρχάς, η (ψηφιακή) τεχνολογία αποτελεί σήμερα τη βάση για σχεδόν ό,τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας, στη δουλειά ή στο σπίτι και η πανδημία απλώς επιβεβαίωσε την παντοκρατορία της.

Επίσης, η ψηφιακή τεχνολογία, για να δουλέψει, βασίζεται στα τσιπ που βρίσκονται πλέον σε κάθε συσκευή, σύστημα ή μηχανισμό: από το smartwatch που φοράμε και το κινητό που κρατάμε, ως το αυτοκίνητο που οδηγούμε και τους σούπερ-ντούπερ υπολογιστές που επεξεργάζονται τα μεγάλα δεδομένα μας, αλλά και στο desktop στο οποίο γράφω αυτή τη στιγμή. Σχεδόν σε ό,τι μας περιβάλλει, υπάρχει μέσα τουλάχιστον ένα τσιπ, συνήθως δεκάδες ή και εκατοντάδες, με διαφορετικό ρόλο το καθένα, ανάλογα με τη χρήση του.

Άρα όλοι, ως άτομα και χώρες επηρεαζόμαστε και έχουμε «έννομο» συμφέρον να ανησυχούμε για τον «Chip-αγεδδώνα» (όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε, με τη σύνθεση των λέξεων τσιπ + Αρμαγεδδών) το τεράστιο και πολλαπλά κρίσιμο πρόβλημα της έλλειψης αυτών των απαραίτητων για τη λειτουργία του ανεπτυγμένου κόσμου ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Μια έλλειψη που συνεχώς οξύνεται και επιβάλλει πλέον την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να μην ανακοπεί η διεθνής προσπάθεια ανόρθωσης, μετά τα δεινά που συσσώρευσε η πανδημία, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Από που ξεκίνησε, όμως, αυτό το πρόβλημα και ποιες είναι οι βασικές συνέπειές του; Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή…

Ανασκόπηση του BBC τοποθετεί στα μέσα του προηγούμενου χρόνου τις πρώτες ενδείξεις, με την εμφάνιση προβλημάτων στις παραδόσεις καρτών γραφικών, τα οποία σταδιακά διευρύνθηκαν επηρεάζοντας την παραγωγή των νέων iPhone της Apple, αλλά και των καινούριων παιχνιδομηχανών Xbox και PlayStation. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του ’20 ήρθαν τα πρώτα κακά μαντάτα από τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την παραγωγή να μειώνεται ή και να αναστέλλεται προσωρινά, λόγω έλλειψης μικροεπεξεργαστών –από πολλά χρόνια, τα ηλεκτρονικά μέρη στα αυτοκίνητά μας είναι πολύ περισσότερα από τα μηχανικά…

Το φαινόμενο γρήγορα απέκτησε διαστάσεις και συμπεριφορά χιονοστιβάδας – οι ελλείψεις χτύπησαν πολλαπλά σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη, στοκ εξαντλήθηκαν, εργοστάσια έκλεισαν, οικονομικά πλάνα και σχεδιασμοί άλλαξαν – οι καταναλωτές ζητάνε αλλά δεν βρίσκουν προϊόντα σε πολλές κατηγορίες και οι αναλυτές προβλέπουν πως η κρίση θα συνεχιστεί σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς κι ακόμα παραπέρα…

Αν ψάξουμε για αίτια, δεν θα βγάλουμε εύκολα άκρη. Βεβαίως, η πανδημία και τα αλλεπάλληλα lockdown έπαιξαν το ρόλο τους, όμως, ικανό μερίδιο φέρουν η απότομη αύξηση της ζήτησης για τεχνολογικές λύσεις (αφού όλοι στραφήκαμε εκεί) και η πρεμιέρα του 5G, με την αβεβαιότητα ως προς την κάλυψη των αναγκών πλέον να κυριαρχεί.

Οι βασικοί προμηθευτές της παγκόσμιας αγοράς σε τσιπ, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν (οι Κινέζοι απλώς καλύπτουν τις ανάγκες τους – άσε που προκαλούν πρόσθετα προβλήματα, απειλώντας το «νησί» τους με πολεμικές επιχειρήσεις), αποδείχθηκε ότι δεν έχουν περιθώρια αύξησης παραγωγής απέναντι σε τέτοια ζήτηση. Αυτή η έμπρακτη αδυναμία, όμως, προκάλεσε έντονες σκέψεις και χτύπησε πολλά καμπανάκια, σε Αμερική και Ευρώπη. Κανείς δεν θέλει να εξαρτάται από τους άλλους, ειδικά όταν επηρεάζονται τόσο πολλοί και κρίσιμοι τομείς. Εξ ου και οι πολλές αντιδράσεις, τόσο σε επιχειρηματικό ( πχ. η Intel ξεκίνησε την κατασκευή δυο καινούριων εργοστασίων στην Αριζόνα, ως αντίπαλο δέος στους Ταϊβανέζους), όσο και σε κρατικό επίπεδο (ο Τζο Μπάιντεν επενέβη άμεσα, ζητώντας την αποκατάσταση των αλυσίδων τροφοδοσίας σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα).

Η Ευρώπη, πάλι, που σίγουρα δεν μπορεί να διεκδικήσει δάφνες στην παραγωγή μικροεπεξεργαστών, προτιμώντας ως τώρα τις αναθέσεις σε χώρες εκτός ΕΕ, ανακοίνωσε την απόφασή της να επιστρέψει στην προηγούμενη (και περισσότερο σίγουρη, μεταξύ μας) κατάσταση, καθώς αντιλήφθηκε το στρατηγικό λάθος της, να εξαρτάται από άλλους για την κατασκευή των πρωτοποριακών και καινοτόμων τσιπ που σχεδιάζουν οι ευρωπαϊκές εταιρίες. Έτσι, από τη μια σκέφτεται να εστιάσει στη σχεδίαση και κατασκευή μικρών και προηγμένων τσιπ κι από την άλλη να βάλει την πήχη ακόμα πιο ψηλά (ή, για να είμαστε σωστοί, πιο χαμηλά, αφού ο στόχος είναι οι μικρότερες δυνατές διαστάσεις), κατασκευάζοντας τσιπ επόμενης γενιάς, που -για την ώρα, τουλάχιστον- δεν κατασκευάζουν οι δυο κορυφαίοι κατασκευαστές, η ταϊβανέζικη TSM και η κορεάτικη Samsung.

Ώσπου να τα καταφέρουν, όμως, κάτι μας λέει ότι θα πούμε το τσιπ, τσιπάκι!  

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search