Ποιητές, στιχουργοί και συγγραφείς το ‘χουν καημό: «αχ και να μπορούσα να διαβάσω τη σκέψη σου»… Πολλοί και πολλές θα το θέλανε, λίγοι-ελάχιστοι τα καταφέρνουν κι ας είναι δημοφιλές το επιφώνημα στις παρέες ή τα ζευγάρια: «Μα, μέσα στη σκέψη μου είσαι; Αυτό σκεφτόμουν μόλις τώρα κι εγώ». Κάποιοι το λένε τηλεπάθεια, κάποιοι το λένε τύχη, άλλοι πάλι πιστεύουν ότι αρκεί να ξέρεις καλά κάποιον, για να μπορείς να μαντέψεις τι σκέφτεται ανά πάσα στιγμή…
Έλα, όμως, που οσονούπω θα έχουμε και απρόσκλητους «μουσαφίρηδες» με τον ίδιο στόχο, αν πιστέψουμε κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα του έγκυρου Technology Review, επίσημου οργάνου του (ακόμα εγκυρότερου) ΜΙΤ της Βοστώνης. Που -ούτε λίγο, ούτε πολύ- υποστηρίζουν πως κάποια μεγάλα ονόματα της υψηλής τεχνολογίας, τα οποία ήδη κατέχουν σημαντικές «μετοχές» και μερίδια στην καθημερινότητά μας, επενδύουν από καιρό χρόνο και χρήμα για να «διαβάσουν» και να αποκωδικοποιήσουν τις σκέψεις μας.
Πρώτο και καλύτερο το Facebook (ναι, το ίδιο που μας ρωτάει καθημερινά αναιδώς και εγγράφως, πάνω-πάνω στις σελίδες μας: «Τι σκέφτεστε;»), το οποίο αποκάλυψε ότι πριν από τρία χρόνια είχε προσπαθήσει να φτιάξει μια κάσκα που όχι μόνο θα «διάβαζε» τη σκέψη μας, αλλά και θα τη μετέτρεπε σε κείμενο, ενώ τώρα χρηματοδοτεί ευρείας κλίμακας πανεπιστημιακές έρευνες στο University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, με τη βοήθεια εθελοντών, και στόχο τη δημιουργία «αποκωδικοποιητών ομιλίας» με «πρώτη ύλη» τα σήματα των εγκεφάλων τους. Στην προχωρημένη της φάση, φανταστείτε μια μεγάλη φορετή συσκευή, η οποία θα συλλέγει και με κάποιο τρόπο θα «μεταφράζει» τα εγκεφαλικά μας σήματα (μ’ άλλα λόγια τα δικά μας, προσωπικά και εν πολλοίς απόρρητα δεδομένα – ό,τι περνάει από το μυαλό μας) για περαιτέρω επεξεργασία! Μπρρρρρ…..
Φυσικά, αυτές οι κατηγορίες απορρίπτονται -για την ώρα- μετά βδελυγμίας, παρότι τα πειράματα με «κουβέρτες ηλεκτροδίων» οι οποίες τοποθετούνται στα κεφάλια των εθελοντών, συνεχίζονται και ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες -σχετικές με αυτά- ανακοινώσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Η επίσημη εκδοχή του Facebook είναι ότι θέλει να δημιουργήσει μια καινούρια πρωτότυπη φορετή συσκευή, η οποία θα αντιλαμβάνεται κατευθείαν από τη σκέψη του, ποιο τραγούδι -για παράδειγμα- θέλει να ακούσει ο χρήστης ενός κινητού και θα δίνει εντολή στη συσκευή να το παίξει – κάτι ανάλογο, δηλαδή, με τις φωνητικές εντολές που δίνουμε σήμερα στους ψηφιακούς προσωπικούς βοηθούς, τύπου Alexa, Siri, κλπ., αλλά χωρίς τη μεσολάβηση της φωνής. Μια άλλη πιθανή εφαρμογή που αναφέρθηκε, είναι ο έλεγχος συστημάτων AR/VR μονάχα με τη σκέψη, για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Στόχος του FB είναι να παρουσιάσει ένα λειτουργικό σύστημα, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, και δεν είναι ο μόνος «μεγάλος» με τέτοιες φιλοδοξίες, αφού μόλις τον περασμένο Ιούλιο ο πολύς Ίλον Μασκ της Tesla, παρουσίασε το Neuralink, τη δική του λύση για «αξιοποίηση» των ανθρώπινων εγκεφαλικών σημάτων, η οποία προϋποθέτει (και κακώς κατηγορούμε τον καημένο τον Μπιλ Γκέιτς – άλλος τα ζητάει, τελικά) την εμφύτευση ενός ειδικού chip-πομπού σε κατάλληλο σημείο, στον εγκέφαλο των εν δυνάμει χρηστών.
Κι εδώ, βεβαίως, αρχίζουν τα πανηγύρια… Γιατί, ποιος μου λέει εμένα (κι ας αποφεύγω τους «ψεκασμένους», όπως ο διάβολος το λιβάνι) πως η «Κερκόπορτα» που ανοίγω στον εγκέφαλό μου, παραχωρώντας στην όποια εταιρία πρόσβαση στις σκέψεις μου, θα χρησιμοποιηθεί μονάχα για να επιλέγω ευκολότερα τραγούδια και ταινίες ή έστω να δακτυλογραφώ ένα κείμενο σαν κι αυτό που διαβάζετε τώρα κι όχι για κάτι άλλο που ούτε γνωρίζω, ούτε θα μπορώ να ελέγξω…
Ένας από τους πυλώνες της ψηφιακής τεχνολογίας, στον οποίο δεν έχουμε καταφέρει ακόμα όσα θα έπρεπε, είναι αυτός της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αγορά και τους χρήστες. Μήπως θα έπρεπε -λέω, τώρα- να διαβάσουμε καλά και προσεκτικά όλα αυτά τα εντυπωσιακά «διηγήματα», περνώντας τα από διπλό και τριπλό φίλτρο, ως προς την αξιοπιστία τους και τις προοπτικές τους, πριν αρχίσουμε να ενθουσιαζόμαστε με τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης; Για να το δούμε αυτό το θεματάκι, τώρα που βρίσκεται εν τη γενέσει του, ώστε η «νέα κανονικότητα» να μη γίνει η δυστοπία που όλοι απευχόμαστε…
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]