Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, γίνεται πολύς λόγος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Και η πραγματικότητα είναι πως η νέα κυβέρνηση δείχνει πολύ καλές προθέσεις όσον αφορά την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, προκειμένου να απλουστεύσει τις διαδικασίες και να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.
Φυσικά, τα σχόλια πολλών που παρακολουθούν την αγορά δεν έχουν να κάνουν με τις προθέσεις αλλά με το κατά πόσον είναι εφικτή η απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας. Συνήθως, εκεί «κολλάει» η όποια προσπάθεια. Και η αντίδραση είναι ότι υπάρχει μία σημαντική μερίδα των πολιτών, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν είναι εξοικειωμένη με το Διαδίκτυο. Προσωπική μου άποψη, είναι πως αυτό δεν είναι πρόβλημα, υπό την έννοια ότι όλο και περισσότερο μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και έχουν smartphone.
Το τελευταίο στοιχείο αξίζει να το συγκρατήσουμε. Δεδομένου κιόλας, ότι μία παρατήρηση που υπάρχει, είναι πως θα πρέπει ως χώρα να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, προκειμένου να φθάσουμε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Και αναρωτιέμαι αν ήρθε η ώρα αντί για μία ψηφιακή Ελλάδα, να αρχίσουμε να μιλάμε για μία mobile Ελλάδα.
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία στις αρχές της δεκαετίας του ’00, ήταν πως η Ελλάδα ήταν μεν πίσω στη χρήση του Διαδικτύου, αλλά μπροστά όσον αφορά στη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Τώρα, μπορούμε να παραμένουμε πίσω στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών γενικότερα, αλλά είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά στη χρήση του Facebook και του Instagram. Και εκεί το smartphone είναι το βασικό μέσο πρόσβασης. Μπορεί με τους υπολογιστές να μην τα πηγαίνουμε και τόσο καλά, αλλά με τις φορητές συσκευές δεν έχουμε πρόβλημα.
Μήπως λοιπόν όλες αυτές οι υπηρεσίες που σκέφτονται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πρέπει να είναι mobile first; Δεν αποκλείω ήδη να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, απλώς θεωρώ ότι το mobile είναι μονόδρομος. Οι Έλληνες προτιμούν να κάνουν πράγματα από το smartphone τους και να έχουν τον υπολογιστή για τη δουλειά ή για κανένα παιχνίδι. Και ειδικά η νέα γενιά, θεωρεί το smartphone ως τη βασική υπολογιστική συσκευή της. Οπότε γιατί να μην έχουμε το πρώτο mobile κράτος;
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]