Επωνύμως…

Κάτι κινείται και στο 5G!

Κάτι κινείται και στο 5G!

Είναι γνωστό ότι η στήλη είναι fan του 5G και των δυνατοτήτων που έχει η συγκεκριμένη τεχνολογία. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουμε αργήσει να δούμε εφαρμογές και υλοποιήσεις που αξιοποιούν το 5G και αλλάζουν τα δεδομένα. Οι λόγοι είναι αρκετοί για αυτή την καθυστέρηση.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε δει στα δίκτυα να υλοποιούν στον «πυρήνα» τους την αρχιτεκτονική 5G Stand Alone (5G SA) που θα «απελευθερώσει» πολλές από τις δυνατότητες. Όπως και δεν έχουμε δει μεγάλους οργανισμούς να βλέπουν τις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Όμως, αυτό δείχνει να αλλάζει μέσα στο 2023. Και το αναφέρουμε, γιατί βλέπουμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις να κάνουν την εμφάνισή τους. Όπως και ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, θα έχετε διαβάσει για το Cosmote Chronos, το app της Cosmote που «ζωντανεύει» τα μνημεία της Ακρόπολης. Και αν είστε πάνω στον βράχο της Ακρόπολης και χρησιμοποιείτε 5G συσκευή, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την Κλειώ, μία ψηφιακή βοηθό που απαντά σε όλα τα ερωτήματά σας. Μία εντυπωσιακή ΑΙ εφαρμογή που αξιοποιεί το 5G, καθώς απαιτεί πολύ ταχεία απόκριση.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το 5G private network που σχεδιάζει η Cisco για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και θα αποτελέσει τη βάση προκειμένου να υλοποιηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των συγκεκριμένων ναυπηγείων και να κάνουν το επόμενο βήμα στην εξέλιξή τους.

Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες έχουμε δει και άλλες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. Όπως το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της 5G Ventures και της «ΘΕΚ Α.Ε.» (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) για τη δημιουργία ενός 5G private network στο κέντρο logistics που θα δημιουργηθεί στο Θριάσιο Πεδίο. Και έχουμε και private networks που στήνονται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά.

Γενικότερα, υπάρχει κινητικότητα στο χώρο του 5G και καθώς το 5G SA θα υλοποιηθεί στους εγχώριους παρόχους, θα δούμε ακόμη περισσότερα πράγματα. Όπως όλα δείχνουν, τώρα ξεκινά το ενδιαφέρον κομμάτι για την αξιοποίηση του 5G και η εκτίμηση είναι πως από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται τα πρώτα projects, μετά θα δούμε πολύ γρήγορες εξελίξεις. Και σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα θα είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να βρεθεί στην αιχμή, τουλάχιστον όσον αφορά στην Ευρώπη.

Αλλά αυτό θα το συζητήσουμε στο επόμενο 5G Conference, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 26 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Stay tuned, γιατί θα έχουμε πολλά και ενδιαφέρονται εκεί!

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search