Επωνύμως…

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες του μέλλοντός μας

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες του μέλλοντός μας

Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία αυξάνει εκθετικά -κι αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το βιώνουμε όλοι καθημερινά. Πριν καλά-καλά προλάβεις να «συστηθείς» με μια, να τη δοκιμάσεις και να ξεκινήσεις να τη χρησιμοποιείς, έχει ήδη παρουσιαστεί η δεύτερη, αν όχι η τρίτη γενιά της, με μικρές ή μεγαλύτερες βελτιώσεις, οπότε… φτου κι από την αρχή!

‘Σισύφειος’ η προσπάθεια για ενημέρωση, ατέλειωτο και συνεχές το «ταξίδι». Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως, στην πράξη, δεν έχουν νόημα οι αναφορές πολλών διεθνών πηγών στις «αναδυόμενες» τεχνολογίες, καθώς ο χρόνος ανάμεσα στην «ανάδυση» και την «ένταξη» στη ζωή μας μικραίνει διαρκώς.

Κατά βάθος, όμως, έχουν και παραέχουν, καθώς οι αναδυόμενες εύκολα και εκ του ασφαλούς θα μπορούσαν να φορέσουν το καπέλο της «αποκρυσταλλωμένης τάσης», εκείνης δηλαδή που έχει ξεφύγει από τα όρια του «λες να…» και έχει περάσει σ’ εκείνα του «μάλλον θα…».

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, η μελέτη (2023 Hype Cycle) που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η γνωστή εταιρία ερευνών Gartner, στην οποία καταγράφονται 25 αναδυόμενες τεχνολογίες, είναι όχι μόνο ιδιαίτερα χρήσιμη, αλλά και δεόντως αποκαλυπτική για την «επόμενη ημέρα».

Ως προς το πρώτο σκέλος, τη χρησιμότητά της, η έρευνα -όπως τονίζει και η ίδια η Gartner- είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθά τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, που εστιάζουν στην αξιοποίηση της καινοτομίας και την αναβάθμιση της δομής τους σε ΤΠΕ, να αξιολογήσουν τον επιχειρηματικό αντίκτυπο κάθε αναδυόμενης τεχνολογίας, να εξερευνήσουν τι εν δυνάμει μπορεί να προσφέρει στο πλαίσιο του (αναγκαίου, πλέον, για όλους) ψηφιακού μετασχηματισμού και να διαμορφώσουν την ανάλογη στρατηγική που θα φέρει τα επιδιωκόμενα θετικά αποτελέσματα. Κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσε να αποτελέσει τον «μπούσουλα», στον οδικό χάρτη των τεχνολογικών εξελίξεων, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Ως προς το δεύτερο, το περιεχόμενο, η Gartner παραδέχεται πως οι 25 αναδυόμενες στις οποίες εστιάζει μπορεί προοιωνίζονται μεν ανατροπές, αλλά βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο ή και εμβρυικό στάδιο. Αναγνωρίζει, επίσης (πιθανώς, για να προφυλάξει τα νώτα της), την ύπαρξη κινδύνων από την πρόωρη εφαρμογή, όμως από την άλλη θυμίζει πως οι early adopters έχουν στατιστικά (και αποδεδειγμένα) πολύ περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσουν σε μια καινούρια αγορά, αν καταφέρουν να μπουν νωρίς - δυο, τρία ή και περισσότερα χρόνια πριν από όλους τους άλλους.

Η καλή εταιρία ερευνών χώρισε αυτές τις 25 αναδυόμενες τεχνολογίες σε τέσσερις βασικούς θεματικούς άξονες. Κι όπως θα περίμενε κανείς, ο πρώτος και κυριότερος έχει να κάνει με την Τεχνητή Νοημοσύνη, (βλέπε, Παραγωγικό ΑΙ – Generative AI) που προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω αυξημένης παραγωγικότητας, βελτιώνει την εμπειρία χρήσης και ανοίγει νέους δρόμους όσον αφορά στο περιεχόμενο. Οι κρίσιμες αναδυόμενες τεχνολογίες εδώ είναι AI simulation, Causal AI, Federated Machine Learning, Graph Data Science, NeuroSymbolic AI και Reinforcement Learning.

Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στην εμπειρία του developer – Developer experience (DevX), που -κατά τους ερευνητές- αποτελεί πολύ σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση ταλαντούχων νέων συνεργατών, σε μια εποχή που αυτοί σπανίζουν στην αγορά. Εδώ, θα μιλήσουμε προσεχώς για Value Stream Management Platform (με σύνδεση σε πολλές πηγές δεδομένων και επεξεργασία τους με στόχο τη βελτιστοποίηση του παραγόμενου λογισμικού), AI-augmented Software, API-centric SaaS, GitOps, Internal Developer Portal και Open-Source program Office.

Τρίτος άξονας, το Pervasive Cloud – ένα ‘οικοσύστημα’ από τεχνολογίες που περιστρέφονται προφανώς γύρω από το cloud και τους καινοτόμους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του, πλέοντας σε ακόμα αχαρτογράφητα νερά. Εδώ, τα επόμενα χρόνια θα μιλήσουμε για Augmented FinOps (με το financial governance στο επίκεντρο), Cloud development environments, cloud sustainability, cloud native, cloud out to Edge, αλλά και WebAssembly (για high performance εφαρμογές στο web).

Τέταρτος και τελευταίος άξονας, αυτός της ανθρωποκεντρικής ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας (Human-Centric security & privacy), που περιλαμβάνει ως υπο-θέματα τα AI trust, risk and security management, Cybersecurity mesh architecture, Generative cybersecurity AI, Homomorphic encryption και Postquantum cryptography, που ασχολείται βεβαίως, με το μέγα θέμα των ανατροπών τις οποίες θα προκαλέσει η εισαγωγή των κβαντικών τεχνολογιών στον «ευαίσθητο» χώρο της κυβερνοασφάλειας.

Με τις υγείες μας!

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search