Επωνύμως…

Αναζητώντας τη συμμετρία στην… οπτική ίνα

Αναζητώντας τη συμμετρία στην… οπτική ίνα

Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα οι πρώτες συνδέσεις ADSL και πήραμε μία πρώτη γεύση από τι σημαίνει "γρήγορο Internet". Τότε, το ζητούμενο ήταν η μόνιμη σύνδεση στο Διαδίκτυο, κάτι που σου έδιναν οι ADSL συνδέσεις - όπως επίσης και λίγο καλύτερες ταχύτητες.

Εκείνη την εποχή, αν είχες σύνδεση στα 512 Kbps ή στο 1 Mbps αισθανόσουν πολύ τυχερός. Και ήταν δευτερεύων θέμα η πολύ χαμηλότερη ταχύτητα όσον αφορά στην αποστολή δεδομένων (upload).


Fast forward στο 2024, όπου, μετά από αρκετές καθυστερήσεις, το fiber to the home (FTTH) έχει αρχίσει να είναι διαθέσιμο σε έναν σημαντικό αριθμό σπιτιών και επιχειρήσεων. Οι τιμές δεν είναι χαμηλές, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα ακριβό να έχεις μία σύνδεση στα 300 ή στα 500 Mbps, ή ακόμη και στο 1 Gbps. Και να είσαι εξαιρετικά ικανοποιημένος.

Όμως, οι ταχύτητες αυτές αφορούν τη λήψη δεδομένων (download) καθώς το upload είναι στο 1/10. Ήτοι στα 30 Mbps για μία 300άρα σύνδεση ή στα 50 Mbps για μία 500άρα. Με μόνη εξαίρεση την περίπτωση της Inalan, η οποία προσφέρει συμμετρικές ταχύτητες, οι υπόλοιποι πάροχοι ακολουθούν αυτή τη λογική του "1 προς 10".

Μία άποψη που υπάρχει, είναι ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζονται τόσο υψηλές ταχύτητες όσον αφορά στην αποστολή δεδομένων. Κάτι που δεν ισχύει για μία σειρά από κατηγορίες επαγγελματιών (π.χ. αρχιτέκτονες ή διαφημιστικές εταιρείες) που στέλνουν αρχεία μεγάλου όγκου δεδομένων και προφανώς δεν θέλουν να περιμένουν για 1-2 ώρες για να «ανέβει» ένα αρχείο.

Αλλά και απλοί καταναλωτές έχουν ανάγκη να στέλνουν μεγάλα αρχεία, δεδομένου ότι πλέον πολλοί είναι εκείνοι που δημιουργούν το δικό τους video περιεχόμενο και θέλουν να το ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο YouTube.

Γενικότερα, το ενδιαφέρον έχει αρχίσει πλέον να στρέφεται προς το upload, ιδίως από τη στιγμή που η κάλυψη με FTTH υποδομές πλησιάζει το όριο του 50% των γραμμών στη χώρα μας. Προς το παρόν είναι στο 40%, αλλά κινούμαστε αρκετά γρήγορα, υποστηρίζουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Βέβαια, μπορεί να πει κανείς ότι δεν κινούμαστε αρκετά γρήγορα, αν αναλογιστεί ότι υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα όπως ο Βόλος και τα Ιωάννινα που η κάλυψη είναι στο 0%. Εντυπωσιακή εξέλιξη αυτή, οπότε το μόνο που ευελπιστούμε είναι ότι η πίεση που θέλει να ασκήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επιταχύνει την ανάπτυξη των δικτύων FTTH θα αποδώσει. Και θα θέλαμε να υπάρξει πίεση και όσον αφορά τις συμμετρικές ταχύτητες. Καλό το 1 Gbps για το download, αλλά ακόμη καλύτερο αν συνοδεύεται με 1 Gbps και στο upload.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search