Επωνύμως…

Digital business? Σανίδωσέ το!

Digital business? Σανίδωσέ το!

Έτσι είναι, φίλοι και φίλες του «Επωνύμως»! Αν έχεις στερηθεί κάτι (που εμείς έχουμε στερηθεί κιόλας πολλά, σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, όλους αυτούς τους μήνες) και σου δώσουν το ελεύθερο να κάνεις κάτι, ο κίνδυνος να ξεφύγεις είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός! Πώς μου ήρθε αυτό και πού το βασίζω, θα με ρωτήσετε και με το δίκιο σας, αν δεν πάει κιόλας το μυαλό σας στο «κακό», τις ακατανόητες συμπεριφορές που πληρώνουμε τώρα όλοι, με την οδυνηρή έξαρση της πανδημίας… Όμως, όχι - δεν εννοώ αυτό κι ας ισχύει! Η αναφορά μου έχει ως αφορμή ένα ρεπορτάζ που διάβασα τις προάλλες στο γνωστό και μη εξαιρετέο Information Week, το οποίο μου έφερε αμέσως στο μυαλό τον τίτλο, αλλά και όσα διαβάζετε τώρα…

Το άρθρο αξιοποιεί στοιχεία από πρόσφατη έρευνα της Gartner και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί ανά τον κόσμο (με πρώτη, φυσικά, την αμερικανική αγορά) ετοιμάζονται για μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογία, από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2021, όχι μόνο για να καλύψουν το χαμένο έδαφος των μηνών της πανδημίας, αλλά και για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη με ακόμα ταχύτερο ρυθμό, υπακούοντας στα κελεύσματα των καιρών. Τα οποία, βεβαίως, έχουν επηρεαστεί σφόδρα από τις αυξημένες ανάγκες λόγω της αλλαγής του μοντέλου εργασίας, αλλά και των ανατροπών σε συγκεκριμένους τομείς. Η έρευνα το λέει καθαρά, τονίζοντας ότι «η πανδημία έχει φέρει το μέλλον πολύ κοντύτερα μας και οι επενδύσεις στο cloud, στην ανάπτυξη των σχετικών εφαρμογών, όπως και σε υπηρεσίες Software-as-a-Service που τις υπολογίζαμε για το 2024, θα γίνουν πλέον μέσα στο 2021 και το 2022».

Ειδικά αυτό το τελευταίο θα πρέπει να το προσέξουμε, καθώς επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την απομάκρυνση από τους ιδιόκτητους server και τη στροφή προς το cloud και την αγορά υπηρεσιών. Η Gartner επισημαίνει πως, από το «βαρομετρικό υψηλό» του 2018 και μετά, οι πωλήσεις server βαίνουν μειούμενες – για φέτος, η πρόβλεψή της κινείται μεταξύ -6% και -7%, με την τάση να είναι καθαρά καθοδική. Αντίθετα, οι CIOs φαίνεται πως βάζουν τα ρέστα τους -σε μια προσπάθεια να ρίξουν το κόστος και να αξιοποιήσουν τα στελέχη των επιχειρήσεων σε πιο απαιτητικές εργασίες- στους αυτοματισμούς. Έτσι, πολύ σημαντικές επενδύσεις αναμένονται τα επόμενα χρόνια σε RPA (Robotic Process Automation) με όλα τα συναφή εργαλεία (φέτος, οι πωλήσεις αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 15% πάνω από τα 1,4 δις $ του 2019), καθώς θα περάσουμε σταδιακά από το automation στο hyperautomation.

Η αλλαγή της χρονιάς θα φέρει και τις απαραίτητες (παρότι δεν έχουμε ακόμα αφήσει πίσω μας την πανδημία, αλλά προφανώς έχουμε καλύτερη διάθεση, χάρη στις θετικές εξελίξεις στο «μέτωπο» των εμβολίων…) διορθώσεις στην αγορά του ICT. H Gartner αξιολογεί ότι οι επενδύσεις σε data centers, που φέτος προβλέπονται μειωμένες κατά 3,1%, το 2021 θα αυξηθούν κατά 5,2%, ενώ ανάλογες θα είναι οι επιδόσεις και σε άλλους τομείς: οι επενδύσεις σε επιχειρηματικό λογισμικό που φέτος μειώνονται κατά 3,6%, θα αυξηθούν κατά 7,2% το 2021, οι υπηρεσίες πληροφορικής από -4,6% θα πάνε στο +4,1%, ενώ οι υπηρεσίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, που φέτος χάνουν 2,9%, τον ερχόμενο χρόνο σχεδόν θα ισοφαρίσουν με αύξηση κατά 2,8%. Πολύ πιο μέτρια προβλέπεται η ανάκαμψη στο χώρο των συσκευών, όπου τη φετινή πτώση κατά 13,4% δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει η μικρή αύξηση, κατά 2,9%, που αναμένεται για το 2021. Κι όπως θα ανέμενε κανείς, από πλευράς υπηρεσιών, μακράν μπροστά βρίσκονται οι cloud-based υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, με δεύτερο το desktop-as-a-Service.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ένα σχόλιο των ερευνητών της Garttner σύμφωνα με το οποίο οι CIOs είναι μεν έτοιμοι να «το σανιδώσουν», όσον αφορά στις δαπάνες, αλλά προσεκτικά - σε συγκεκριμένους μονάχα τομείς, που θα λύσουν τα τωρινά τους προβλήματα και, βεβαίως, θα συνεισφέρουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, του οποίου η υλοποίηση σε λογικά χρονικά πλαίσια παραμένει το «ιερό δισκοπότηρο», για κάθε οργανισμό και επιχείρηση…

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search