Επωνύμως…

Πόσο "επαναστατικό" είναι τελικά… το 5G;

Πόσο "επαναστατικό" είναι τελικά… το 5G;

Ένα από τα θέματα συζήτησης των τελευταίων εβδομάδων για όσους ασχολούνται με το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και του Διαδικτύου είναι η «έλευση» του 5G στην Ελλάδα. Και τα τρία δίκτυα (Cosmote, Vodafone, Wind) έχουν ξεκινήσει την εμπορική διάθεση και είναι αρκετοί οι χρήστες που έχουν δείξει ενδιαφέρον. Μόνο που προς το παρόν είναι μάλλον δύσκολο να καταλάβουν τις πραγματικές δυνατότητες των 5G δικτύων.

Καταρχάς, η κάλυψη είναι σχετικά περιορισμένη. Αλλά και αν βρει κανείς κάλυψη, δεν είναι απαραίτητο ότι θα δει ταχύτητες διακίνησης που κινούνται σε επίπεδα άνω των 500 Mbps. Βέβαια, ακόμη και τα 150-200 Mbps που μπορείς να έχεις είναι εξαιρετικά νούμερα, όσον αφορά τις ταχύτητες διακίνησης.

Το ερώτημα είναι τί να τις κάνεις αυτές τις μεγάλες ταχύτητες; Η εμπειρία στην πλοήγηση στο Web είναι λίγο καλύτερη, όπως και η θέαση στο YouTube, τα αρχεία ανεβαίνουν λίγο πιο γρήγορα σε σχέση με το 4G. Καλά είναι αυτά, αλλά είναι εκεί που πολλοί αναρωτιούνται αν αξίζει που έχει γίνει τόση «φασαρία».

Η πραγματικότητα είναι πως η «φασαρία» αξίζει, απλά πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή. Και αυτό γιατί πρέπει να κάνουν την εμφάνιση τους οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές εκείνες που αξιοποιούν την 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας. Στην αρχή θα δούμε υπηρεσίες που σχετίζονται με την «αντικατάσταση» της ενσύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης με μία ασύρματη, το αποκαλούμενο και fixed wireless access. Όπως και υπηρεσίες cloud gaming που αξιοποιούν την πολύ μικρή απόκριση (latency) του 5G.

Αλλά εκεί που τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται ενδιαφέροντα θα είναι σε τομείς όπως είναι τα logistics, οι μεταφορές, η βιομηχανία. Αν σκεφτεί κανείς ότι στα έργα που ετοιμάζεται να προκηρύξει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνεται το επονομαζόμενο 5G corridors που θα επιτρέπει την κίνηση φορτηγών χωρίς οδηγό στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους καταλαβαίνει κανείς ότι έχουμε πολλά να δούμε.

Η αυτοματοποίηση στις αποθήκες με τη χρήση ρομπότ είναι εφικτή με το 5G και θα δούμε τέτοιες υλοποιήσεις και στη χώρα μας. Και γενικότερα θα δούμε πράγματα και εφαρμογές που θα αλλάξουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε και βλέπουμε κάποια πράγματα. Ακόμη και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Γενικότερα, το θέμα με το 5G είναι πως χρειάζεται λίγο υπομονή. Έχουν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες, οι δημοσιογράφοι το έχουμε περιγράψει ως κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα και άπαντες δείχνουν ανυπόμονοι. Μόνο που χρειάζεται να περιμένουμε λίγο και να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με αυτό. Και σε 3-4 χρόνια θα δούμε ότι η «φασαρία» για το 5G άξιζε και με το παραπάνω.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search