
Εμπιστοσύνη στις online αγορές δείχνουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, παρά τις επίμονες διαδικτυακές απειλές. Αυτήν την εικόνα περιγράφει ο πίνακας αποτελεσμάτων για τις καταναλωτικές συνθήκες του 2025, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκαλύπτοντας σημαντικά ευρήματα για την εμπιστοσύνη των πολιτών και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν στο ψηφιακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το 68% των Ευρωπαίων καταναλωτών αισθάνεται ασφάλεια για τα προϊόντα που αγοράζει, ενώ το 70% πιστεύει ότι τα δικαιώματά του γίνονται σεβαστά από τους εμπόρους. Αυτά τα ποσοστά καταδεικνύουν μια θετική εικόνα της καταναλωτικής αγοράς στην Ευρώπη, όπου η διαφάνεια και η προστασία των πολιτών παραμένουν προτεραιότητες.
Παράλληλα, το 61% των καταναλωτών εμπιστεύεται τις δημόσιες Αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων τους, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία της αποτελεσματικής επιβολής της νομοθεσίας. Η αυξημένη εμπιστοσύνη στη λειτουργία της αγοράς οφείλεται στις αυστηρότερες ρυθμίσεις και στη συνεχή προσπάθεια των θεσμών να διασφαλίσουν την ασφάλεια των προϊόντων και υπηρεσιών.
Παρ’ όλο που η γενική εικόνα είναι θετική, ο πίνακας αποτελεσμάτων αναδεικνύει και σοβαρές διαδικτυακές απειλές. Συγκεκριμένα, το 45% των καταναλωτών έχει αντιμετωπίσει διαδικτυακές απάτες, ενώ πολλοί καταναλωτές έχουν εκτεθεί σε ψευδείς αξιολογήσεις και παραπλανητικές διαφημίσεις.
Επιπλέον, το 93% των καταναλωτών εκφράζει ανησυχίες για τις πρακτικές στοχευμένης διαφήμισης, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.
Οι διαδικτυακές αγορές συνεχίζουν να αυξάνονται, με το 35% των Ευρωπαίων να αγοράζει από άλλες χώρες της ΕΕ και το 27% από χώρες εκτός της Ένωσης. Ωστόσο, όσοι πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές, είναι 60% πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε σύγκριση με όσους αγοράζουν από φυσικά καταστήματα.
Δείτε περισσότερα στο sepe.gr
Εικόνα: Stockcake