eCommerce

Πρόστιμο - ρεκόρ €1,1 δισ. επιβλήθηκε στην Amazon από τις ιταλικές αρχές

Πρόστιμο - ρεκόρ €1,1 δισ. επιβλήθηκε στην Amazon από τις ιταλικές αρχές

Η ρυθμιστική Αρχή της Ιταλίας AGCM επέβαλε πρόστιμο - ρεκόρ στην Amazon ύψους 1,13 δισ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι μέσω της υπηρεσίας logistics FBA που διαθέτει η εταιρεία, καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της και έβλαψε ιδιαίτερα όσους συνεργαζόμενους εμπόρους δεν την επέλεξαν.

Η υπηρεσία παραδόσεων Fulfillment by Amazon - FBA, προσφέρεται σε συνεργαζόμενους πωλητές στο δημοφιλές marketplace, οι οποίοι μπορούν τη χρησιμοποιήσουν για να στείλουν τα προϊόντα τους στις αποθήκες της Amazon, η οποία κατόπιν θα φροντίσει για τις διαδικασίες διακίνησης των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών και της εξυπηρέτησης πελατών.

Σύμφωνα με την ιταλική Αρχή, η υπηρεσία της Amazon παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για το λόγο αυτό προχώρησε στην επιβολή τού σχετικού προστίμου.

Στο σκεπτικό σημειώνεται πως οι πωλητές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία FBA για να έχουν πρόσβαση σε βασικά πλεονεκτήματα, όπως η πώληση προϊόντων με παράδοση Prime χωρίς επιπλέον κόστος και η συμμετοχή τους σε εκπτώσεις της Black Friday. Όσοι πωλητές διαχειρίζονται μόνοι τους τη διακίνηση των εμπορευμάτων τους δεν λαμβάνουν τα οφέλη των πελατών FBA και με αυτόν τον τρόπο βλάπτεται ο ανταγωνισμός, όπως σημειώνει η AGCM, αποκαλώντας αυτή την πολιτική τής Amazon «ιδιαίτερα σοβαρή».

Η ιταλική ρυθμιστική Αρχή σχεδιάζει επίσης να επιβάλει διορθωτικές κινήσεις στην Amazon για την καταπολέμηση της αδικοπραγίας και την έθεσε υπό παρακολούθηση.

Από την πλευρά της, η Amazon, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «διαφωνεί σθεναρά» και θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, προσθέτοντας ότι οι πωλητές δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες FBA που διαθέτει: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πολλά κανάλια για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, τόσο online όσο και offline: Η Amazon είναι μόνο μία από αυτές τις επιλογές». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι πωλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία Seller Fulfilled Prime (SFP), η οποία τους παρέχει πρόσβαση στα προνόμια Prime χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν τις δικές της υπηρεσίες logistics.

Αυτό είναι το δεύτερο πρόστιμο που επέβαλαν οι ιταλικές ρυθμιστικές Αρχές μέσα σε λίγες εβδομάδες. Προηγήθηκε ένα πρόστιμο στην Apple ύψους 202,15 εκατομμυρίων ευρώ, για τον περιορισμό των πωλήσεων ακουστικών Beats, οι οποίες γίνονται μέσω επιλεγμένων λιανοπωλητών.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα eCommerce

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search