Επωνύμως…

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για marketplaces;

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για marketplaces;

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού επιτάχυναν την αύξηση της δημοτικότητας του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό είναι κάτι που έχει γραφτεί ουκ ολίγες φορές. Ένα, όμως, ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πρακτικά επιταχύνθηκαν τα σχέδια που είχαν ουκ ολίγες εταιρείες σχετικά με τα ψηφιακά κανάλια πωλήσεων.

Αυτό υποστηρίζουν οι άνθρωποι του σχήματος PubicMedia Markt (ή ΡΜΜ όπως θα είναι σύντομα η εταιρική επωνυμία) που δείχνουν να έχουν ιδιαίτερα φιλόδοξα σχέδια για το marketplace που δημιούργησε το Public πριν από 2 χρόνια. Ο κορωνοϊός επιτάχυνε τα πλάνα υπό την έννοια ότι πολύ γρήγορα τα περίπου 250 καταστήματα που ήταν στο marketplace πήγαν στα 500 και ο στόχος είναι να φθάσουν στα 2.500 μέσα στο 2020!

Γενικώς, υπάρχει μία αρκετά έντονη άποψη στο εξωτερικό ότι το μέλλον του λιανικού εμπορίου δεν είναι μόνο online, αλλά θα επικεντρωθεί στα marketplaces. Αν κρίνει κανείς από την επιτυχία του Amazon και την ηγετική θέση που έχει, τότε αυτή η άποψη έχει αρκετή βάση.

Στην Ελλάδα τα marketplaces αποτελούν μία σχετικά καινούρια έννοια. Το Public λειτουργεί ένα marketplace, το Skroutz με την υπηρεσία «Έξυπνη Αγορά» κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, και ενδεχομένως εκεί να σταματάμε, τουλάχιστον όσον αφορά τα μεγάλα projects.

Η εκτίμηση είναι πως οι καταναλωτές προτιμούν να πηγαίνουν σε ένα «πολυκατάστημα» ή ένα εμπορικό κέντρο που θα βρουν τα πάντα μαζεμένα και η ίδια λογική ισχύει και στα marketplaces. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μεμονωμένα ηλεκτρονικά καταστήματα δε θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά ενδεχομένως οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν δύο κανάλια: το δικό τους eshop και να είναι παρών σε τουλάχιστον ένα marketplace.

Βέβαια, ένα επιτυχημένο marketplace δεν είναι κάτι εξαιρετικά απλό. Χρειάζεται να έχει καλό brand που να εμπνέει εμπιστοσύνη, εργαλεία που να κάνουν σωστή και έξυπνη τιμολόγηση και το κυριότερο, να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερο supply chain. Φυσικά, κλειδί είναι και το last mile, αλλά έχω την αίσθηση ότι το πραγματικό κλειδί για την επιτυχία είναι το σύστημα διανομής και η προηγμένη και καινοτόμα οργάνωση της αποθήκης.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα σε ένα marketplace είναι πως ένας πελάτης μπορεί να κάνει μία παραγγελία από πολλά διαφορετικά καταστήματα και οι αποστολές να γίνονται από το κάθε κατάστημα ξεχωριστά. Εδώ το ζητούμενο είναι πως θα διαχειριστείς το κόστος, γιατί αν αυτό ξεφύγει, τότε μπορεί να έχεις σημαντικό πρόβλημα. Και εδώ χρειάζονται καινοτόμες και πολύ διαφορετικές -σε σχέση με τις συνηθισμένες- προσεγγίσεις.

 

Μοιραστείτε το άρθρο στα social media.

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search