Καθώς μπαίνουμε πια στο τελευταίο «31άρι» για να ολοκληρωθεί αυτός ο χρόνος («που να πάει και να μη γυρίσει!», όπως φωνάζει καιρό τώρα, ο φίλος μου ο Μήτσος, στολίζοντάς τον με κάμποσα «γαλλικά», καθότι «ανθηρόστομος» - δικό του το επίθετο) και να περάσουμε στον επόμενο, για να δούμε κι εκείνου τα χαΐρια, είπα να δώσω μια μικρή νότα αισιοδοξίας στη στήλη, έτσι «για να γελάσει λίγο τ’ αχείλι μας», που λέει κι ο ποιητής.
Και τι καλύτερο από μια ματιά στο ψηφιακό μέλλον μας, που δείχνει να εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα αποφάσισαν ήδη οι ηγέτες των χωρών – μελών της, εγκρίνοντας έναν μοναδικό συνδυασμό προτάσεων και μέτρων που από τη μια ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της «γηραιάς ηπείρου» στο αέναο αγώνα για εμπορική / οικονομική / πολιτική κυριαρχία στον κόσμο κι από την άλλη διασφαλίζουν τις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με γοργό ρυθμό.
Βεβαίως, η πανδημία συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί και να μας αναγκάζει να παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα όλες τις εξελίξεις για την εμφάνιση των σχετικών με την COVID-19 εμβολίων στην αγορά, λαχταρώντας για την επικείμενη «λύτρωσή» μας, αλλά προκειμένου να διατηρηθεί και κυρίως να στεριώσει το «παράπλευρο κέρδος» του leapfrogging στις ψηφιακές επιδόσεις μας, οι Βρυξέλλες δεν αρκεί να έχουν απλώς όραμα – παράλληλα, πρέπει να εξασφαλίσουν και την υλοποίησή του.
Κατά τους επαΐοντες, η ψηφιοποίηση των πάντων είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εξελιχθούν νέες μορφές ανάπτυξης και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Ευρώπης κι αυτό ακριβώς αποφασίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι ηγέτες των «27» έδωσαν προθεσμία έξι μηνών - ως τον Μάρτιο του 2021- στην Επιτροπή, για να παρουσιάσει τη στρατηγική της σ’ αυτό το θέμα, κατά την επόμενη δεκαετία.
Μάλιστα, για να δείξουν ότι εννοούν τα λόγια να γίνουν πράξη, στην ίδια συνάντηση αποφάσισαν να διατεθεί το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στη νέα εποχή, με κύριο αποδέκτη τις υποδομές, αλλά και τις ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εξειδικεύοντας ακόμα περισσότερο, τα χρήματα αυτά (που, για την Ελλάδα, αντιστοιχούν σε πάνω από 6 δις €) θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών επόμενη γενιάς (υπερυπολογιστές, κβαντικοί υπολογιστές, εφαρμογές blockchain και ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης), σε πρόσθετη χωρητικότητα στις ψηφιακές αλυσίδες αξίας, σε υποδομές νέων δικτύων με μεγάλες δυνατότητες και διασφάλιση δεδομένων, νέες λύσεις προστασίας από κυβερνοαπειλές, προηγμένες ψηφιακές εφαρμογές για την επίτευξη των φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων της Ευρώπης, όπως και σε αναβάθμιση των ψηφιακών δυνατοτήτων των εκπαιδευτικών συστημάτων στις χώρες – μέλη, που υστερούν.
Τι αποτέλεσμα θα έχουν όλα αυτά και σε ποιο βαθμό το όραμα θα γίνει «θάμα», κανείς δεν ξέρει ακόμα… Είναι, όμως, γεγονός αναμφισβήτητο και ως τώρα έχει αποδειχθεί πολλές φορές πως η ψηφιοποίηση μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλές προκλήσεις. Άλλωστε, όλοι ζήσαμε στο πετσί μας, τους μήνες της πανδημίας, τις τεράστιες ανατροπές στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Μέσα σε λίγες εβδομάδες καταφέραμε όσα δεν κάναμε επί μήνες και χρόνια. Κι αν βγουν αληθινά (γιατί όχι, άλλωστε;) όσα άκουσα πριν από λίγες ημέρες από το στόμα του διάσημου Αμερικανού διανοητή, εφευρέτη, συγγραφέα και κυρίως μελλοντολόγου, Ray Kurtzweil, που μίλησε ως keynote speaker σε διεθνές συνέδριο της SAS, στο ψηφιακό μας μέλλον (που είναι, προφανώς, κι αυτό εκθετικό, σαν τις τεχνολογίες που το «υπηρετούν») η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αναδειχθεί όχι σε εχθρό, αλλά σε σύμμαχο των ανθρώπων, σε επέκταση του μυαλού τους -με την ίδια λογική που οι μηχανές είναι επέκταση των μυών μας, όπως σημείωσε.
Σ’ αυτό το μέλλον που δεν είναι καθόλου μακριά (το 5G με τις φοβερές δυνατότητές του, μπαίνει ήδη ως «εμπροσθοφυλακή» στη ζωή μας, σε λίγους μήνες) η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να βρίσκεται αν όχι στην πρωτοπορία τουλάχιστον κάπου κοντά. Αρκεί να προχωρήσουμε όλοι μαζί στον ψηφιακό μετασχηματισμό μας, για να ξεπεράσουμε με τη βοήθειά του την κρίση, αξιοποιώντας τις πολλές ευκαιρίες που πλέον παρουσιάζονται, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να ξεχνάμε ούτε το περιβάλλον αλλά ούτε και την ανθρωποκεντρική διάσταση της τεχνολογίας.
Γένοιτο…
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]