Επωνύμως…

"Κορώνα" στην κεφαλή μας κι άλλες συνέπειες

"Κορώνα" στην κεφαλή μας κι άλλες συνέπειες

Στο χώρο της τεχνολογίας ασχολούμαστε συχνά με ιούς, αλλά στα καθ’ ημάς έχουν να κάνουν με κακόβουλα προγράμματα λογισμικού, που δυσκολεύουν μεν την καθημερινότητά μας με τη δράση τους και τις συνέπειές της, έχουν σημαντικό κόστος σε χρόνο και χρήμα, αλλά τουλάχιστον δεν είναι  θανατηφόροι, όπως κάποιοι άλλοι! Με τον εκ Κίνας ορμώμενο κορωνοϊό, προφανώς, η σύγκριση, που με τα κατορθώματά του τις τελευταίες ημέρες απασχολεί όλον τον πλανήτη. Θα μου πείτε, τι σχέση έχει αυτό τώρα με την τεχνολογία, με την οποία εμείς (συνήθως) ασχολούμαστε;

Αμ, έχει – πώς δεν έχει… Γιατί, με δεδομένο ότι μας έρχεται από την Κίνα, όπου γίνονται -όπως λένε οι ειδήσεις- σημεία και τέρατα, ως προς τις προφυλάξεις από την επιδημία, μια από τις πολλές συνέπειες είναι (κρατηθείτε…) η καθυστέρηση της ανάπτυξης του 5G! Αυτό, τουλάχιστον, είναι το συμπέρασμα μιας ολόφρεσκης μελέτης της γνωστής και μη εξαιρεταίας Strategy Analytics, η οποία θεωρεί πως όλα τα business plan για τη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας θα υποφέρουν (λόγω του ιού) σ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020. Ο λόγος είναι, φυσικά, ότι οι περισσότερες συσκευές 5G, αλλά και τα κύρια στοιχεία της σχετικής μ’ αυτή την τεχνολογία υποδομής, κατασκευάζονται στην Κίνα, με την οποία, όμως, έχουν ήδη κοπεί τα πολλά εμπορικά πάρε-δώσε, για τον φόβο εξάπλωσης του ιού!  

Ο ίδιος ο αρχηγός της Apple, Τιμ Κουκ, προειδοποίησε -στην πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας- πως θα υπάρξουν προβλήματα, τόσο στις γραμμές παραγωγής, όσο και στη λιανική, λόγω των συνεπειών του ιού, συμπληρώνοντας πως έχουν ληφθεί μέτρα για το προσωπικό, σε κάποια καταστήματα θα γίνεται συχνότερα deep cleaning (!), ενώ αναζητούνται και εναλλακτικές λύσεις για την ομαλή τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας… Μάλιστα, πρόσθεσε πως η εταιρία του θα διαθέσει και κάποιο χρηματικό ποσό (που δεν αποκάλυψε) στις ερευνητικές ομάδες οι οποίες εργάζονται για την απομόνωση του κορωναϊού και την παρασκευή των ανάλογων εμβολίων.

Και είναι απολύτως λογικό να το κάνει αυτό, αφού η Apple εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, για την κατασκευή των προϊόντων της. Αν και δεν είναι γνωστά τα ακριβή αριθμητικά στοιχεία, εικάζεται πως κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) άτομα εργάζονται για λογαριασμό των συνεργατών της σ’ αυτή τη χώρα, όπου οι δυο βασικοί, η Hon Hai Precision Industry Co. που ανήκει στην Foxconn and η Pegatron Corp. έχουν την ουσιαστική ευθύνη για την παραγωγή των iPhone και Apple Watch, για όλο τον κόσμο.

Κι επειδή το domino effect δεν είναι κάτι σπάνιο στο χώρο της τεχνολογίας, κι άλλα μεγάλα ονόματα εξήγγειλαν τη λήψη μέτρων: η Google, για παράδειγμα, διέκοψε τη λειτουργία όλων των γραφείων της στην Κίνα, τον Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν (αλλά και τα ταξίδια στελεχών της σ’ αυτές τις χώρες), με τις Amazon και Microsoft, να ακολουθούν, όπως όλα δείχνουν. Απαγορευτικό για ταξίδια στις ίδιες χώρες εξέδωσε, επίσης, το Facebook, ενώ η Starbucks (ζωτικός «καφεδότης» της τεχνολογίας) έκλεισε μέχρι νεωτέρας και τα 2000 καταστήματα που διατηρεί στην Κίνα… Άλλες, πάλι, πολυεθνικές δεν έβγαλαν επίσημες ανακοινώσεις, αλλά ζήτησαν από το προσωπικό τους σ’ αυτές τις χώρες, που λείπει με άδεια, λόγω της κινέζικης Πρωτοχρονιάς, να την παρατείνει – ο φόβος φυλάει τα έρμα, δηλαδή, και κανένας δεν είναι άτρωτος, όπως αποδεικνύεται, ανεξαρτήτως μεγέθους!

Αυτό το ένιωσε κι άλλο ένα μεγάλο όνομα, η σουηδική ΙΚΕΑ, η μεγαλύτερη εταιρία λιανικής πώλησης επίπλων στον κόσμο, η οποία αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία των μισών από τα 30 καταστήματα που διατηρεί στην Κίνα, απαντώντας μ’ αυτό τον τρόπο «στην έκκληση της κινεζικής κυβέρνησης για αποτελεσματικότερο έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας». Οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στα σπίτια τους, αλλά -σύμφωνα με την ανακοίνωση- θα πληρωθούν κανονικά. Πρώτο έκλεισε, φυσικά, το κατάστημα στο Ουχάν (έβδομη μεγαλύτερη πόλη στην Κίνα, θεωρούμενη ως κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα, με πολλές ξένες εταιρίες να έχουν εκεί εγκαταστάσεις) όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο δολοφονικός ιός, τον περασμένο μήνα.  

Βλέποντας όλα αυτά, λοιπόν, είναι να μην θεωρείς τους «δικούς μας» ιούς μ’ όλα τα προβλήματα που δημιουργούν, «παιδική χαρά»;

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search