Οι πόλεμοι δεν είναι μονάχα όσα τραγικά βλέπουμε και διαβάζουμε στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο, αυτές τις ημέρες – που, μακάρι να μην τα βλέπαμε ποτέ, βεβαίως, και να μην ζούσαν τέτοιο πόνο και καταστροφή, οι σημερινοί εμπλεκόμενοι.
Όμως, πόλεμοι πάντα υπήρχαν στην ιστορία και πάντα θα υπάρχουν - συχνά ξεκινούν με κάποια άλλη μορφή (οικονομικοί, εμπορικοί, για το νερό ή για πολύτιμους πόρους) και μερικές φορές εξελίσσονται σε πραγματική σύρραξη. Κάποιες άλλες -ευτυχώς, τις περισσότερες- βρίσκεται εγκαίρως λύση, πριν πάρουν τον λόγο τα όπλα.
Όμως, η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη, όταν διακυβεύονται σημαντικά αγαθά και βλέπεις το πρόβλημα να έρχεται… Όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τον «υπόγειο» πόλεμο που στήνεται σιγά-σιγά για τον έλεγχο του Internet – ναι, ναι, του Διαδικτύου που όλοι ξέρουμε κι όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά σε χίλιες-μύριες περιπτώσεις, στη δουλειά και στο σπίτι. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον τεράστιο ρόλο που παίζει η ελεύθερη πρόσβαση όλων μας σ’ αυτό το τόσο αναγκαίο στην ψηφιακή εποχή μας (τουλάχιστον στη Δύση, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν κάμποσα δισεκατομμύρια κάτοικοι αυτού του πλανήτη που ακόμα τη στερούνται) επομένως αυτός που έχει τον έλεγχο του Διαδικτύου, έχει κάποια παραπάνω δικαιώματα σε σύγκριση με όλους τους άλλους.
Μπορεί να πάρει κάποιος τον έλεγχο, θα ρωτήσετε δικαίως. Ναι, μπορεί, είναι η απάντηση! Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ICANN εξακολουθεί να έχει την ευθύνη στο θέμα των διευθύνσεων (το λεγόμενο address system), όμως ένας άλλος οργανισμός ορίζει ως ένα βαθμό τους «κανόνες του παιχνιδιού», διαμορφώνοντας το πλαίσιο και τις προδιαγραφές της λειτουργίας του Internet, σε εθνικό και όχι μόνο, επίπεδο. Αυτός είναι η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union – ITU), που υπάγεται στον ΟΗΕ και έχει ως μέλη 193 χώρες. Σ’ αυτήν, λοιπόν, το φθινόπωρο έχουν εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου της ολομέλειας, που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι.
Κι ενώ έχουμε ακόμα αρκετούς μήνες μπροστά μας ως τότε, ήδη «άρχισαν τα όργανα» και ο προεκλογικός αγώνας, καθώς «παίζονται» πολλά… Ο λόγος είναι πως για τη θέση του γενικού γραμματέα της ITU θα συγκρουστούν οι υποψήφιοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, συγκεκριμένα η Doreen Bogdan-Martin και ο Rashid Ismailov. Η πρώτη είναι «σπλάχνο εκ των σπλάχνων» του οργανισμού, καθώς ζει στην Ευρώπη και εργάζεται σ’ αυτόν τα τελευταία 30 χρόνια, γνωρίζοντας εκ των έσω τη λειτουργία του, τις ανάγκες και τα προβλήματά του – αν εκλεγεί, επίσης, θα είναι η πρώτη γυναίκα ΓΓ του διεθνούς οργανισμού. Ο αντίπαλός της έχει εργαστεί μόνο για τη ρωσική κυβέρνηση και τη Huawei. Κι αυτό είναι κακό; Μακάρι να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα…
Οι ειδήμονες περί τα politics του οργανισμού επισημαίνουν ότι η ηγεσία του έχει λόγο και άποψη στη διαμόρφωση των κανόνων που διέπουν διεθνώς το Internet και η Ρωσία έχει από παλιά (περισσότερα γι’ αυτό στη συνέχεια) δείξει ότι το όραμά της για τις ελευθερίες και την ανοικτότητα στο Διαδίκτυο μάλλον είναι κάπως διαφορετικό από εκείνο της Δύσης – πολύ περισσότερο, αν το δούμε και υπό το πρίσμα των πρόσφατων δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.
Ακόμα χειρότερα, ως σύμμαχο και συνοδοιπόρο της στη διεκδίκηση μεγαλύτερου ελέγχου έχει από πολλά χρόνια την Κίνα - η πρώτη πρόταση είχε υποβληθεί στη σύνοδο της ITU στο Ντουμπάι, το 2012, και εκτός από τις δυο υπερδυνάμεις την είχαν συνυπογράψει η Σαουδική Αραβία, η Αλγερία, το Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αρκετές αφρικανικές και αραβικές χώρες να τη στηρίζουν. Ήδη, από τότε, ζητούσαν μεγαλύτερο έλεγχο του κυβερνοχώρου από τις κυβερνήσεις, δυνατότητα μπλοκαρίσματος κάποιων ιστοτόπων και, κυρίως, τη μεταβίβαση του address system από το ICANN σ’ αυτές…
Αντίπαλοί τους σ’ αυτή τη ‘διελκυστίνδα’ (για να χρησιμοποιήσουμε τον αρχαιοελληνικό όρο του power game) είναι κυρίως οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι, οι Αυστραλοί και οι Ιάπωνες, αλλά με δικαίωμα μιας μόνο ψήφου ανά χώρα, ανεξαρτήτως μεγέθους και σε μυστική ψηφοφορία, ο αγώνας είναι αμφίρροπος. Θα δούμε, λοιπόν, έναν πόλεμο για το Internet; Ο χρόνος θα δώσει κι εδώ την απάντηση…
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]