Επωνύμως…

Πως ο κορωνοϊός έδωσε… ώθηση στις ψηφιακές πληρωμές

Πως ο κορωνοϊός έδωσε… ώθηση στις ψηφιακές πληρωμές

Υπάρχει η άποψη που λέει ότι ουδέν κακό αμιγές καλού. Αν θεωρείτε ότι η αύξηση της χρήσης των καρτών και γενικότερα των ψηφιακών πληρωμών είναι κάτι καλό, τότε τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού είχαν και μία θετική επίπτωση όσον αφορά στο συγκεκριμένο τομέα. Και μπορεί πολλοί να θεωρήσουν ότι λόγοι προστασίας τα υγείας να ήταν η βασική αιτία αλλά και πάλι είναι μία συνήθεια που είναι αρκετά καλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο 7ο Digital Banking Forum που διοργάνωσε η Ethos Events, ο Αντίγονος Παπαδόπουλος, εμπορικός διευθυντής της Cardlink, το 2019 έκλεισε -για το σύνολο της αγοράς- με την αξία των συναλλαγών με τη χρήση καρτών να φθάνει στα 36 δισ. ευρώ (+14% σε σχέση με το 2018), τον αριθμό των συναλλαγών να είναι στα επίπεδα του 1 δισ. (+23%), ενώ ο αριθμός των τερματικών εκτιμάται ότι έφθασε στις 730 χιλιάδες (+30 χιλιάδες). Οι κάρτες ελληνικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν το 90% του αριθμού των συναλλαγών (91% το 2018) και το 79% (77% το 2018) της αξίας των συναλλαγών.

Όμως, το ενδιαφέρον είναι πως το 2020, ειδικά μετά τη λήψη των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, παρατηρήθηκε μία ενίσχυση της χρήσης των ψηφιακών πληρωμών. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, στο δίκτυο της Cardlink (σ.σ. διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο τερματικών με περίπου 260 χιλιάδες POS) το ποσοστό των ανέπαφων συναλλαγών έφθασε τον Ιούνιο στο 87% από 78% τον Φεβρουάριο και 71% στο τέλος του 2019. Επίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών μικρής αξίας.

Συγκεκριμένα, στο δίκτυο της Cardlink, το οποίο θεωρείται αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα, οι συναλλαγές έως 10 ευρώ έφθασαν να είναι το 41% τον Ιούνιο από 37% τον Φεβρουάριο και 32% στο τέλος του 2019, ενώ εκείνες έως 5 ευρώ έφθασαν στο 23% από 20% και 16% αντίστοιχα. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι το ότι το 8% των συνολικών συναλλαγών με κάρτα τον Ιούνιο ήταν αξίας έως 2 ευρώ από 6% τον Φεβρουάριο και 5% τον περασμένο Δεκέμβριο!

Η αυξημένη χρήση των καρτών για μικρότερης αξίας συναλλαγές φαίνεται και στο μέσο όρο αξίας των συναλλαγών που έχει πέσει στα 26 ευρώ από 28 ευρώ τον Φεβρουάριο και 33 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι Έλληνες προτιμούν τις χρεωστικές κάρτες καθώς το μερίδιο τους έχει φθάσει πλέον στο 80% από 77% τον Φεβρουάριο και 75% στο τέλος του 2019.

Αντίστοιχες τάσεις υπάρχουν και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Σύμφωνα με την Cardlink και όσον αφορά τα ηλεκτρονικά καταστήματα που χρησιμοποιούν τις δικές της υπηρεσίες, τον Ιούνιο η μέση αξία των συναλλαγών με κάρτα για online αγορές ήταν στα 58 ευρώ από 60 ευρώ τον Φεβρουάριο και 70 ευρώ στο τέλος του 2019. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη πως το 22% των online αγορών ήταν αξίας κάτω των 10 ευρώ από 20% τον Φεβρουάριο και 18% στο τέλος του 2019.

 

Μοιραστείτε το άρθρο στα Social Media

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


 

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search