Έναν τουλάχιστον πρωτότυπο τρόπο βρήκε η OpenAI για να γιορτάσει τη δεύτερη επέτειο από την «πρεμιέρα» του πρώτου ChatGPT. Θυμηθείτε ότι 30 Νοεμβρίου του ’22 ξεκίνησε η επανάσταση που τόσες ανατροπές έχει προκαλέσει έκτοτε, δρώντας είτε ως καταλύτης επιτάχυνσης των διαδικασιών σε πολλούς τομείς, είτε ως σπινθήρας πυροδότησης μιας θεαματικής αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού.
Σύμφωνα με το συνήθως καλά πληροφορημένο The Verge, η εταιρία που άνοιξε τον χορό του GenAI, κερδίζοντας τη δική της αλματώδη ανάπτυξη (από ερευνητικός φορέας έχει γίνει πλέον μια εταιρία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων) ετοιμάζεται να γιορτάσει την επέτειο παρουσιάζοντας μια ακόμα έκδοση του προϊόντος της, αλλά με κάποιες διαφορές από τις δυο προηγούμενες.
To Orion, όπως θα λέγεται το νέο «παιδί» του Σαμ Ολτμαν, δεν θα διακινηθεί από την ίδια την εταιρία - δημιουργό του, αλλά μέσω ομάδας άλλων, συνεργαζομένων εταιριών οι οποίες θα προσθέσουν στον πυρήνα του τις δικές τους ‘πινελιές’ και προδιαγραφές, ώστε να καλύπτει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές και η Microsoft, τεχνικοί της οποίας λέγεται ότι ενδέχεται να ‘σηκώσουν’ το Orion στο Azure, μέσα στις επόμενες ημέρες. Επισήμως, η εταιρία υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστεί φέτος ο διάδοχος του GPT-4, αν και δεν απέκλεισε να παρουσιαστούν «άλλα μεγάλα τεχνολογικά προϊόντα»…
Κι αν αναρωτιέστε εμάς τι μας ενδιαφέρει αν το Orion βγει στην αγορά δυο, τρεις ή πέντε μήνες αργότερα, η απάντηση είναι πως η «πρεμιέρα» του (όποτε κι αν γίνει) είναι βέβαιο πως ‘θα ρίξει λάδι στη φωτιά’, συντηρώντας το hype (ή τη ‘φούσκα’, όπως επιμένουν οι ενάντιοι σ’ όλον αυτόν τον χαμό που ζούμε τους τελευταίους μήνες) της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης.
Κι αυτό, επειδή εσωτερική πληροφόρηση από την OpenAI λέει ότι από τη μια το νέο γλωσσικό μοντέλο είναι 100 φορές ισχυρότερο από το GPT-4 κι από την άλλη ότι έχει σημαντικές λειτουργικές διαφορές από το ο1, που παρουσιάστηκε στην αγορά τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάποια στιγμή όλα αυτά τα διαφορετικά LLMs θα συνδυαστούν (μάλιστα, έγινε γνωστό ότι το ο1 χρησιμοποιήθηκε για να παράγει συνθετικά δεδομένα, που αξιοποιήθηκαν στην εκπαίδευση του Orion) προκειμένου να δώσουν μια πολύ πιο δυνατή λύση, στον μακρύ δρόμο προς τη Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial General Intelligence – AGI).
Αυτά τα νέα έρχονται σε μια ‘κρίσιμη’ στιγμή για την OpenAI, καθώς από τη μια έκλεισε πρόσφατα έναν εξωπραγματικό κύκλο χρηματοδότησης ύψους $6,6 δισ., με στόχο τη μετεξέλιξή της από μη-κερδοσκοπική σε κερδοσκοπική εταιρία, κι από την άλλη, συνεχίζει να χάνει σημαντικά στελέχη της, τα οποία αποχωρούν για «προσωπικούς λόγους». Όμως, σχεδόν όλοι σιγά-σιγά ανακοινώνουν την εύλογη πρόθεσή τους να δημιουργήσουν προσωπικές εταιρίες, πάνω στο ίδιο ή σε ανάλογο αντικείμενο.
Κι αν η OpenAI απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο κοινό, σε ελληνικό επίπεδο -και πάντα πάνω στο θέμα των LLMs- γίνονται επίσης πράγματα. Από τη μια, οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αθηνά’ έχουν ήδη παρουσιάσει το πρώτο ελληνικό Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο, που το βάπτισαν «Μελτέμι» (όντας βασισμένο στο γαλλικό Mistral), με στόχο τον εμπλουτισμό του με δεδομένα και τη διάθεσή του στην ελληνική επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, ενώ -από την άλλη- άξια ιδιαίτερης αναφοράς είναι και η επίσημη ανακοίνωση για τη δημιουργία της νέας εταιρίας NovelCosmos, από την Cosmos Business Systems (55%) και τη νεοφυή Novel (45%), με στόχο την έρευνα και τη δημιουργία ελληνικών LLMs.
Έχοντας ξεκινήσει το ’19, η startup έχει έκτοτε συγκεντρώσει σημαντικές εμπειρίες και σκοπός της είναι πλέον αυτές να τις μετουσιώσει σε συγκεκριμένες και εξατομικευμένες λύσεις για ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς (των κρατικών συμπεριλαμβανομένων, με πρώτη εφαρμογή στο Εθνικό Τυπογραφείο), που θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του GenAI. Οι επικεφαλής της εταιρίας τόνισαν, κατά την πρόσφατη «παρθενική» παρουσίαση της νέας προσπάθειας, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την ελληνική αγορά, αλλά παραδέχτηκαν ότι δεν έχει φτάσει ακόμα στο κατάλληλο επίπεδο ωριμότητας. Παρόλα αυτά, αισιοδοξούν για έσοδα ύψους €5 εκ., μέσα στην πρώτη πενταετία.
Είπαμε: ο χώρος εξελίσσεται δυναμικά και αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.