Ήρθε η ώρα για αναβάθμιση του HTML5 σε HTML6?

Ήρθε η ώρα για αναβάθμιση του HTML5 σε  HTML6?


Το HTML5 έκανε αίσθηση στην ανάπτυξη λογισμικού πολλά χρόνια πριν από την υιοθέτηση του τον Οκτώβριο του 2014, μειώνοντας την εξάρτηση από εφαρμογές όπως το Adobe Flash και το Microsoft Silverlight.

Ειδικά από την στιγμή που το HTML5 έδωσε την δυνατότητα για ενσωμάτωση βίντεο, έφερε μια μεγάλη αλλαγή για την δημιουργία εμπλουτισμένων με περιεχόμενο σελίδων.

Το HTML5 σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει την αλλαγή του web από χώρο απλής περιήγησης των χρηστών σε ένα μέρος κατασκευής ολοκληρωμένων και διαδραστικών ιστοσελίδων.

Το HTML5 είναι ένας κώδικας ενσωμάτωσης βίντεο χωρίς δικαιώματα. Παρόλο που σημειωθεί πρόοδος το H.265 εξακολουθεί να επιβαρύνεται με δικαιώματα ευρεσιτεχνίας. Ο κωδικοποιητής VP9 της Google μπορεί να βοηθάει, αλλά εταιρείες που βασίζονται σε αυτό υπολείπονται στην υποστήριξη σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ωστόσο, το HTML5 έχει καθιερωθεί ως ο τρόπος δημιουργίας ιστοσελίδων εμπλουτισμένων σε πολυμέσα. "Το HTML5 έχει γίνει πολύ γρήγορα η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού HTML για όσους κατασκευάζουν ιστοσελίδες", δήλωσε ο Jeff Jaffe, Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινοπραξίας World Wide Web.

Οι βελτιώσεις της HTML5

Οι εκδόσεις της HTML5 ενημερώνονται τακτικά. Μερικές φορές, υπάρχουν μικρές βελτιώσεις χαρακτηριστικών και διορθώσεις σφαλμάτων, όπως στην έκδοση 5.1 του περασμένου έτους, η οποία τροποποίησε το στοιχείο 2D του καμβά και έτσι βελτιώθηκε περαιτέρω το HTML5.

Η επόμενη έκδοση είναι η 5.2, με εμπλουτισμένα χαρακτηριστικά όπως το στοιχείο μενού, που αντιπροσωπεύει μια ομάδα εντολών που μπορούν να ενεργοποιηθούν. Η έκδοση 5.2 επίσης ενσωματώνει την Πολιτική Ασφάλειας Περιεχομένου Ιστού, παρέχοντας έναν τρόπο για τους προγραμματιστές να ελέγχουν την ασφαλή πρόσβαση σε πόρους.

Η αναβάθμιση αναμένεται να μπορεί να διαχειριστεί διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μη λατινικούς χαρακτήρες. Ωστόσο, το HTML5.2 θεωρείται ως μη σημαντική αναβάθμιση.

Αλλά το W3C απαιτεί συχνότερες αναβαθμίσεις της βασικής HTML, σχεδόν κάθε χρόνο αντί των 10-15 χρόνων που αναβαθμίζονταν οι προηγούμενες εκδόσεις HTML, που δεν συμβαδίζουν με τον χρόνο εξέλιξης του web, δήλωσε ο Jaffe.

Oστόσο, αυτές οι σημαντικές αναβαθμίσεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν το ορισμό από HTML5 σε HTML6 ή σε HTML7.

Πως θα ήταν ο διάδοχος του HTML5?

θα υπάρξει ποτέ HTML6; Ο Jaffe πιστεύει ότι η εξυπηρέτηση αξιόπιστων ηλεκτρονικών πληρωμών θα μπορούσε να αλλάξει τον ορισμό από HTML5 σε HTML6 "Εάν πρέπει να υπάρχει HTML6, αυτό θα πρέπει να δικαιολογηθεί." Αν και η αγορά μέσω του διαδικτύου δεν είναι καινούργια, η αυξημένη χρήση κινητού καθυστέρει λόγω της πολυπλοκότητας της και απαιτεί μια νέα προσέγγιση βασισμένη στην HTML.

Το W3C έχει μια δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να διερευνήσει αυτό το σημαντικό θέμα.

Το W3C δουλεύει πάνω σε ένα πλαίσιο εργαλείων web τα όποια ταυτοποιούν τα επαναχρησιμοποιούμενα στοιχεία του ιστότοπου και των service workers, ώστε να κάνει πιο απλή την χρήση των πολλαπλών λειτουργίών μέσω ενός φυλλομετρητή, δίνοντας offline δυνατότητες.

Aυτό ίσως θα δικαιολογούσε την αλλαγή ορισμού σε HTML6.

Οι ανοιχτοί τομείς HTML5 σε νέες κατευθύνσεις

Ενώ το HTML5 έχει παγιωθεί σαν ανοιχτή web πλατφόρμα, έχει εξελιχτεί σε κάτι μεγαλύτερο από απλό HTML, δήλωσε ο Jaffe και έτσι το W3C ασχολείται με την ασφάλεια, τις επιδόσεις και το streaming.

Μια προσπάθεια που σχετίζεται με τη μετάδοση δεδομένων περιλαμβάνει το προτεινόμενο πρότυπο επεκτάσεων για κρυπτογραφημένα πολυμέσα (EME), το οποίο επεκτείνει το HTML Media Element (στο HTML5.1) για την παροχή API για τον έλεγχο της αναπαραγωγής κρυπτογραφημένου περιεχομένου και τη σύνδεση με ένα σύστημα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων.

Το EME παρέχει έναν στάνταρ τρόπο προβολής βίντεο μέσω προγραμμάτων περιήγησης. Προηγουμένως, δεν υπήρχε διαλειτουργικότητα, λεει ο Jaffe. "Είναι μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τη μη τυποποιημένη μέθοδο αναπαραγωγής βίντεο σήμερα", που είναι συχνά η αμφιλεγόμενη τεχνολογία plug-in του Netscape για το NPAPI.

Ο Tim Berner-Lee, διευθυντής του W3C και ουσιαστικά εφευρέτης του web, ενέκρινε την πρόταση του EME τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι παρέχει έναν σχετικά ασφαλή τρόπο για να παρακολουθήσετε μια ταινία στο διαδίκτυο. Ο Berners-Lee σημειώνει ότι υπάρχουν προβλήματα με το DRM για τους προγραμματιστές και ζητήματα σε σχέση με τους νόμους.

Για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το W3C έχει κάνει τρεις εργασίες:

• Ένα πλαίσιο πιστοποίησης ιστού (web authentication framework). Στόχος είναι να υποστήριξει την ασφάλεια μέσω της πολλαπλής ταυτοποίησης (multifactor authentication). "Θέλουμε πραγματικά να ξεφύγουμε από τους κωδικούς πρόσβασης", δήλωσε ο Jaffe.

• API Web Crypto. Ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, και παρέχει ένα API JavaScript για βασικές κρυπτογραφικές λειτουργίες σε εφαρμογές web.

• Βέλτιστες πρακτικές στο web development security. Επίσης, οι πρακτικές αυτές έχουν ως στόχο να εμποδίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών από μια εφαρμογή σε άλλη παραβιάζοντας έτσι την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Πηγή: digital arts online

Image
Image

Follow Us

Image
Image
Image
Εγγραφή στο Newsletter
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Developers

Image
Image

See also from Verticom

News Portals

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2025 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search