Επωνύμως…

Δύσκολοι οι καιροί, σημαντικές οι προοπτικές

Δύσκολοι οι καιροί, σημαντικές οι προοπτικές

Το ζητάει το έθιμο κι εμείς το τηρούμε! Το είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρώτος μήνας κάθε χρονιάς (όπως αυτός που τώρα διανύουμε) είναι εθιμικά αφιερωμένος στις προβλέψεις: τι θα γίνει, φέτος; τι πρέπει να περιμένουμε και τι αργεί ακόμα; ποιες τάσεις -που θα βρούμε μπροστά μας στη διάρκεια του χρόνου και θα επηρεάσουν την ψηφιακή καθημερινότητά μας- έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους; ποιοι επαγγελματίες πρέπει να ανησυχούν και ποιοι όχι;

Θα μου πείτε, εδώ τα πάντα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, είναι άραγε εύκολο να γίνουν προβλέψεις σε βάθος χρόνου και να ‘πέσουν μέσα’;

Ίσως πιο δύσκολα από άλλες φορές, αλλά ναι, είναι ακόμα εφικτό – αρκεί το νεόκοπο ‘δίδυμο της καταστροφής’ στις ΗΠΑ να μη βάλει αμέσως μετά την ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου το χέρι του – cross my fingers… Πολλές, λοιπόν, οι δημοσιεύσεις στα διεθνή ΜΜΕ για το τι μέλλει γενέσθαι, άλλες γενικότερες κι άλλες πιο εξειδικευμένες, όπως πχ. κάποιες προβλέψεις σχετικά με τον πάντα ‘σε κύματα αφρισμένα’ χώρο της κυβερνοασφάλειας, που θα δούμε την ερχόμενη εβδομάδα. Γι’ αυτή τη φορά, διαλέξαμε απ’ όσες διαβάσαμε κάποιες γενικότερες προβλέψεις, για τα τμήματα ΙΤ, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν περισσότερο ως τάσεις, εξ ου και η αυξημένη πιθανότητα επαλήθευσής τους.

Κοινός παρονομαστής γι’ αυτά θα είναι φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφενός οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, αφετέρου οι περισσότερες ευκαιρίες για τους οργανισμούς ή τις επιχειρήσεις, χάρη στις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή τεχνολογία. Οι ‘πληροφορικάριοι’ (που πρέπει πλέον να βρίσκονται πολύ κοντά στη διοικητική ομάδα, ώστε να κατανοούν και να υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα οράματά της, αλλά και να προτείνουν λύσεις βελτίωσης και ανάπτυξης) καλούνται να παίξουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πορεία του οργανισμού ή της επιχείρησης. Η πολυπλοκότητα στη δουλειά τους έχει αυξηθεί, όμως -παράλληλα- αυξήθηκαν και οι τεχνολογικές δυνατότητες.

Να, λοιπόν, μερικά από τα ‘σιγουράκια’, για φέτος και τα επόμενα χρόνια, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναμένεται να βρουν το δρόμο τους στη στρατηγική οργανισμών και επιχειρήσεων, ξεκινώντας κυρίως από την αμερικανική αγορά για να περάσουν, στη συνέχεια, στην παγκόσμια.

Πρώτη και κύρια μέριμνα, βέβαια, η ασφάλεια όπου κυρίαρχη τάση θα είναι η ολοένα μεγαλύτερη επικράτηση του zero trust. Μ’ άλλα λόγια, ο υποχρεωτικός (ακόμα καλύτερα αν είναι by design) και άκρως σχολαστικός έλεγχος της ταυτότητας κάθε χρήστη, με τον οποίο επικοινωνούμε μέσω mail ή μηνυμάτων, είτε τον (ανα)γνωρίζουμε είτε όχι. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η ασφαλής ταυτοποίηση είναι πλέον εκ των ων ουκ άνευ και δεν χωρούν ολιγωρίες ή αναβολές στην υλοποίηση ενός σύγχρονου συστήματος.

Ανάλογη προσοχή πρέπει να επιδεικνύεται και στο θέμα της φιλοξενίας των δεδομένων. Με τα data centers να ξεφυτρώνουν (και στη χώρα μας, τον τελευταίο καιρό) παντού, λόγω των μεγαλύτερων αναγκών και απαιτήσεων των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, τα τμήματα ΙΤ που επενδύουν σε υβριδικές και multi-cloud λύσεις θα πρέπει για πολλούς λόγους να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο του τι βρίσκεται πού, αλλά και ποιος δικαιούται να έχει πρόσβαση σ’ αυτά τα δεδομένα ή όχι.

Τρίτη τάση -μιας και αναφερθήκαμε ήδη ξεχωριστά οι σε ΑΙ και Cloud- είναι ο συνδυασμός των δυο: οι προβλέψεις κάνουν πλέον λόγο για την εμφάνιση μέσα στο χρόνο υπηρεσιών cloud-based AI και Μηχανικής Μάθησης (ML). Αυτά ως ένα βαθμό υπήρχαν και παλαιότερα, κυρίως ως customized λύσεις για συγκεκριμένους πελάτες-χρήστες, όμως τώρα πλέον αναμένεται να εδραιωθεί η θέση τους και η συνεισφορά τους με τη μορφή υπηρεσίας, για οικονομικούς και όχι μόνο λόγους.

Τέταρτη τάση, πάλι σχετικά με το cloud, το οποίο ήδη αποτελεί τη ‘βάση εργασίας’ για όλους, η εμφάνιση εργαλείων που θα επιτρέπουν στους developers να εργαστούν απευθείας στο υπολογιστικό νέφος, για να δημιουργήσουν, να ελέγξουν και να αναπτύξουν λογισμικό.

Πέμπτη και τελευταία της ‘σοδειάς’, η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε έναν ακόμα χώρο, αυτόν της διαχείρισης δεδομένων στα multi-cloud περιβάλλοντα, που συναντάμε όλο και πιο συχνά πλέον. Το AI-assisted cloud management (προσοχή – assisted, δηλαδή μόνο βοήθεια – ο άνθρωπος θα έχει και πάλι την ευθύνη) υπόσχεται να αυξήσει την αποδοτικότητα των συστημάτων και να μειώσει τους ‘πονοκεφάλους’.

Για να δούμε αν, πότε και πώς θα μπουν στη ζωή μας όλα αυτά…

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search