Επωνύμως…

Τα "μερομήνια" του 5G

Τα "μερομήνια" του 5G

Οι παλιότεροι των αναγνωστών είμαι σίγουρος ότι θυμούνται ή τουλάχιστον έχουν ακούσει για τα «μερομήνια», την πανάρχαια και παραδοσιακή μέθοδο πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο το χρόνο, με εκκίνηση ένα συγκεκριμένο 12ήμερο στη διάρκεια του προηγούμενου Αυγούστου – κάθε μέρα και μήνας- στη διάρκεια του οποίου οι «ειδικοί» παρατηρούν σημάδια στον ουρανό ή φυσικά φαινόμενα και βγάζουν συμπέρασμα για τις καιρικές συνθήκες όλου του επόμενου έτους. Πέφτουν ή δεν πέφτουν μέσα (γιατί, μήπως η ΕΜΥ που έχει πλέον στοιχεία από μετεωρολογικούς δορυφόρους και υπερσύγχρονα συστήματα, πετυχαίνει πάντα στις προβλέψεις της;) ακόμα και σήμερα τα «μερομήνια» έχουν υψηλό ποσοστό πιστών…

Είπα, λοιπόν, κι εγώ να σας πω τα «μερομήνια», δηλαδή τις προβλέψεις μου για την πορεία ενός από τα φλέγοντα ζητήματα του καιρού μας, από την πρόοδο του οποίου θα εξαρτηθούν πολλά στην καθημερινότητά μας – για την πορεία του 5G, μιλάω, βεβαίως, έστω κι αν έχω χάσει τη βασική περίοδο εξαγωγής συμπερασμάτων, τον Αύγουστο… Ας είναι καλά, όμως, οι έρευνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και ήδη δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για τις εξελίξεις σχετικά με την πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας, που η έλευσή της -η οποία ξεκίνησε πρόσφατα και στη χώρα μας- είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού σε πλήθος τομείς.

Παίρνοντας ως βάση το γεγονός ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς, περίπου 1,17 δισ. κάτοικοι αυτού του πλανήτη ήταν ήδη συνδρομητές 5G και χαίρονταν τις ταχύτατες συνδέσεις τους, θα πρέπει να πούμε ότι -ως του χρόνου- σύμφωνα με τους αναλυτές της Bankr ο αριθμός αυτός θα έχει διπλασιαστεί, ενώ ως το 2025 θα έχει φτάσει λίγο πάνω από τα 4 δισεκατομμύρια, δηλαδή πάνω από το μισό του πληθυσμού της Γης. Κι όπως θα ανέμενε κανείς, την πρωτιά στην υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας έχει η Ασία, με τις ΗΠΑ και τη ΕΕ να ακολουθούν – μάλιστα, οι ίδιοι σημειώνουν ότι, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργείται το κατάλληλο πλαίσιο, για να έχουν όλοι πρόσβαση (και δικαίωμα, έστω κι αν αυτό στην πράξη εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες καθενός) στα οφέλη της νέας τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας.

Από την άλλη, η γνωστή και μη εξαιρεταία Forrester Research βλέπει αδυναμία εκ μέρους των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων να καλύψουν τη ζήτηση για 5G, καθώς η νέα τεχνολογία δεν περιορίζει τη διείσδυσή της μονάχα στους ιδιώτες (ή και εταιρικούς, αλλά και πάλι για σκοπούς επικοινωνίας) χρήστες – εξ ίσου, αν όχι περισσότερο σημαντική, αναμένεται να είναι η ζήτηση και η διείσδυση του 5G στον χώρο της βιομηχανίας (όπως διαβάζουμε στον διεθνή ειδικό Τύπο), με εφαρμογές στους αυτοματισμούς των  εργοστασίων, στα συστήματα AR/VR για εξ αποστάσεως έλεγχο και προληπτική συντήρηση εγκαταστάσεων, στα προηγμένα συστήματα επιτήρησης, στη διασφάλιση ποιότητας, αλλά και στην προστασία των εργαζομένων από πιθανά ατυχήματα. Η αυξημένη δημοφιλία -σε συνδυασμό με την αδυναμία κάλυψης- είναι και ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας δικών τους, ιδιωτικών και αποκλειστικών τοπικών δικτύων 5G, ώστε να καλύψουν ικανοποιητικά (ενδεχομένως και οικονομικότερα, αν προκριθεί η λύση as-s-Service) τουλάχιστον τις δικές τους ανάγκες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν μια μικρή ανάσχεση του ρυθμού των εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, αλλά -προφανώς- την αποδίδουν στα τεράστια προβλήματα (και το υψηλότατο ποσοστό θανάτων) που έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες η πανδημία. Θεωρούν δε, πως με την έλευση των εμβολίων και την εξομάλυνση της κατάστασης, αυτό το κλίμα θα αντιστραφεί και η ανάπτυξη του 5G θα πάρει πάλι εκρηκτικές διαστάσεις.

Αρκεί, βεβαίως, αυτό να γίνει με τη δέουσα προσοχή στα θέματα ασφαλείας – ήδη, πληθαίνουν τα άρθρα στη διεθνή (τεχνολογική και όχι μόνο) ειδησεογραφία, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την ασφάλεια των εφαρμογών 5G, που θα κάνουν οσονούπω την εμφάνισή τους, διεκδικώντας την προτίμησή μας. Υποθέτω πως… έχουν γνώσιν οι φύλακες!

Για την Ελλάδα, πάντως, μάλλον δεν πρέπει να ανησυχούμε: επικεφαλής του Fund «Φαιστός», το οποίο θα στηρίξει οικονομικά τη δημιουργία του οικοσυστήματος εφαρμογών για το 5G στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, ορίστηκε ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, έως πρότινος Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και ουσιαστικός εμπνευστής αυτής της (χρηματοδοτούμενης από τα έσοδα διάθεσης του φάσματος συχνοτήτων) πρωτοβουλίας. Ο σωστός άνθρωπος, στη σωστή θέση…          

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search