Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημέρωσε τα μέλη του προσωπικού του πως τους απαγορεύει τη χρήση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις επαγγελματικές τους συσκευές, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων, μετά το ανάλογο μέτρο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη.
Η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, και ο γενικός γραμματέας του, ο Αλεσάντρο Τσοκέτι, αποφάσισαν ότι η εφαρμογή TikTok δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικές επαγγελματικές συσκευές των 8.000 εργαζομένων του από την 20ή Μαρτίου.
Επίσης, υπάρχει και έντονη σύσταση στα μέλη του προσωπικού να απεγκαταστήσουν το λογισμικό της πλατφόρμας και από τις προσωπικές συσκευές τους.
Παρόμοιο μέτρο έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών.
Οι απαγορεύσεις αυτές ανακοινώνονται καθώς η πλατφόρμα TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, η οποία έχει γίνει αιτία εντεινόμενων ανησυχιών στη Δύση, λόγω των φόβων πως το Πεκίνο θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα των χρηστών σε όλο τον κόσμο προς όφελος της Κίνας.
Οι Βρυξέλλες συντονίζουν το βήμα με την Ουάσιγκτον, αφού και στις ΗΠΑ υπάρχει ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για το TikTok εδώ και χρόνια, ενώ νόμος που επικύρωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές Ιανουαρίου απαγορεύει τη χρήση της εφαρμογής στις συσκευές των λειτουργών του ομοσπονδιακού κράτους.
Στην Ευρώπη, η ByteDance βρίσκεται στο επίκεντρο της ιρλανδικής αρχής προστασίας της ιδιωτικής ζωής, η οποία υποπτεύεται ότι παραβίασε τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) όσον αφορά την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων παιδιών και τη μεταφορά δεδομένων στην Κίνα.
Η ByteDance αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση κι οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας στα δεδομένα της πλατφόρμας.
Δείτε περισσότερα στο skai.gr
Εικόνα: Solen Feyissa, Unsplash
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]