«Τολμήστε να σκεφθείτε όπως οι game changers και κάντε τη διαφορά στο δικό σας περιβάλλον», η παρότρυνση του Ρόμπερτ Ντιλτς στους Έλληνες
Γεννιέσαι ή γίνεσαι επιτυχημένος; Ιδού η απορία, όπως θα έλεγε ένας δεόντως προβληματισμένος «Άμλετ» του επιχειρείν, στην εποχή μας.
Αν πιστέψουμε τον Ρόμπερτ Ντιλτς, γίνεσαι, καθώς «τα πάντα, τελικά, είναι θέμα… mindset!» - ρήση του που δανειστήκαμε και για τον τίτλο μας. Ποιος είναι, όμως, αυτός ο Ντιλτς και πώς το ξέρει; σαν να ακούω το ερώτημά σας…
Ο περί ου ο λόγος, λοιπόν, είναι ένας από τους πιο γνωστούς ειδικούς στη μελέτη του Genius Thinking και δημιουργός του διεθνώς αναγνωρισμένου Success Factor ModelingSFM™.
Αμερικανός αλλά πολίτης του κόσμου, 60+ στην ηλικία αλλά ‘very lively’ για τα χρόνια του, ήταν αρχικά μαθητής και στη συνέχεια συνεργάτης των Ρίτσαρντ Μπάντλερ και Τζον Γκράιντερ, που τη δεκαετία του ‘70 στην Καλιφόρνια έβαλαν ως άλλοι «πιονέροι» τις βάσεις του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (Νeuro-Linguistic Programming- NLP) μιας καινοτόμου προσέγγισης επικοινωνίας, προσωπικής ανάπτυξης και θεραπείας, αναδεικνύοντας τη σχέση μεταξύ εγκεφάλου, γλώσσας και σώματος.
Πατώντας σ’ αυτές τις θεωρίες και μελετώντας τη δομή της σκέψης σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας και κορυφαίων επιχειρηματιών νέας γενιάς (βλέπε Στιβ Τζομπς, Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Ρίτσαρντ Μπράνσον) ο Ντιλτς ανέλυσε τους καθοριστικούς παράγοντες που όχι μόνο τους οδήγησαν στην ικανοποίηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών, αλλά επηρέασαν τον τρόπο που ζούμε και κινούμαστε, καθώς και τη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής μας πραγματικότητας.
Έτσι, έστησε από χρόνια το δικό του μοντέλο, εστιασμένο κυρίως σε θέματα αλλαγής και ηγεσίας, το οποίο παρουσίασε σε μορφή σεμιναρίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, στους φιλόξενους χώρους του Μεγάρου, υπό τον εντελώς δηλωτικό του περιεχομένου του τίτλο…Signature Class «Next Generation Entrepreneurs -The Difference that Makes the Difference».
Το πολυπληθές κοινό του ήταν επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη οργανισμών, πανεπιστημιακοί και νέοι επαγγελματίες, που γύρευαν απαντήσεις σε μια σειρά «κλασικών» ερωτημάτων: Ποιες είναι οι παράμετροι που καθορίζουν την επιτυχία κάποιων ανθρώπων; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να δομήσουμε έναν τρόπο σκέψης παρόμοιο με εκείνον των game changers; Γεννιέσαι ή γίνεσαι επιτυχημένος;Πόσο ρόλο παίζει ο παράγων τύχη; Τι προσφέρει το μοντέλο σου;
Προφανώς, τα όσα συζητήθηκαν σε μια διημερίδα δεν μπορούν να συμπυκνωθούν στις λίγες αράδες αυτού του άρθρου, όμως, με λίγη καλή προσπάθεια, μπορούμε τουλάχιστον να καταλήξουμε σε μερικά κύρια συμπεράσματα – «τροφή για σκέψη», που είναι τα εξής:
• Tα πάντα ξεκινούν από τη δομή της σκέψης, το mechanics of mindset. Κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που ξεχωρίζουν στη ζωή τους, είναι ο διακριτός τρόπος σκέψης, στον οποίο βασικό ρόλο παίζει το πάθος.
