Επωνύμως…

Ζητούνται λύσεις για παιδιά G-μάνια…

Ζητούνται λύσεις για παιδιά G-μάνια…

Η παλιά, σοφή παροιμία θέλει «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν (να) μαγειρεύουν» - να ετοιμάζουν, μ’ άλλα λόγια, εγκαίρως τις δουλειές τους κι όχι στο παρά πέντε (αν και στην Ελλάδα, μάλλον αυτός είναι ο κανόνας και είναι απορίας άξιον πώς τα καταφέρνουμε, τελικά…) Αυτό που διάβασα, όμως (σε δυο-τρία μέσα κι όχι σε ένα) μάλλον μας πάει στο άλλο άκρο. Γιατί, την ώρα που καλά-καλά δεν έχει πάρει ακόμα μπροστά σε εμπορική βάση το οικοσύστημα του 5G (σε έρευνες, πιλότους και επιδείξεις αναλωνόμαστε, στις περισσότερες χώρες, με την πραγματική και ευρεία αξιοποίηση να προβλέπεται από τον επόμενο χρόνο), έχουν ήδη πάρει θέση στο σχεδιαστήριο -λέει- τα πρώτα πλάνα για το… 6G!

Ακόμα και με τα κριτήρια της παροιμίας, εδώ νομίζω ότι το παρακάνουμε –όχι πείνα δεν έχουμε, αλλά ούτε καν παιδιά! Αν συμβουλευτούμε το φετινό Ericsson Mobility Report (που έφτασε και στα δικά μας χέρια, την περασμένη εβδομάδα), μόλις από το 2024 και μετά θα αρχίσει το 5G να «απειλεί» την (τότε) μονοκρατορία του 4G (με τη Νότια Κορέα να είναι μακράν η πλέον δεκτική, σ’ αυτή τη μετάβαση, χώρα στον κόσμο). Άρα, οι προφητείες για επικράτηση του 6G γύρω στο 2030 μάλλον πρέπει να είναι παρατραβηγμένες… Κι επειδή οι γυάλινες σφαίρες, είναι κατά κανόνα θολές όσο ο χρονικός ορίζοντας των προφητειών απομακρύνεται, τα δημοσιεύματα δεν αναφέρουν όντως τόσο πολλές πληροφορίες σχετικά με τη μεθεπόμενη γενιά ασύρματων επικοινωνιών που θα αναλάβει την εξυπηρέτηση των τότε αναγκών μας.

Προφανώς, κάποιες αδρές γραμμές ήδη υπάρχουν – όχι τίποτα εξωπραγματικό, τα αυτονόητα: οι ταχύτητες επικοινωνίας θα είναι ακόμα υψηλότερες, ο χρόνος απόκρισης ακόμα μικρότερος, η μεταγωγή δεδομένων ακόμα ευκολότερη, η αξιοπιστία ακόμα πιο ενισχυμένη. Όμως, τα βασικά κίνητρα γι’ αυτή τη μετάβαση απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι τόσο τεχνολογικά ή έστω οικονομικά, αλλά περισσότερο πολιτικά. Με δεδομένη και έμπρακτα εκπεφρασμένη την κόντρα ΗΠΑ-Κίνας για την κυριαρχία στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο συμπληρωματικός χώρος των ασύρματων επικοινωνιών είναι απλώς ένα άλλο πεδίο δόξης λαμπρό (για ρωτήστε τη Huawei - κάτι ξέρει περί αυτού …) για λυσσώδη ανταγωνισμό – άλλωστε, ο Ντόναλντ Τραμπ τουίταρε ήδη πως θέλει και το 6G δίπλα στο 5G στις ΗΠΑ, παρακινώντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους (για την υιοθέτησή τους) κι όχι να μένουν πίσω, «γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε καθυστερημένοι…»

Φυσικά, έχει κάθε λόγο να φοβάται για τυχόν υστέρηση της χώρας του… Ήδη από πέρυσι -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Βιομηχανίας & Τεχνολογιών Πληροφορικής- η ομάδα εργασίας του 5G ξεκίνησε να δουλεύει και στο 6G, αν και «δεν προβλέπεται κάποιας μορφής εμπορικής αξιοποίηση ως τα τέλη της επόμενης δεκαετίας»… Ανάλογη δραστηριότητα (χωρίς να προκαλεί ανάλογους φόβους, βέβαια) έχει αναγγείλει η Νότια Κορέα (σε συνεργασία με Nokia και Ericsson), αλλά και (από ευρωπαϊκής πλευράς – surprise-surprise…) η Φινλανδία, με οκταετές ερευνητικό πρόγραμμα που ξεπερνά σε προϋπολογισμό τα 250 εκ. ευρώ!

Πριν φτάσουμε στο μέλλον, πάντως, πρέπει να λύσουμε κάτι θεματάκια που έχουμε ακόμα με το παρόν – λέγε με εφαρμογές 5G… Όπως αυτό που «εικονογραφεί» με δηλώσεις του ο «δικός μας», Φώτης Καρώνης, με το καπέλο του 5G Executive Advisor της British Telecom, ο οποίος ζήτησε τις προάλλες -κερδίζοντας αναφορά σε κάμποσα μέσα, στη Βρετανία- από τους παρόχους να «δρουν υπεύθυνα» (κατά το ‘απολαύστε υπεύθυνα’), όσον αφορά στις εφαρμογές του 5G.

Συμμετέχοντας σε μια προσομοίωση εφαρμογής eHealth, που επιτρέπει στους νοσηλευτές-συνοδούς ασθενοφόρων με τη χρήση ειδικών γαντιών υπερήχων βασισμένων σε τεχνολογίες ΙοΤ και δίκτυα νέας γενιάς να στέλνουν στοιχεία της διακομιδής στο νοσοκομείο, ώστε να γίνονται εγκαίρως οι κατάλληλες προετοιμασίες και να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος στην άφιξη, ο Έλληνας CTIO στην Enterprise Div. της BT τους ζήτησε να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα ασφαλείας, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων τους, υπογραμμίζοντας ότι εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη (σε συνδυασμό και με την ανάγκη για συνέργειες) πρόκληση της νέας εποχής.      

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 
Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search