Στις αρχές κάθε χρόνου, τις πρώτες ημέρες του Γενάρη, διεξάγεται στο Λας Βέγκας το CES (αρχικά της πρώτης πλήρους ονομασίας του, Consumer Electronic Show), η ιστορική εμπορική, τεχνολογική και ενημερωτική εκδήλωση η οποία αποτελεί -από το 1967 που ξεκίνησε- τον ‘φάρο’ και την ‘πυξίδα’ για το πού πάει η τεχνολογία παγκοσμίως, σ’ ό,τι αφορά στα καταναλωτικά προϊόντα και όχι μόνο.
Τεράστιο το ενδιαφέρον για όλα όσα παρουσιάζονται, μέγα το πλήθος των επισκεπτών, σημαντικός ο αντίκτυπος για εβδομάδες και μήνες, καθώς εκεί -όπως συμβαίνει στο παρασκήνιο όλων των μεγάλων εκθέσεων- διαμορφώνονται ρεύματα και τάσεις, κλείνονται (ή χαλάνε) συμφωνίες και χαράσσονται πορείες χρόνων.
Όμως, μέσα τον ορυμαγδό των ανακοινώσεων, των ομιλιών (η CES περιλαμβάνει, φυσικά, και πάμπολλα συνέδρια) αλλά και των παράπλευρων εταιρικών και μη εκδηλώσεων, κάποια γεγονότα ίσως να μη βρίσκουν τη δημοσιότητα που τους αναλογεί. Με απλά λόγια, κάποιες εν δυνάμει ‘σημαδιακές’ ανακοινώσεις χάνονται, ενώ θα έπρεπε να προκαλέσουν μεγαλύτερο θόρυβο.
Ο οικοδεσπότης σας θεωρεί πως μια τέτοια, πολλά υποσχόμενη περίπτωση είναι η αναγγελία εκ μέρους της Nvidia του ‘Project Digits’, η σχεδίαση ενός διαφορετικού, πανίσχυρου PC, που θα μπορεί να προσφέρει (σε λίγους μήνες, όταν θα γίνει η επίσημη παρουσίασή του) σε ένα ‘κουτί’ όχι πολύ μεγαλύτερο από τα σημερινά desktop, ισχύ ενός Petaflop, δηλαδή, 1.000 φορές μεγαλύτερη εκείνης ενός πολύ δυνατού laptop και μόλις 1.000 φορές μικρότερη από τους ταχύτερους σήμερα υπερ-υπολογιστές, παγκοσμίως.
Η αποκάλυψη έγινε από τον CEO της Nvidia, Jensen Huang, στις 6 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας, και ο κύριος λόγος γι’ αυτή την τεχνολογική υπέρβαση δεν είναι άλλος από την επιθυμία της εταιρίας (η οποία, έτσι κι αλλιώς πρωτοστατεί σ’ αυτόν τον τομέα) να προσφέρει έναν υπερ-υπολογιστή «τσέπης», ικανό να δώσει λύσεις στις ανάγκες και τα ζητούμενα των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, που αυξάνουν και πληθαίνουν.
Κατά τον ίδιο, το ‘Project Digits’ απευθύνεται στους ερευνητές, τους developers, όλο το οικοσύστημα της Επιστήμης Υπολογιστών και, βεβαίως, στους φοιτητές, δηλαδή σε άτομα που για να κάνουν σήμερα τις εργασίες τους πρέπει να ‘κλείνουν χρόνο’ σε μεγάλα, ακριβά και συχνά δυσεύρετα υπολογιστικά συστήματα. Το καινοτόμο δημιούργημα της NVIDIA δεν θα είναι, προφανώς, υπερυπολογιστής, όμως, θα μπορεί να καλύψει τις σημερινές ανάγκες όλων των παραπάνω, με απίστευτα προσιτό κόστος (σχεδόν ανάλογο ενός ακριβού gaming laptop) που δεν θα ξεπερνά τις 3.000$.
Πώς το καταφέρνει; Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο Λας Βέγκας, στην ‘καρδιά’ της καινούριας συσκευής βρίσκεται ένα τσιπ ‘ειδικού σκοπού’ της Nvidia, το GB10 Grace Blackwell Superchip, όπου ‘συστεγάζονται’ κάμποσα διαφορετικά πλην συνεργαζόμενα κυκλώματα, με στόχο να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό ο χρόνος που απαιτείται για την μεταξύ τους επικοινωνία και διακίνηση δεδομένων. Έτσι, στο superchip πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει aαφενός μια κάρτα γραφικών Nvidia Blackwell αφετέρου ένας επεξεργαστής Nvidia Grace, που ενσωματώνουν μνήμη 128 gigabytes και αποθηκευτικό χώρο 4 terabytes σε SSD.
Κι απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή η λύση μάλλον ‘αποδίδει καρπούς’, αφού -κατά τους ανθρώπους της Nvidia, αλλά και σύμφωνα με μαρτυρίες ερευνητών που τη δοκίμασαν- μπορεί εύκολα να ‘τρέξει’ Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (βλέπε LLMs, όπως το ChatGPT), καθώς διαχειρίζεται έως και 200 δισεκατομμύρια παραμέτρους, ενώ η συνεργασία δυο μονάδων Project DIGITS μπορεί να ανεβάσει αυτόν τον αριθμό ακόμα και στα 405 δισεκατομμύρια.
Για να υπάρξει κάποιο μέτρο σύγκρισης, το GPT-3.5, πάνω στο οποίο βασίστηκε η πρώτη έκδοση του ChatGPT -αυτού που πρώτο μας εισήγαγε στη νέα εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, μόλις στα τέλη Νοεμβρίου του 22- διαχειριζόταν περίπου 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Για να τα κάνουμε πιο ‘λιανά’, κάθε μία από αυτές είναι μια μεταβλητή, η οποία ελέγχει τον τρόπο που το συγκεκριμένο LLM επεξεργάζεται και δημιουργεί κείμενα.
Και λοιπόν, και λοιπόν; Αργεί πολύ η παρουσίαση αυτού του ‘μικρού τεχνολογικού θαύματος’; Το σίγουρο είναι πως έχει κάποιο δρόμο ακόμα, ίσως τώρα να μπαίνουν οι τελευταίες, πλην καθοριστικές ‘πινελιές’. Όμως, μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να αργήσει: προς τον Μάιο βλέπουν την ‘πρεμιέρα’ του οι άνθρωποι της Nvidia και τότε μάλλον θα ξεκαθαρίσει αν καλά ‘μυριζόμαστε’ πως κάτι καινούριο και πολύ μεγάλο πάει να ξεκινήσει. Αν ενδιαφέρεστε, πάντως, να αποκτήσετε το δικό σας Project DIGITS (τι είναι τρία ‘ψωροχιλιάρικα’, μπροστά σε όσα τρομερά υπόσχεται αυτή η παντοδύναμη συσκευή;) η καλή εταιρία έχει ξεκινήσει προεγγραφές - δείτε εδώ…