«Ο Jobs, όταν ρωτήθηκε τι κάνει μπροστά στο computer του, απάντησε: Aλλάζω τον κόσμο», ήταν το μετά λόγου γνώσεως παράδειγμα του Ντιλτς, που έχει συνεργαστεί και με την Apple σε θέματα ηγεσίας -μεταξύ πολλών άλλων μεγάλων ονομάτων, όπως οι World Bank, Hewlett-Packard, FIAT Group, Xerox, World Health Organization, IBM, Ernst & Young, Telecom Italia, Microsoft κλπ.
«Το πάθος είναι η κινητήρια δύναμη που προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια στο άτομο» υποστήριξε με εμφατικό τρόπο ο Αμερικανός coach και συγγραφέας.
• Το όραμα και η αποστολή περικλείουν στοιχεία του πάθους, όμως αυτά πρέπει να συνδεθούν με κάτι πιο απτό. Ο Ντιλτς διαβεβαιώνει πως με το SFM™, για πρώτη φορά συνδέονται το όραμα και η αποστολή με τη φιλοδοξία.
• Η φιλοδοξία - τομέας όπου συνήθως τα διάφορα εγχειρήματα χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα- αποτυπώνεται σε συγκεκριμένες ενέργειες και αποτελέσματα, η δε ικανοποίησή της (πρέπει να) αφορά όχι μόνο στο εγώ, αλλά και στην ανάγκη συνεισφοράς προς το ευρύτερο σύνολο.
• Προϋπόθεση για την υιοθέτηση αυτής της δομής σκέψης, στο πλαίσιο του SFM™, θεωρεί ο Ντιλτς πως είναι η ανάληψη, εμβάθυνση και εξέλιξη των ρόλων που απαιτούνται στο πλαίσιο ενός εγχειρήματος, αλλά και η αξιοποίηση της συλλογικής νοημοσύνης (collective intelligence) ως παράγοντα επιτυχίας.
Κατά τον Αμερικανό ειδικό, μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία των game changers και να δημιουργήσουμε τον δικό μας κύκλο επιτυχίας, αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι:
• Η υλοποίηση των παραπάνω οφείλει να συνεκτιμάται με άλλα συστατικά στοιχεία του οικοσυστήματος – δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτόν τον κόσμο…
• Οποιαδήποτε υπερβολή, όπως πχ. η υπέρμετρη φιλοδοξία χωρίς όραμα, εις βάρος άλλων παραγόντων, μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ανισορροπίες στο οικοσύστημα ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης, με αρνητικές -προφανώς- συνέπειες.
• Τυχόν δυσμενές περιβάλλον μπορεί δυνητικά να εγκλωβίσει τη σκέψη κάποιου, αποτρέποντάς τον να προχωρήσει. Η αποτυχία των περισσότερων εγχειρημάτων συνήθως δεν οφείλεται στο περιβάλλον, αλλά σε εσωτερική αμφισβήτηση ή σε έλλειψη ευελιξίας και αδυναμία προσαρμογής στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα.
• Η δικτύωση και η καλλιέργεια σχέσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη συμβάλλουν στην επιτυχία –αυτονόητο μεν, αλλά...
• Το elevator pitch, που μπορεί να πείσει και να προσελκύσει χρηματοδότες, δεν πρέπει να επικεντρώνεται στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, αλλά στο όραμα και την αποστολή – θέλω να φτιάξω αυτό, που θα καλύψει εκείνη την ανάγκη…
• Όσο για την τύχη και το ρόλο της,τόνισε πως είναι -απλώς-«το σημείο συνάντησης προετοιμασίας και ευκαιρίας».
Στα παραλειπόμενα της διημερίδας, ο Ρόμπερτ Ντιλτς έδειξε εντυπωσιασμένος από το κοινό της Αθήνας και την ενεργό συμμετοχή του, όσο και για τη θέληση και δέσμευσή του να δοκιμάσει αυτή την πρωτοπόρο προσέγγιση και δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει, με στόχο να συνεχίσει την ανάλυση της δομής σκέψης των Ελλήνων επαγγελματιών στο δύσκολο περιβάλλον που λειτουργούν.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Synolic™ Development Systems, υπό την αιγίδα του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν μπορείτε να βρείτε στο http://www.synolic.com/sfm-signatureclass