Επωνύμως…

Αν δεν τα χρησιμοποιήσεις, τα data είναι… άχρηστα

Αν δεν τα χρησιμοποιήσεις, τα data είναι… άχρηστα

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει ή διαβάσει την «τα δεδομένα είναι το νέο… πετρέλαιο». Στα αγγλικά, "Data is the new oil", βγάζει μάλλον καλύτερο νόημα, υπό την έννοια ότι δείχνει ότι η σημασία των δεδομένων στη σύγχρονη ψηφιακή οικονομία, είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε το πετρέλαιο κατά τον 20ο αιώνα.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν βοηθήσει όχι μόνο στην παραγωγή ενός τεράστιου όγκου δεδομένων, αλλά (και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό) και στη συγκέντρωση και αποθήκευσή τους. Πολύ απλά, δε φτάνει να τα παράγεις, θα πρέπει και να τα συγκεντρώνεις. Όμως, έχει αρχίσει πλέον να γίνεται προφανές, ότι δε θα φτάνει απλά να έχεις δεδομένα, θα πρέπει και να τα αξιοποιείς. Και ήταν χαρακτηριστική η δήλωση που έκαναν στελέχη της SAS, εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο της ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων, στο πρόσφατο Beyond Tomorrow ότι «δεδομένα που δεν αξιοποιούνται, είναι ουσιαστικά άχρηστα».

Πρόκειται για μία άποψη που ισχύει σε πολύ μεγάλο -αν όχι απόλυτο- βαθμό. Αν δε χρησιμοποιήσεις τα δεδομένα που έχεις, είτε από τις δικές σου δραστηριότητες είτε από τις συνδιαλλαγές σου με τους πελάτες και τους προμηθευτές σου, τότε γιατί να τα συγκεντρώνεις; Το ζητούμενο είναι να αναλύεις τα δεδομένα, να θέτεις ερωτήματα και να προσπαθείς να βρεις απαντήσεις που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σου να γίνει περισσότερο παραγωγική.

Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να δει ποιες είναι οι κατηγορίες προϊόντων έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και πότε, ώστε να κάνει καλύτερες προβλέψεις όσον αφορά στο τί αποθέματα θα πρέπει να έχει στην αποθήκη. Αυτό μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για μείωση του χρόνου παράδοσης, άρα καλύτερη εμπειρία του πελάτη, που είναι και το ζητούμενο.

Επίσης, μπορείς να βλέπεις από ποιες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, να τις ομαδοποιείς και να κάνεις καλύτερη «στόχευση» ή να επιδιώκεις διαφορετικές συμφωνίες με εταιρείες ταχυμεταφορών. Ή να δεις ότι οι παραγγελίες σου κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι σε απόσταση τέτοια που να μπορείς να τις εξυπηρετήσεις με καλύτερο τρόπο.

Γενικώς, το να αξιοποιείς τα δεδομένα σου είναι κάτι που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Και πλέον, υπάρχουν και τα εργαλεία που σου επιτρέπουν να παίρνεις τις σωστές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει μία επιχείρηση. Γενικότερα, τα δεδομένα μπορούν όντως να σε βοηθήσουν να οργανωθείς καλύτερα, να λειτουργείς με βελτιωμένο τρόπο και το κυριότερο να είσαι περισσότερο παραγωγικός. Αρκεί να ασχοληθείς λίγο μαζί τους.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search