Δεύτερη διοργάνωση του συνεδρίου «Data Driven World» από τους μεταπτυχιακούς αποφοίτους του Πανεπιστημίου Κρήτης
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο επιστημονικό και επιχειρηματικό Συνέδριο «2nd Data Driven World», που διοργάνωσε από τις 29 Ιουνίου ως την 1 Ιουλίου ο Σύλλογος Αποφοίτων Μεταπτυχιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Βασικό πυλώνα των συζητήσεων του φετινού συνεδρίου αποτέλεσαν τα δεδομένα και η συμβολή τους στην επιχειρηματική ανάπτυξη, στον κλάδο του τουρισμού και των μεταφορών, στην ανάπτυξη της καινοτομίας, στην πολιτική και την έρευνα.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας, δικαιωμάτων, στρατηγικής, Business Intelligence, βιοηθικής, συλλογής και αξιοποίησης των δεδομένων.
Στο συνέδριο συμμετείχαν 30 ομιλητές από 25 επιχειρήσεις διεθνούς εμβέλειας, από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και την Περιφέρεια Κρήτης, τα Επιμελητήρια και τους επιστημονικούς φορείς.
Τις εργασίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 διαπιστευμένοι σύνεδροι (ποσοστό 86% όσων είχαν εγγραφεί ηλεκτρονικά), επιχειρηματίες, στελέχη των μεγαλύτερων εταιριών της Κρήτης, ερευνητές, νέοι επιστήμονες, startuppers, νομικοί, οικονομολόγοι και δημόσιοι λειτουργοί.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, αναφέρθηκαν στη σημασία της διοργάνωσης για την ανάπτυξη της Κρήτης και την προοπτική που αναπτύσσεται μέσα από τη λειτουργία του Συλλόγου.
Στην εναρκτήρια συνεδρία συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη διοργάνωση, όπως ο Δήμος Ηρακλείου, το Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Οικονομικό Επιμελητήριο.
Το συντονισμό της 1ης ημέρας ανέλαβε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων, τονίζοντας πως «το 2nd Workshop Data Driven World, σηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός δυναμικού δικτύου αλληλοτροφοδότησης και συνεργασιών, ανάμεσα σε αποφοίτους υψηλών προσόντων με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη».
Από τα «Fake News, μύθοι και αλήθειες», στα οποία αναφέρθηκε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Περιεχομένου στη διαΝΕΟσις, ως τα ζητήματα της βιοηθικής γύρω από τα δεδομένα, για τα οποία μίλησε η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Σταυρούλα Τσινόρεμα και από τη θεματική: «Data-Driven Company Leading Practices & Trends» που παρουσίασε η Νιόβη Καλαντζή, Analytics Senior Consultant στην Accenture, ως το «Reinventing the Insurance Business - Big Data & Business Processes» για το οποίο μίλησε ο Διονύσης Πουλής, Business Development Director της Diastasys – Microsoft Gold Partner και το «Using machine learning to achieve operational excellence» στο οποίο αναφέρθηκε ο Rui Miguel Forte, Lead Data Scientist της PricewaterhouseCoopers, οι σύνεδροι παρακολούθησαν, ενημερώθηκαν και συζήτησαν γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο των δεδομένων.
Κατά την 1η ημέρα του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν, επίσης, οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, από το Δημήτρη Πλεξουσάκη Αντιπρόεδρο του ΙΤΕ, τα ζητήματα γύρω από τα προσωπικά δεδομένα από τον Κώστα Πανάγο Head of Corporate Security, Risk & Compliance, της Vodafone, τα νομικά ζητήματα του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων από τον Ειρηνικό Πλατή, Νομικό στην ΕΥ (Ernst & Young), τη «Διαχείριση της πληροφορίας στις Τράπεζες» από τη Μαίρη Αλεξάκη, Προϊσταμένη Διαχείρισης Ποιότητας στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και τους κβαντικούς υπολογιστές («Δυνατότητες και Προκλήσεις στην Επεξεργασία Δεδομένων στην Κβαντική Εποχή»), από τον καθηγητή Δημήτρη Αγγελάκη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Τη στρατηγική με στόχο την ολιστική, μακροχρόνια και σταθερή διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και την αγορά παρουσίασε ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Μάνθος Λυδάκης, περιγράφοντας το σχεδιασμό και τα επόμενα βήματα του Συλλόγου.
Για να υπογραμμίσει ότι «η μαζική συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων, το κύρος και το υψηλό επίπεδο των ομιλητών της διοργάνωσης, η άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια και τις Επαγγελματικές Ενώσεις, αλλά προπάντων το ενδιαφέρον από τις κορυφαίες επιχειρήσεις της Κρήτης και της Ελλάδας, μας ανοίγουν το δρόμο, για την καθιέρωση του Data Driven World, ως της κορυφαίας επιστημονικής και επιχειρηματικής συνάντησης της πόλης».
Το συνέδριο συνεχίστηκε το Σάββατο, με εισηγήσεις και παρουσιάσεις από στελέχη εταιριών, και ολοκληρώθηκε την Κυριακή με σεμινάριο για τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), με τη συμμετοχή νομικών και μεγάλων κρητικών εταιριών, υπό τον συντονισμό του Σταύρου Καουκάκη, Software Analyst - ICT Consultant και υπευθύνου προγράμματος του συνεδρίου.
Τα μέλη του Συλλόγου των Αποφοίτων, σύνεδροι και ομιλητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 3rd Data Driven World, που θα διοργανωθεί το 2019.