Digital Marketing

Οι νέοι αισθάνονται καλά με τα social media αλλά είναι ευάλωτοι

Οι νέοι αισθάνονται καλά με τα social media αλλά είναι ευάλωτοι

Παρά την πανδημία, την ανάπτυξη του TikTok και τον πολλαπλασιασμό των έξυπνων συσκευών, οι σημερινοί νεαροί ενήλικες δηλώνουν ότι ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ό,τι όσοι ήταν στην ηλικία τους πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της CivicScience.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017, το 40% των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 24 ετών δήλωσαν ότι περνούν λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 2022, ο αριθμός αυτός βρέθηκε στο 51%.

Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων, μεταξύ άλλων ευρημάτων, επιβεβαιώνουν αλλαγές, όπως η απομάκρυνσή τους από το Facebook και η στροφή σε άλλες πλατφόρμες.

Το 56% των ερωτηθέντων είπε ότι χρησιμοποιούσε το Facebook καθημερινά το 2017, σε σύγκριση με μόλις 29% το 2022. Η καθημερινή χρήση του Instagram τα πήγε καλύτερα, με 43% το 2017 και 41% το 2022.

Οι σημερινοί νεαροί χρήστες / καταναλωτές φαίνεται επίσης να αισθάνονται λιγότερο εξαρτημένοι από κινητές συσκευές. Το 2017, το 71% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ένιωθαν εθισμένοι στις συσκευές τους, έναντι 56% στην περσινή έρευνα.

Ενώ τα δεδομένα της CivicScience δείχνουν ότι οι νεότερες ηλικιακές ομάδες πιστεύουν ότι ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αισθάνονται καλύτερα όσον αφορά στον αντίκτυπο που έχουν τα social media στην ψυχική τους υγεία, άλλα στοιχεία και έρευνες υποδηλώνουν το αντίθετο.

Σε μια δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου σε καταναλωτές τής Gen Z, το 38% είπε ότι ξοδεύει περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πλατφόρμες όπως το TikTok, έχοντας επίγνωση της ανησυχίας σχετικά με τις εθιστικές ροές και τη μορφή σύντομων βίντεο που φιλοξενούν, έχουν εισαγάγει λειτουργίες ειδικά σχεδιασμένες για να περιορίζουν το χρόνο που αφιερώνουν οι χρήστες.

Ο εξέχων ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη σύγχρονη κουλτούρα μπορεί να κάνει τους νέους να το σκέφτονται λιγότερο, αλλά μελέτες από τρίτους, αλλά ακόμα και από τις ίδιες τις πλατφόρμες social media, καταγράφουν μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με έρευνα των CVS και Morning Consult, το 83% των εκπαιδευτικών που προσέγγισαν μαθητές σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας, είπε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε αρνητικό αντίκτυπο στους εφήβους, κατατάσσοντάς τα στις τέσσερις πρώτες αιτίες, μαζί με τον εκφοβισμό και τους οικογενειακούς στρεσογόνους παράγοντες. Επίσης, το 2021, μια έκθεση που διέρρευσε από το Instagram, αποκάλυψε εσωτερικά δεδομένα, τα οποία συσχετίζουν τη χρήση της πλατφόρμας με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία έφηβων κοριτσιών.

Τελικά, η σχετικά θετική αντίληψη της Gen Z για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα σημάδι του σημαντικού ρόλου τους στο σύγχρονο πολιτισμό. Αλλά ακόμα κι αν οι νεαροί χρήστες αισθάνονται εντάξει για αυτό, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

 

Εικόνα: Azat Satlykov, Unsplash
 

Πηγή: insiderintelligence

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Digital Marketing

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search