Επωνύμως…

AI - Covid, σημειώσατε 1…

AI - Covid, σημειώσατε 1…

Ο οικοδεσπότης τούτης της στήλης δεν είναι δα και στην πρώτη νεότητά του… Μετράει κάμποσες δεκαετίες ζωής, με τέσσερις και πλέον από αυτές να είναι αφιερωμένες στη δημοσιογραφία, καθότι μάλλον γεννήθηκε φιλοπερίεργος. Θυμάται, λοιπόν, περίεργα πράγματα, απ’ όσα έχει δει και ακούσει τόσα χρόνια, τα οποία εμφανίζονται ως «φλασιές» με αφορμή κάποια σύγχρονα γεγονότα και καταστάσεις – τι σου είναι αυτές οι συνάψεις…

Μια τέτοια, λοιπόν, του ήρθε πρόσφατα, μόλις διάβασε τα συμπεράσματα και τις προβλέψεις της πρόσφατης έκθεσης της γνωστής εταιρείας ερευνών IDC, σχετικά με την αλματώδη ανάπτυξη και τις σημαντικότατες επενδύσεις που γίνονται στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ, στη διεθνή ορολογία) σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες και συνέπειες της συνεχιζόμενης πανδημίας.

ΟΚ, λογικό ακούγεται να έχουμε επενδύσεις σε τεχνολογία – η «φλασιά» ποια είναι; σχεδόν σας ακούω να ρωτάτε – οφείλω εξήγηση, λοιπόν. Πολλά-πολλά χρόνια πριν, όταν δεν είχε φτάσει ακόμα η εποχή του Internet (ζούσαμε και τότε!) και της απόλυτης ενημέρωσης μέσω αυτού για τα πάντα σε χρόνο dt, ο πρόγονος του σημερινού ευρύτατου ψηφιακού στοιχηματισμού, ήταν μονάχα το (χάρτινο δελτίο) ΠΡΟ-ΠΟ. Κύριο αντικείμενο είχε την πρόβλεψη του αποτελέσματος στους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Σαββατοκύριακου και στόχο να «πιάσεις το 13άρι» (τόσους αγώνες περιλάμβανε), που έδινε τα περισσότερα χρήματα, σε σχέση με τις 12 ή τις 11 επιτυχίες – αν έπιανες λιγότερες, απλώς έκλαιγες τα λεφτά σου. Η ενημέρωση για τα αποτελέσματα και τη «νικήτρια στήλη» (τη σειρά, δηλαδή, με τα 13 σύμβολα – 1 / 2 / Χ, για τη νίκη του γηπεδούχου, την ήττα του και την ισοπαλία) γινόταν αρχικά ραδιοφωνικά - αργότερα, και τηλεφωνικά.

Ε, ακριβώς η φωνή της εκφωνήτριας μου ήρθε στο νου, διαβάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης που ουσιαστικά ανακοινώνει τον νικητή αυτής της μεγάλης μάχης στην οποία παίζονται ζωές, με καταλύτη την τεχνολογία. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το ΑΙ που λέγαμε, σήμερα «στέκεται καλύτερα στο γήπεδο» απέναντι στον ιό – φαίνεται πως η ανθρωπότητα «ψώνισε  από το πάνω ράφι», επένδυσε σημαντικά ποσά και έστησε καλή ομάδα για την αντιμετώπισή του. Μια ομάδα που μπόρεσε να παρουσιάσει μέσα σε ελάχιστους μήνες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αντί για χρόνια όπως γινόταν ως τώρα, αποτελεσματικά εμβόλια σε ποσότητες ικανές για να κερδίσει το παιχνίδι. Η υγεία, λοιπόν, είναι ο πρώτος αγώνας στον οποίο – όπως όλα δείχνουν, καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται- η ανθρωπότητα μπορεί να αναφωνήσει με τη δέουσα ανακούφιση «κερδάμε»!

Βέβαια, «είναι πολλά τα λεφτά», που έχουν ήδη επενδυθεί σε ΑΙ και θα είναι ολοένα περισσότερα στο μέλλον. Η IDC αποφαίνεται στην τακτική εξαμηνιαία έκθεσή της ότι μονάχα στην Ευρώπη και μονάχα για φέτος, θα επενδυθούν περισσότερα από $12 δισ. και ο ρυθμός αύξησης θα είναι διψήφιος τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Φυσικά, η αύξηση δεν οφείλεται, ούτε καλύπτει μόνο την υγεία. Περιλαμβάνει, επίσης, επενδύσεις για ΑΙ στους χώρους του αυτοματισμού, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της μεγιστοποίησης της εμπειρίας του πελάτη, τρία πεδία όπου η πανδημία άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού και πλέον επιβάλλει νέο τρόπο σκέψης, με νέα μοντέλα εργασίας.

Οι ερευνητές της IDC τονίζουν στα συμπεράσματά τους ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει φέρει τα πάνω – κάτω στη λιανική, στις μεταφορές και στις κάθε λογής μορφές παροχής υπηρεσιών, τομείς όπου η προσωποποίηση παίζει καίριο ρόλο στον βαθμό ικανοποίησης του πελάτη. Αυτή η τάση αναμένεται να ενταθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς μπαίνουμε στην εποχή της «νέας κανονικότητας», όπου η λιανική θα είναι υβριδική με phygital καταστήματα, η επικοινωνία με τους πελάτες θα γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω ψηφιακών βοηθών και bots, οι μεταφορές θα αξιοποιούν -εκτός από την Τεχνητή Νοημοσύνη- ευρύτατα τη Μηχανική Μάθηση και την Ανάλυση Δεδομένων, με κοινό παρονομαστή όλων την ιδιαίτερα αυξημένη φροντίδα εκ μέρους κατασκευαστών και παρόχων στα θέματα ασφαλείας.   

Είθε, λοιπόν, το τελικό αποτέλεσμα να μείνει στο «1», έστω κι αν χρειαστεί να ξοδέψουμε κάτι παραπάνω σε ΑΙ – για το καλό μας θα είναι…

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search