eCommerce

Αυξήστε τους πιστούς πελάτες με 9 απλές πρακτικές... χαμηλής τεχνολογίας

Αυξήστε τους πιστούς πελάτες με 9 απλές πρακτικές... χαμηλής τεχνολογίας

Οι γρήγορα μεταβαλλόμενες τεχνολογικές τάσεις και τα μάρκετινγκ εργαλεία που λανσάρονται διαρκώς στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθιστούν δύσκολο για τους μικρομεσαίους εμπόρους να ανταγωνιστούν τους γίγαντες της λιανικής. Αλλά "οι μεγάλοι" σπάνια προσφέρουν στους καταναλωτές ανθρώπινη επαφή και φιλικούς τρόπους ώστε να λάβουν ορθές αποφάσεις για τις αγορές τους.

Η Amazon, για παράδειγμα, "πουλάει" προϊόντα μέσω των κριτικών και των ερωταπαντήσεων των χρηστών της, αλλά κάνει ελάχιστα για να καθοδηγήσει τους υποψήφιους πελάτες στο να επιλέξουν σωστά αυτό που χρειάζονται.



Ακόμα κι αν δεν έχετε κεφάλαια για αυτόματα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας, υπάρχουν πολλοί τρόποι... χαμηλής τεχνολογίας για να κερδίσετε το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να τους κάνετε πιστούς πελάτες! Δείτε πώς, παρακάτω.

1. Βοηθήστε τους υποψήφιους πελάτες να βρουν αυτό που χρειάζονται, ακόμα κι αν δεν το πουλάτε

Φανείτε χρήσιμοι στους υποψήφιους πελάτες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα τους στείλετε αλλού να αγοράσουν! Ο κόσμος θέλει λύσεις στα διλήμματά του και η στάση σας αυτή μπορεί να τους κάνει να επιστρέψουν σε εσάς την επόμενη φορά που θα θέλουν να κάνουν αγορές.

2. Μην "κρύβετε" τους υπευθύνους

Οι περισσότεροι από τους manager των εταιρειών είναι απρόσιτοι και "άφαντοι". Πάρτε παράδειγμα από πολλές από τις σημερινές νεοφυείς εταιρείες, όπου οι CEO και άλλοι υψηλόβαθμοι συνομιλούν με όλους. Ενσωματώστε μηνύματα της διοίκησης σε email, αναρτήσεις και περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

3. Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν τα προϊόντα σας

Ανεξάρτητα από το τι πουλάτε, έχει σημασία τι πιστεύουν οι εργαζόμενοι για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Για παράδειγμα, τα καλύτερα εστιατόρια διασφαλίζουν ότι οι σερβιτόροι έχουν δοκιμάσει το φαγητό, για να κάνουν ιδανικές συστάσεις στους πελάτες. Όσο περισσότερο γνώστες είναι οι εργαζόμενοι στις ομάδες υποστήριξης και εξυπηρέτησης, τόσο καλύτερα θα πουλήσουν και θα κάνουν τους πελάτες να επιστρέψουν.

4. Ανα-δείξτε το προσωπικό σας

Στους καταναλωτές αρέσει να γνωρίζουν και να υποστηρίζουν τους ανθρώπους που βρίσκονται "πίσω" από μια επιχείρηση. Αξιοποιήστε τους συνεργάτες σας και συστήστε τους στο κοινό, μέσα από email καμπάνιες και κοινωνικά δίκτυα.

5. Επικεντρωθείτε στο μάρκετινγκ "από στόμα σε στόμα"

Οι καταναλωτές εμπιστεύονται τις συμβουλές αγοράς από την οικογένεια και τους φίλους τους. Η παροχή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με κορυφαία εξυπηρέτηση, όχι μόνο χτίζει σχέσεις, αλλά φέρνει και νέους πελάτες, που διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσετε για να αποκτήσετε, με διαφήμιση κ.λπ.

6. Να απαντάτε σε αρνητικές κριτικές

Επενδύστε στην επικοινωνία, προσφέροντας συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων, κατανόηση και εκτίμηση για τα σχόλια που λαμβάνετε. Η απάντηση σε κακές αξιολογήσεις δείχνει ότι ενδιαφέρεστε.

7. Μην αυτοματοποιείτε υπερβολικά τα προωθητικά μηνύματα

Το να βασίζεστε μόνο στα δεδομένα προηγούμενης συμπεριφοράς των καταναλωτών για να κάνετε προτάσεις αγορών μπορεί τελικά να μην είναι αποδοτικό. Για παράδειγμα, η προώθηση μόνο μαύρων παπουτσιών σε έναν πελάτη που αγόρασε αυτό το χρώμα μπορεί να γίνει μπούμερανγκ εις βάρος σας. Αντίθετα, ενσωματώστε συμπληρωματικά προϊόντα και κατηγορίες. Αναλύστε ποιες σελίδες επισκέπτονται και τα προϊόντα που αγοράζουν οι πελάτες με την πάροδο του χρόνου, για να κατανοήσετε καλύτερα τα πιθανά ενδιαφέροντά τους.

 8. Ρωτήστε τους πελάτες τι θέλουν

Όταν τα στοιχεία που έχετε δεν είναι αρκετά, ρωτήστε! Οι σύντομες online έρευνες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κατανοήσετε το κοινό-στόχο σας. Βάλτε μικρά ερωτηματολόγια σε επιβεβαιωτικά email, προωθητικά email και σε σελίδες μετά το checkout των αγορών.

9. Σπάσε τους κανόνες!

Οι πολιτικές των ηλεκτρονικών καταστημάτων υπάρχουν επειδή ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο! Ωστόσο, μερικές φορές η "παραβίαση" των κανόνων είναι απαραίτητη. Εξετάστε τα διαφορετικά αιτήματα και κάντε εξαιρέσεις. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να παρατείνετε τις προθεσμίες επιστροφών, ή να προσφέρετε ειδικές εκπτώσεις. Το να κάνεις το σωστό, ανεξάρτητα από τους κανόνες, χτίζει εμπιστοσύνη και πίστη.

 

Μην υποτιμάτε τη δύναμη των "low-tech" στρατηγικών. Η ισορροπία χρήσης "hi-tech" εργαλείων αλλά και απλών, ανθρώπινων συμπεριφορών και πρακτικών, μπορεί μακροπρόθεσμα να σας οδηγήσει στην επιτυχία.

 

Πηγή: practicalecommerce

Εικόνα: Kelly Sikkema, Unsplash

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα eCommerce

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search